Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Παρίσι: Fake news με τη βούλα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρίσι: Fake news με τη βούλα της κυβέρνησης

Τελικά υπάρχει θέμα βίας σε μια δημοκρατία όπως η γαλλική; Το ερώτημα, που τίθεται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες των συστηματικών διαδηλώσεων κάθε Σάββατο, των "Κίτρινων Γιλέκων", δεν είναι ούτε σουρεαλιστικό ούτε αβάσιμο. Αντιθέτως, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και όλα δείχνουν ότι το θέμα δεν πρόκειται να διευθετηθεί στο εγγύς μέλλον. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η Πρωτομαγιά στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις σημαδεύτηκε για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια από σοβαρά επεισόδια, με πρωταγωνιστές κυρίως τις αστυνομικές δυνάμεις. Στο Παρίσι σημειώθηκε και μια πρωτοτυπία.

Η περίπτωση του νοσοκομείου Πιτιέ - Σαλπετριέρ, στο 13ο Διαμέρισμα, που δήθεν δέχτηκε επίθεση από βίαιους διαδηλωτές, είναι χαρακτηριστική. Ωστόσο έπρεπε να περάσουν δύο 24ωρα για να αποδειχθεί η αλήθεια. Ότι δηλαδή δεν επρόκειτο για "βίαιους διαδηλωτές" αλλά για... κυνηγημένους από την αστυνομία, τα κλομπ και τα δακρυγόνα της διαδηλωτές που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην είσοδο του νοσοκομείου, και μάλιστα με τη συγκατάθεση της διευθύντριας του νοσοκομείου! Ουδείς είχε απειλητική συμπεριφορά, ουδείς κατέστρεψε κάτι στο νοσοκομείο! Αντιθέτως, ορισμένοι δεν τα κατάφεραν κι έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας... Τι συνέβη λοιπόν στον προαύλιο χώρο του μεγάλου αυτού νοσοκομείου του Παρισιού; Τίποτε. Ή, για την ακρίβεια, μερικοί διαδηλωτές εισήλθαν στον εξωτερικό χώρο, αφού έσπασαν την αλυσίδα που κρατούσε κλειστή μια καγκελόπορτα. Αμέσως τα συστημικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ένταση που δήθεν δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο, στο περιθώριο των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση των Δημόσιων Νοσοκομείων της περιοχής της πρωτεύουσας δήλωνε ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν σε χειρουργική αίθουσα, διαταράσσοντας τους ασθενείς. Αμέσως ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έσπευσε να χαρακτηρίσει την πράξη "πλήρως ανεύθυνη", ενώ η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν μίλησε για "αχαρακτήριστη ενέργεια". Στις 2 Μαΐου η κυβέρνηση καταδίκασε την "εισβολή" των διαδηλωτών, που κάποιοι χαρακτήρισαν μάλιστα και "βίαιη".

Απέναντι σε αυτό το αφήγημα, οι διαδηλωτές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησαν ότι έψαχναν "καταφύγιο", ότι δεν ήθελαν να κάνουν εισβολή και ότι δεν κατέστρεψαν τίποτε. Για του λόγου το αληθές κυκλοφορεί και σχετικό βίντεο όπου εικονίζονται καμιά εικοσαριά διαδηλωτές να επιχειρούν να εισέλθουν στον χώρο ανάνηψης του νοσοκομείου. Το ενδιαφέρον είναι ότι μοιάζουν τρομοκρατημένοι και δεν δείχνουν επιθετικοί. Η αιτία είναι ότι τα ΜΑΤ τους είχαν περικυκλώσει και η μόνη διέξοδος ήταν η... είσοδος στο νοσοκομείο! Δύο 24ωρα μετά, άρχισε να γίνεται επιτέλους γνωστή η πραγματικότητα και με τις μαρτυρίες των νοσηλευτών που δήλωναν ότι δεν αισθάνθηκαν να απειλούνται... Η πρώτη εικόνα ωστόσο που είχε περάσει ήταν διαφορετική - η αστυνομική βία είχε ηθελημένα υποτιμηθεί, και είχαν διαστρεβλωθεί οι αντιδράσεις των διαδηλωτών που την υπέστησαν.

Και τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας. Σύμφωνα με την Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά βίας της αστυνομίας κατά δημοσιογράφων στο πλαίσιο του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων"... Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 62 δημοσιογράφοι - θύματα της αστυνομικής βίας. Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, νέα όπλα, τα πάντα, χωρίς διακρίσεις. "Η βία αυτή πλήττει τους πάντες, τους φωτορεπόρτερ, τους δημοσιογράφους - σταρ, όσους δουλεύουν με το κομμάτι, τους μαθητευόμενους. Φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, καταστρέφονται από τις βολές διαφόρων όπλων" σημειώνεται στην Έκθεση. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινείται σε μια τροχιά που την απομακρύνει καθημερινά από την κοινωνία και τη λογική - την τροχιά της απόμακρης εξουσίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL