Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Τουρκία / Τουρκία: Οι συνηθισμένοι εχθροί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Οι συνηθισμένοι εχθροί

Στην προσφιλή του τακτική, την επίκληση του εξωτερικού και εσωτερικού εχθρού, κατέφυγε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακήρυξη του κεμαλιστή Εκρέμ Ιμάμογλου ως νικητή των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη καθώς η Τουρκία επιστρέφει σταδιακά στη δύσκολη οικονομική καθημερινότητα, έπειτα από 17 ημέρες πολιτικής έντασης και επανακαταμετρήσεων.

Έχοντας κερδίσει τον Μητροπολιτικό Δήμο των 16 εκατομμυρίων κατοίκων με διαφορά μόλις 13.729 ψήφων από τον αντίπαλό του, πρώην πρωθυπουργό του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέλαβε χθες τα καθήκοντα του δημάρχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος δήμαρχος και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μεσούτ Ουισάλ παρέδωσε επίσημα τα καθήκοντά του στον Ιμάμογλου στην τελετή που έγινε προχθές το βράδυ στο δημαρχείο της Πόλης. Η συμμετοχή του Ουισάλ στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, δεδομένου ότι τυπικά εκκρεμεί το αίτημα του AKP για την ακύρωση και την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Η πολυήμερη καθυστέρηση πυροδότησε σενάρια ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή και το περιβάλλον Ερντογάν εκμεταλλεύθηκαν αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να "εξαφανίσουν" ενοχοποιητικά στοιχεία για τα πεπραγμένα τους επί 25 χρόνια στον υπερχρεωμένο δήμο. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, τα χρέη του δήμου και των εταιρειών που υπάγονται σε αυτόν ξεπερνούν τα 28 δισεκατομμύρια λίρες (περισσότερα από 4 δισ. δολάρια).

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επέμεινε χθες ότι το κόμμα του "θα αγωνιστεί ώς το τέλος" στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο όπου έχει προσφύγει καταγγέλλοντας οργανωμένη αλλοίωση του αποτελέσματος στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μέσα στην επόμενη τετραετία όπου -τουλάχιστον θεωρητικά- δεν θα ξαναστηθούν οι κάλπες στην Τουρκία, μετά από την κόπωση των βουλευτικών εκλογών, του δημοψηφίσματος και των δημοτικών. "Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε από τις εκλογικές διενέξεις και να επικεντρωθούμε στην πραγματική μας ατζέντα, κυρίως την οικονομία και την ασφάλεια", είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Όμως οι φόβοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας εντάθηκαν με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times" που υποστήριξε πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είχε διογκώσει τεχνητά τα συναλλαγματικά αποθέματά της, τα οποία κατέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Ορισμένοι κύκλοι στη Δύση προσπαθούν με όλα τα ειδησεογραφικά όργανά τους να παρουσιάσουν την οικονομία μας σαν να βρίσκεται στο χώμα, σαν να έχει τελειώσει» απάντησε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Ω 'Financial Times'! Ξέρεις ότι η Τουρκία υποδέχεται 4 εκατομμύρια πρόσφυγες; Πόσους πρόσφυγες υποδέχεται η χώρα σου;» πρόσθεσε. Σχολιάζοντας έμμεσα και τα άλλα ξένα δημοσιεύματα ότι "ναυάγησε" η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ αλ Μπαϊράκ να πείσει τους επενδυτές στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε: "Ας κάνουν ό,τι θέλουν, ας γράφουν τους τίτλους που θέλουν. Η Τουρκία είναι όρθια και θα συνεχίσει να προχωρεί ενισχυόμενη".

Στο δημοσίευμα των "Financial Times" αποδόθηκε η πτώση 1,3% που σημειώθηκε χθες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καθώς και η νέα υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας, που διαμορφώθηκε σε 5,79 έναντι του δολαρίου και 6,52 έναντι του ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL