Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Οι πολίτες λένε "όχι" στον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πολίτες λένε "όχι" στον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης

Το δικαίωμα των διαδηλώσεων περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία. Κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών, συνολικά 51 κόμματα και συλλογικότητες, διαδήλωσαν χθες σε όλη τη χώρα ενάντια σε αυτή την προοπτική που δεν αποτελεί μακρινό μέλλον αλλά σκιαγραφούμενο παρόν. Στόχος μάλιστα είναι η αντίδραση να μην περιοριστεί σε μια συγκέντρωση αλλά στην οργάνωση και τον συντονισμό δράσεων από μια Επιτροπή για τις Δημόσιες Ελευθερίες - ακριβώς αυτές που απειλούνται με πρόσχημα τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

«Δεν θέλουμε αυτόν τον νόμο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μισέλ Τουμπιανά, επίτιμος πρόεδρος της Λίγκας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφερόμενος στον νόμο κατά των «ακροτήτων στη διάρκεια συγκεντρώσεων». «Αυτό το κείμενο δεν θα εμποδίσει ποτέ κανέναν να μην κάνει κάποια καταστροφή, να μην σπάσει βιτρίνες, αυτοκίνητα κ.ά.», υποστηρίζει, από την πλευρά του μεγαλύτερου συνδικάτου, του CGT, η Σελίν Βερζελετί. Εκείνο που θα συμβεί θα είναι η ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού με τη δημιουργία νέων αδικημάτων και αυστηροποίηση των ποινών, παρατήρησε η ίδια. «Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πρακτικές διατήρησης της τάξης στη διάρκεια των διαδηλώσεων με την επιδείνωση της βίας και τις παράνομες διαταγές που δίνουν τα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας» συμπλήρωσε η ίδια. Όλες οι οργανώσεις και τα κόμματα που αντιτίθενται στον νέο νόμο υπογραμμίζουν ομόφωνα την πρωτόγνωρη αστυνομική καταστολή και τη χρήση βίας που θυμίζει την αντιμετώπιση του κοινωνικού κινήματος ενάντια στον εργασιακό νόμο του 2016. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 23 άτομα έχασαν το μάτι τους, πέντε έχασαν δάκτυλα χεριών τους - «δεκάδες ζωές καταστράφηκαν», τονίζει η Σοφί Τισιέ, εκπρόσωπος των «Κίτρινων Γιλέκων». «Ο ριζοσπαστισμός είναι από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε ένα νόμιμο κίνημα».

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών, η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει τη δημόσια δέσμευση των υποψηφίων σχετικά με το δικαίωμα μεταξύ άλλων και της διαδήλωσης, θύμισε ο Νικολά Κραμαγιέ. Μεταξύ των υποψηφίων που είχαν αποδεχθεί να δεσμευθούν ήταν και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Δύο χρόνια μετά, βλέπουμε ότι ο Μακρόν και η κυβέρνησή του είπαν ψέματα στους Γάλλους» λέει ο ίδιος. «Αρκεί ένα κοινωνικό κίνημα για να πάει πίσω ένα σημαντικό δικαίωμα», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, στην ουσία «δεν μείωσε την επικινδυνότητα του νόμου». Ο νόμος «πλήττει σοβαρά τις δημόσιες ελευθερίες και την ισορροπία των εξουσιών» τονίζουν στη σχετική τους ανακοίνωση οι 51 οργανώσεις. Ο Φλόριαν Μποργκ, του συνδικάτου των Δικηγόρων της χώρας, καταγγέλλει μάλιστα «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης»! Όμως ο νόμος απειλεί και την ίδια τη Δημοκρατία. Είναι φανερό ότι επιχειρείται η αντιστάθμιση της αδυναμίας των ιδεών, με την ισχύ των κλομπ και των «ειδικών όπλων». Ο υπερφιλελευθερισμός του Μακρόν υπονομεύει τις δημόσιες ελευθερίες: αυτό είναι κάτι που τονίζει ο Φαμπιέν Ρουσέλ του ΚΚΓ, απευθυνόμενος σε οργανώσεις και συλλόγους, καλώντας σε κινητοποιήσεις διαρκείας.

Για τον σκοπό ετοιμάζονται δράσεις για τις επόμενες ημέρες καθώς συντάσσεται μια Μαύρη Βίβλος σε συνεργασία με την εφημερίδα "Ουμανιτέ", σχετικά με την καταγραφή των αυθαιρεσιών, συλλήψεων, τραυματισμών στη διάρκεια των διαδηλώσεων, με στόχο να καταδειχθεί η αντισυνταγματικότητα του νόμου που πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL