Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Φόβοι για αναθέρμανση της βίας στη Β. Ιρλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φόβοι για αναθέρμανση της βίας στη Β. Ιρλανδία

Η αστυνομία της περιφέρειας χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και επέρριψε την ευθύνη σε οργανώσεις που αποσχίστηκαν από τον IRA μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Η 29χρονη Λάιρ Μακί δέχτηκε τα πυρά αγνώστου την ώρα που κάλυπτε δημοσιογραφικά οδομαχίες με βόμβες μολότοφ στους δρόμους του Ντέρι. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο μασκοφόρος ένοπλος άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών που στέκονταν δίπλα σε δημοσιογράφους και περαστικούς. Ο διευθυντής της τοπικής αστυνομίας Μαρκ Χάμιλτον εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Νέος IRA «είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από αυτό».

Η οργάνωση Saoradh, που φέρεται να συνδέεται με τον Νέο IRA, ανακοίνωσε ότι η ευθύνη για τον θάνατο της Μακί βαραίνει καθαρά τις δυνάμεις του βρετανικού στέμματος. «Ένας ρεπουμπλικανός εθελοντής επιχείρησε να υπερασπιστεί τον κόσμο από την αστυνομία. Δυστυχώς, μια νεαρή δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, η Λίρα Μακί, σκοτώθηκε κατά λάθος».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες όλων των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας καταδίκασαν τον φόνο «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», προσθέτοντας ότι «η δολοφονία της Λίρα ήταν επίσης μια επίθεση κατά του λαού της κοινότητας μας, μια επίθεση στην ειρηνευτική και δημοκρατική διαδικασία».

«Στεκόμαστε ενωμένοι στην απόρριψη όσων ευθύνονται γι’ αυτό το απεχθές έγκλημα» καταλήγει η ανακοίνωση. Από βρετανικής πλευράς, η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τον φόνο «σοκαριστικό και πραγματικά χωρίς νόημα», σημειώνοντας επίσης πως επρόκειτο για μια δημοσιογράφο που σκοτώθηκε ενώ έκανε τη δουλειά της με μεγάλο θάρρος.

Τον φόνο καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εκείνους που προπαγανδίζουν τη βία, τον φόβο και το μίσος να μας σύρουν πίσω στο παρελθόν» τόνισε.

Τα βίαια επεισόδια στο Ντέρι ξέσπασαν όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε στέκι ενωτικών καθολικών ψάχνοντας για όπλα και εκρηκτικά. Η αστυνομία υποστηρίζει πως διέθετε πληροφορίες ότι το σαββατοκύριακο του Πάσχα των καθολικών θα πραγματοποιούνταν ένοπλες επιθέσεις με αφορμή την επέτειο από την πασχαλινή εξέγερση των Ιρλανδών το 1916.

Ένα πλήθος συγκεντρώθηκε γρήγορα έξω από το κτήριο. Η αστυνομία του Ντέρι ανακοίνωσε ότι 50 βόμβες μολότοφ ρίχτηκαν εναντίον αστυνομικών, ενώ δύο οχήματα πυρπολήθηκαν. Μέχρι τις 11 το βράδυ, έξω από το κτήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άνθρωποι όταν ο μασκοφόρος άνοιξε πυρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL