Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Σαμποτάζ στη "λεωφόρο" του πετρελαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαμποτάζ στη "λεωφόρο" του πετρελαίου

Από τα στενά του Ορμούζ περνά καθημερινά το ένα πέμπτο των παγκόσμιων πετρελαϊκών εξαγωγών. Με μεγάλη ευκολία, επομένως, η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί στην πιο εκρηκτική ζώνη της Μέσης Ανατολής με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων και την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική της Ουάσιγκτον με στόχο την Τεχεράνη.

Τους φόβους για μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν, από τη μία, και των ΗΠΑ μαζί με τις συμμαχικές τους μοναρχίες του Κόλπου, από την άλλη, ενίσχυσαν χθες οι καταγγελίες της Σαουδικής Αραβίας ότι τέσσερα πετρελαιοφόρα υπέστησαν την Κυριακή σοβαρές ζημιές από μυστηριώδεις “επιθέσεις σαμποτέρ”.

Η σαουδαραβική τηλεόραση έδειξε εικόνες που παρουσίαζαν τις ζημιές σε δύο σαουδαραβικά τάνκερ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν στη δημοσιότητα άλλες που έδειχναν το νορβηγικό τάνκερ "Andrea Victory" να έχει υποστεί βαθούλωμα στην πρύμνη. Πληροφορίες του δικτύου Al Arabiya ανέφεραν ότι στοχοποιήθηκε και τέταρτο πλοίο ιδιοκτησίας Εμιράτων, το οποίο όμως δεν υπέστη ζημιές.

Αν και αρκετά ασαφείς, οι καταγγελίες είχαν τέτοιο αντίκτυπο ώστε η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να αυξηθεί κατά 1,8% στην αγορά του Λονδίνου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να σπεύσει επειγόντως στις Βρυξέλλες για επαφές με “Ευρωπαίους συμμάχους”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνονταν οι “πρόσφατες απειλητικές ενέργειες και δηλώσεις του Ιράν” και οι απαιτούμενες ενέργειες “για να διασφαλιστούν τα αμοιβαία συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο”.

Ο Πομπέο ανεμένετο να προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά και να τους ζητήσει, ως επακόλουθο, να συμμετάσχουν στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της χώρας αυτής, τις οποίες έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη η Τεχεράνη ανακοίνωσε τη μερική αποχώρησή της από τη συμφωνία του 2015 αφήνοντας αιχμές για την “αποτυχία” των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Έπειτα απ' αυτό, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή πολεμικού πλοίου και συστοιχίας πυραύλων Patriot στον Κόλπο του Ομάν προκειμένου να ενισχύσουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που ήδη βρίσκεται εκεί. Σημειώνεται πως το Ιράν έχει απειλήσει να κλείσει τα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Το μυστηριώδες σαμποτάζ

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για το σαμποτάζ που καταγγέλλει το Ριάντ. Καθώς Ριάντ και Ουάσιγκτον έσπευσαν να "φωτογραφίσουν" το Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Μουσάβι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό, προειδοποίησε για “πλεκτάνες” με στόχο τη διατάραξη της διεθνούς ναυσιπλοΐας και απηύθυνε έκκληση για “επαγρύπνηση των κρατών της περιοχής απέναντι στον τυχοδιωκτισμό ξένων παραγόντων”.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε “τις πράξεις σαμποτάζ που στόχευαν εμπορικά πλοία κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων”. Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο, την ίδια ώρα, για “εγκληματική ενέργεια" και "σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας”, που επηρεάζει “την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέψευσαν κατηγορηματικά την Κυριακή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιρροής της Χεζμπολάχ, οι οποίες ανέφεραν “ισχυρές εκρήξεις” σε τάνκερ στα ανοιχτά του λιμανιού της Φουζάιρα.

Με βάση τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας Χαλίλ Αλ Φαλίχ, ένα από τα πλοία κατευθυνόταν προς το λιμάνι Ρας Τανούρα για να φορτωθεί με πετρέλαιο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, η επίθεση “δεν προκάλεσε θύματα ή πετρελαϊκή ρύπανση”, αλλά προξένησε “σημαντικές ζημιές” στα δύο πλοία.

Η Φουζάιρα είναι το μοναδικό λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αραβική Θάλασσα και κατέχει στρατηγική θέση στα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνούν οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο. Σχεδόν όλες οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ και του Ιράν, τουλάχιστον 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, περνούν από εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL