Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Καράκας: Πολιτικό άσυλο στις πρεσβείες Χιλής και Βραζιλίας ζήτησαν οι πραξικοπηματίες του... αυτοκινητοδρόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καράκας: Πολιτικό άσυλο στις πρεσβείες Χιλής και Βραζιλίας ζήτησαν οι πραξικοπηματίες του... αυτοκινητοδρόμου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το αποτυχημένο "πραξικόπημα του αυτοκινητοδρόμου" στη Βενεζουέλα αποδεικνύεται μπούμερανγκ εναντίον της δεξιάς και των πραξικοπηματιών, που ζήτησαν άσυλο στις πρεσβείες της Χιλής και της Βραζιλίας. Ο «προσωρινός πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό έχει συγκαλέσει για σήμερα μεγάλη διαδήλωση στο Καράκας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, ενώ το Ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSUV έχει συγκαλέσει και αυτό μεγάλη διαδήλωση για την επέτειο της Πρωτομαγιάς και κατά της προσπάθειας στρατιωτικού πραξικοπήματος. 

Ο πρόεδρος Μαδούρο αναρωτήθηκε από την τηλεόραση τι είδους πραξικόπημα ήταν αυτό που κατέληξε να καταλάβει ένα πρατήριο καυσίμων σε αυτοκινητόδρομο του Καράκας! "Ποιόν ήθελαν να σκοτώσουν", διερωτήθηκε ο Μαδούρο, υπογραμμίζοντας την πίστη των ενόπλων δυνάμεων στο σύνταγμα και τη νόμιμη κυβέρνηση. 

Πολιτικό άσυλο σε πρεσβείες Χιλής και Βραζιλίας

Η "απονομή της προεδρικής χάριτος" από τον "προσωρινό πρόεδρο" Γκουαϊδό δεν βοήθησε τον Λεοπόλδο Λόπες, που ήταν σε κατ΄οίκον κράτηση για μια 5ετία εκτίοντας ποινή 14 ετών, να απολαύσει την "ελευθερία" που του προσέφερε μια φούχτα πραξικοπηματιών στρατιωτικών. Ο Λεοπόλδο Λόπες και η οικογένειά του πέρασαν ως "φιλοξενούμενοι" το βράδυ της Τρίτης την πόρτα της πρεσβείας της Χιλής, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Ρομπέρτο Αμπουέρο διαμέσου των κοινωνικών δικτύων.  

Άλλοι 25 πραξικοπηματίες στρατιωτικοί χαμηλών βαθμών πέρασαν την πόρτα της πρεσβείας της Βραζιλίας για να ζητήσουν άσυλο από τον ακροδεξιό Μπολσονάρου.

Το πραξικόπημα τελείωσε το ίδιο άδοξα όπως και η διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Γκουαϊδό.

"Η στρατιωτική εξέγερση" μιας ακροδεξιάς… παρέας

«Η στρατιωτική εξέγερση" του Χουάν Γκουαϊδό και του Λεοπόλδο Λόπες τελείωσε το ίδιο άδοξα όπως είχε αρχίσει να ξημερώματα της Τρίτης, με ελάχιστους στρατιωτικούς στο πλευρό τους και χωρίς την απαραίτητη στήριξη των "μαζών" που θα τους οδηγούσαν στο προεδρικό μέγαρο του Μιραφλόρες για να διώξουν τον "σφετεριστή" πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν 52 τραυματίες και προς το παρόν 11 συλλήψεις διαδηλωτών, γεγονός που αποδεικνύει την μικρή δυναμική της "στρατιωτικής εξέγερσης", αλλά και τη σχετική νηφαλιότητα που αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας. Στη Βενεζουέλα δεν είχαμε την έκρηξη ενός εμφυλίου πολέμου και το αιματοκύλισμα του λαού από την κυβέρνηση του Μαδούρο.

"Η στρατιωτική εξέγερση… των γενναίων στρατιωτικών… και των θαρραλέων δημοσίων υπαλλήλων… για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας", όπως υποστήριξε στο κάλεσμά του ο Γκουαϊδό ουσιαστικά τελείωσε μέσα σε λίγες ώρες με λίγα δακρυγόνα και τις αντλίες της αστυνομίας, που αποτελεί ίσως την καλύτερη λύση για την χώρα.  

"Ο στρατός είναι με τον κόσμο, το τέλος του σφετερισμού της εξουσίας άρχισε", φώναζε ο Γκουαϊδό με ένα τηλεβόα σε λίγες δεκάδες οπαδών του, ενώ το μόνο που κατάφεραν οι πραξικοπηματίες ήταν να καταλάβουν ένα πρατήριο καυσίμων σε μια κεντρική αρτηρία του Καράκας.

Ο στρατός με την  κυβέρνηση

Ο υπουργός Αμύνης Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες τόνισε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο σύνταγμα και την κυβέρνηση και ότι το 80% των στρατιωτών που κατέλαβαν τον πρατήριο καυσίμων επέστρεψε στη… βάση του και ότι πολλοί από αυτούς εξαπατήθηκαν από τους πραξικοπηματίες. "Εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα για να υπερασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησίας θα το κάνουμε", συμπλήρωσε ο υπουργός Αμύνης της Βενεζουέλας.

Πραξικόπημα με σενάρια μυστικών υπηρεσιών;

Ο βουλευτής της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής και Εδαφικής Κυριαρχίας Χεράλδο Μάρκες τόνισε ότι ιθύνων νους του πραξικοπήματος ήταν ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Sebin στρατηγός Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκουέρα, που κατάφερε να κινητοποιήσει περίπου εκατό αξιωματικούς και στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Ο Φιγκουέρα φαίνεται ότι συνεργάστηκε με τον συνταγματάρχη που ήταν διοικητής της ασφάλειας της βουλής, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Αργότερα ο Φιγκουέρα παραδέχθηκε ότι ήθελε "μια αναδιοργάνωση του κράτους" και για αυτό υποστήριξε τους πραξικοπηματίες. 

Ο φιλοκυβερνητικός βουλευτής δήλωσε ότι οι δύο αξιωματικοί θα συλληφθούν και ότι το 90% των στρατιωτικών μόλις κατάλαβε τι συνέβαινε επέστρεψε στη βάση του στο αεροδρόμιο Λα Καρλότα.

Οι Γκουαϊδό και Λόπεθ παρουσίασαν τον στρατηγό μιας ταξιαρχίας του Καράκας και "αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Στρατηγικής Διοίκησης Επιχειρήσεων" Χοσέ Αντελίνο Ορνέγια Φερέιρα ως τον πιστό αξιωματικό στον "προσωρινό πρόεδρο της χώρας". Ο στρατηγός Ορνέγια Φερέιρα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη με το πραξικόπημα, δηλώνοντας την πίστη του στο σύνταγμα και την κυβέρνηση.

Η ορολογία μάλιστα "στρατιωτική εξέγερση" στα ισπανικά προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη στην Κεντρική και Νότιο Αμερική, την Ιβηρική και τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας που μιλούν ισπανικά ή πορτογαλικά, γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όλες τις φασιστικές δικτατορίες του παρελθόντος, όπως αυτή του Φράνκο στην Ισπανία και του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία και τις δεκαετίες του -60 και του -70 από τους "γορίλες" της CIA στη Νότιο Αμερική. 

Οι ΗΠΑ προεξόφλησαν φυγή Μαδούρο σε… Κούβα

Τη στιγμή που ο Μαδούρο υπογράμμιζε την πίστη των ενόπλων δυνάμεων στο σύνταγμα και την κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Σαμουέλ Μονκάδα δήλωνε την ήττα των λίγων πραξικοπηματιών οι ΗΠΑ συνέχισαν τον βρώμικο πόλεμο εναντίον του Μαδούρο υποστηρίζοντας ότι ήταν έτοιμος να… διαφύγει στην Κούβα και ότι την τελευταία στιγμή ο Πούτιν κατάφερε να τον πείσει να παραμείνει.

Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την Ασφάλεια Τζον Μπόλτον έβλεπε ήδη τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας "να προστατεύουν το σύνταγμα και το λαό της χώρας", καλώντας τον υπουργό Αμύνης της χώρας "να σταθεί στο πλευρό της βουλής και των νόμιμων θεσμών" εναντίον του Μαδούρο, καθιστώντας σαφές ότι ο Λευκός Οίκος έχει πάρει διαζύγιο με την λογική και την πραγματική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Στη χώρα του "δικτάτορα Μαδούρο" οι πραξικοπηματίες έδιναν χθες ανενόχλητοι συνεντεύξεις και το ίδιο ανενόχλητοι ζήτησαν άσυλο από τις φιλικές τους κυβερνήσεις επιδεικνύοντας ένα τεράστιο θράσος μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά στη "δικτατορία της Βενεζουέλας" ο Γκουαϊδό, παρά το αποτυχημένο πραξικόπημα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, κάλεσε τους οπαδούς του σε μια μεγάλη συγκέντρωσή για σήμερα Πρωτομαγιά για την ανατροπή του "σφετεριστή Μαδούρο", με δεκαπέντε προ-συγκεντρώσεις στο Καράκας, που θα καταλήξουν όπως πάντα στην πλατεία της πιο πλούσιας συνοικίας της πόλης, βάζοντας από μόνος του τα ταξικά όρια της "στρατιωτικής εξέγερσης".  

Από την Παραγουάη στην… Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Όλμες Τρουχίλιο με μεγαλύτερο ρεαλισμό από αυτό των συμμάχων του στην Ουάσιγκτον παραδέχθηκε ότι «οι δικτατορίες δεν πέφτουν από τη μια μέρα στην άλλη». Η δημοσιογράφος Λους Μέρι Ρέγιες, η διευθύντρια αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι "το πρωί φαινόταν ένα σενάριο Παραγουάης", που οδήγησε στην πτώση της χούντας το 1989, "αλλά το απόγευμα φάνηκε ότι είχαμε ένα σενάριο σαν της Τουρκίας", που κατέληξε στην ήττα των πραξικοπηματιών.

Ο Γκουαϊδό και ο Λόπες ανακοίνωσαν σε βίντεό τους "την αρχή της τελικής φάσης" της «Επιχείρησης Ελευθερίας", αλλά είναι πλέον σαφές στους ίδιους και την Ουάσιγκτον ότι αυτοί που σχεδίασαν την όλη επιχείρηση δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα της χώρας.

Οι λίγοι οπαδοί τους που βγήκαν στους δρόμους αντιμετωπίστηκαν ουσιαστικά με λίγα δακρυγόνα, παρόλο που δεν έλειψαν και σκηνές επικίνδυνης βίας όταν δύο αυτοκίνητα της αστυνομίες έπεσαν σε διαδηλωτές. Με το πέρασμα του χρόνου έγινε χθες σαφές ότι η "Επιχείρηση Ελευθερία" ήταν μια κακοσχεδιασμένη προσπάθεια κάποιων μικρών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε καμιά δεκαριά πόλεις παρά ένα πραγματικό πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει καμιά δυσκολία για να εξουδετερώσει πολιτικά τους "προδότες", ενώ στρατιωτικοί της αεροπορικής βάσης Λα Καρλότα του Καράκας ανέβασαν αμέσως βίντεο δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκαν από τον Γκουαϊδό και τον Λόπες.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Το σίγουρο είναι ότι ο Γκουαϊκό και οι ΗΠΑ εργάστηκαν αυτή την φορά ξεκάθαρα υπέρ του Μαδούρο, γιατί ακόμη και κυβερνήσεις που είχαν αναγνωρίσει τον Γκουϊδό ως "προσωρινό πρόεδρο" της χώρας, όπως η Ισπανία, δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν το πραξικόπημα και ότι θέλουν μια δημοκρατική επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα φιλίας προς το Μαδούρο και προειδοποίησης προς τις ΗΠΑ, η ΕΕ ζήτησε μια ειρηνική και δημοκρατική επίλυση της κρίσης, ενώ οι πρόεδροι της Βολιβίας και του Μεξικού καταδίκασαν το πραξικόπημα.

ΗΠΑ και Ταγιάνι με τους… προσωρινούς πραξικοπηματίες

Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Ασφαλείας Τζον Μπόλτον κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να υπερασπιστούν τους νόμιμους θεσμούς και να ενωθούν με τον «προσωρινό πρόεδρο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από τα κοινωνικά δίκτυα δήλωσε ότι "στηρίζω απολύτως τον λαός της Βενεζουέλας στην αναζήτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας".

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τάχθηκε υπέρ των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα σύμβολα των ευρωπαϊκών θεσμών στις αναρτήσεις του, για να προκαλέσει την αντίδραση της πρεσβευτού της Βενεζουέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κλάουντια Σαλέρνο, η οποία κατήγγειλε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που "ήταν ο ίδιος που πρόσφατα χαιρέτιζε τον φασισμό, χρησιμοποιεί έναν επίσημο λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα".

Αντιδράσεις στη Βενεζουέλα

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες υπογράμμισε ότι «η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε» και ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε απόπειρα, ενώ ο υπουργός Αμύνης Βλαντιμίρ Παδρίνο τόνισε ότι «τα στρατόπεδα λειτουργούν κανονικά». "Απορρίπτουμε αυτό την κίνηση πραξικοπήματος που θέλει να γεμίσει με βία τη χώρα. Οι πολιτικοί ψευτο-ηγέτες που μπήκαν μπροστά σε αυτό το συνωμοτικό κίνημα χρησιμοποίησαν στρατιώτες και αστυνομικούς με πολεμικά όπλα στην μέση του δρόμου για να τροφοδοτήσουν τις αναταραχές και τον τρόμο... Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σταθερές στην υπεράσπιση του συντάγματος και των νόμιμων αρχών", συμπλήρωσε ο υπουργός Αμύνης, ενώ ο Μαδούρο υπογράμμισε «την απόλυτη πίστη των ενόπλων δυνάμεων» στην κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και γραμματέας του Ενωτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSUV Ντιοσδάδο Καμπέγιο κάλεσε τον λαό του Καράκας να πάει στο προεδρικό μέγαρο του Μιραφλόρες για να στηρίξει την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών, καλώντας παράλληλα σε μια μεγάλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά όλη την τσαβική αριστερά. Από την πλευρά του ο Γκουαϊδό έχει συγκαλέσει μια μεγάλη διαδήλωση στο πλούσιο και αστικό τμήμα του Καράκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL