Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ανάποδος Κόσμος / Ποιος θέλει να κάνει τις ΗΠΑ... Βενεζουέλα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ποιος θέλει να κάνει τις ΗΠΑ... Βενεζουέλα;

Μη φανταστείτε πως οι Αμερικανοί παρακολουθούν από τις οθόνες τους τα γεγονότα στη Βενεζουέλα με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον όπως οι Έλληνες. Μπορεί η Βενεζουέλα να απειλείται με ακόμα μια αμερικανική "επιχείρηση ελευθερίας", αλλά η πολιτική ζωή στις ΗΠΑ επικεντρώνεται στην έρευνα για τις σχέσεις του Προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία και στην απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης, όπως επιμένει το Δημοκρατικό Κόμμα. Ένα άλλο καυτό ζήτημα είναι το πόσο άπλωσε το χέρι του ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, νυν υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, παρενοχλώντας σεξουαλικά μια συνεργάτη του πριν από 28 χρόνια.

Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στο Καράκας, ο Μπάιντεν -που εμφανίζεται ως φαβορί στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση- καταδίκασε την "εγκληματική βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών", καθώς και τα "δεινά που προκαλεί το καθεστώς Μαδούρο". Ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης πως "οι ΗΠΑ πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και του Γκουαϊδό στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία με νόμιμες εκλογές, υπό διεθνή εποπτεία", αποφεύγοντας όμως να υποστηρίξει ανοιχτά τις απειλές Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση.

Η Βενεζουέλα αποτελεί -προς το παρόν- ένα περιφερειακό ζήτημα (για το οποίο δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και του Δημοκρατικού κατεστημένου). Ωστόσο το στρατόπεδο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία για να κατηγορήσει τους "σοσιαλιστές" Δημοκρατικούς ότι θέλουν να κάνουν τις ΗΠΑ... Βενεζουέλα. Κατηγορούν ειδικά τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και τη βουλευτή Ιλχάν Ομάρ επειδή έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον μιας νέας στρατιωτικής περιπέτειας στη Βενεζουέλα και προτάσσουν την ανάγκη για ειρηνική, δημοκρατική λύση.

Ο Σάντερς θεωρεί ότι ο Μαδούρο ηγείται ενός "αποτυχημένου καθεστώτος", απέφυγε όμως να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο των "ακατάλληλων επεμβάσεων" στη Λατινική Αμερική. Η Ομάρ δήλωσε ότι "ο εκφοβισμός και η επιβολή κυρώσεων, οι επεμβάσεις για την αλλαγή καθεστώτος δεν βοηθούν τους λαούς χωρών όπως η Βενεζουέλα και οπωσδήποτε δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ".

"Άνθρωποι όπως ο Έλιοτ Άμπραμς, νεοσυντηρητικοί και πολεμοκάπηλοι, προωθούν πολιτικές με καταστροφικά αποτελέσματα επί δεκαετίες" είπε η βουλευτής από τη Μινεσότα επισημαίνοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Βενεζουέλα έχει βεβαρυμένο παρελθόν στη Λατινική Αμερική από την εποχή των ανταρτών Κόντρας στη Νικαράγουα.

Τα αποσπάσματα του θανάτου, τα διεφθαρμένα καταπιεστικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική και αλλού στον κόσμο, τα οποία στήριξαν και στηρίζουν οι ΗΠΑ, εκτός των άλλων τροφοδοτούν τη μαζική μετανάστευση, εκείνη που θέλει να "αναχαιτίσει" ο Τραμπ μεγαλώνοντας το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Γιατί ο Τραμπ, το επιτελείο του και τα λόμπι που τον υποστηρίζουν, από τη μια δήθεν αγωνιούν για το "δράμα του λαού στη δικτατορία του Μαδούρο" και από την άλλη κλείνουν την πόρτα του "αμερικανικού παράδεισου" σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την καταπίεση και την εγκληματικότητα στις πατρίδες τους. Την ίδια ώρα, η αμερικανική Ακροδεξιά οργανώνει ανενόχλητη τα δικά της αποσπάσματα θανάτου που δρουν στα σύνορα με το Μεξικό, με τη μορφή "πατριωτικών πολιτοφυλακών", άλλοτε παραδίδοντας τους "μελαψούς" Λατίνος στους σερίφηδες του Τέξας και άλλοτε εγκαταλείποντάς τους στην έρημο, για να πεθάνουν από τη δίψα και την πείνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL