Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Σαλβίνι: Εγώ κάνω κουμάντο στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαλβίνι: Εγώ κάνω κουμάντο στο προσφυγικό

“Από τη Λιβύη όλοι στην Ιταλία: 800 χιλιάδες έτοιμοι να εισβάλλουν” υποστηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τροφοδοτώντας τον φόβο και τη μισαλλοδοξία για μια νέα "εισβολή" προσφύγων και... τρομοκρατών από τη Λιβύη, λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι δύο συνεντεύξεις του Προέδρου της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράζ στη “Ρεπούμπλικα” και στην “Κορριέρε Ντελα Σέρα” για το επικείμενο κύμα προσφύγων και... τρομοκρατών του ISIS έδωσαν την αφορμή στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να επιστρέψει δριμύτερος απειλώντας τις ΜΚΟ ότι τα ιταλικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά, τη στιγμή που οι εισαγγελικές αρχές της Κατάνιας φαίνεται ότι ξεκίνησαν νέα έρευνα εναντίον του για “απαγωγή” μεταναστών.

“Δεν είναι μόνο οι 800 χιλιάδες δυνητικών μεταναστών που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν, υπάρχει η φυγή των κατοίκων της Λιβύης από τον πόλεμο, στο νότιο τμήμα επέστρεψαν στη δράση οι τρομοκράτες του ISIS, που η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη στήριξη της πόλης της Μιζουράτα είχε κυνηγήσει από τη Σύρτη πριν από τρία χρόνια” τόνισε ο Αλ Σαράζ, ευχαριστώντας την ιταλική κυβέρνηση για τη στήριξη που δέχθηκε.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο αναφερόμενος στην κρίση στη Λιβύη υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών είναι “πρόσκαιρο”, για να εισπράξει άμεση απάντηση από τον Σαλβίνι: “Απαιτώ σεβασμό. Σέβομαι τη δουλειά του συναδέλφου Ντι Μάιο, που ασχολείται με την εργασία και εγώ δεν δίνω μαθήματα για το πως θα αντιμετωπίσει την κρίση των επιχειρήσεων που έχει στο τραπέζι του, αλλά στα θέματα που αφορούν τον έλεγχο των συνόρων και του οργανωμένου εγκλήματος αποφασίζω εγώ. Εάν στο Κ5Α έχουν αλλάξει ιδέα, να μου το πουν. Μειώσαμε κατά 90% τις αφίξεις μεταναστών, τους πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους. Εάν κάποιος νοσταλγεί τις αποβάσεις χιλιάδων μεταναστών στα ανοιχτά λιμάνια, βρήκατε λάθος υπουργό. Ο Σαλβίνι και η Λέγκα λένε Όχι”.

Οι δικαστικές αρχές των Συρακουσών κατέστησαν σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες στον Σαλβίνι για απαγωγή ατόμων, αυτή τη φορά για την υπόθεση των μεταναστών της "Sea Watche3" που κρατήθηκαν από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου στο πλοίο. Ο Ντι Μάιο δεν φαίνεται να προεξοφλεί όταν εάν η υπόθεση της άρσης της ασυλίας του Σαλβίνι φτάσει στη Γερουσία το Κ5Α θα ψηφίσει συμπαγώς εναντίον της άρσης, όπως έκανε πρόσφατα για την υπόθεση της απαγωγής των μεταναστών του πλοίου “Ντιτσιότι”.

Εν τω μεταξύ τα στρατεύματα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης πέρασαν χθες στην αντεπίθεση στα νότια της Τρίπολης, επιχειρώντας να σπάσουν τον κλοιό των δυνάμεων του πολέμαρχου Χάφταρ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να απελευθερώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται σε ειδικά κέντρα στην περιοχή της Τρίπολης και κινδυνεύουν άμεσα από τους βομβαρδισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL