Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Μπίμπι ο πέμπτος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπίμπι ο πέμπτος...

Μια ακόμη πρωθυπουργική θητεία -την πέμπτη- εξασφαλίζει, κατά τα φαινόμενα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ. Παρότι το κόμμα του Λικούντ ισοψηφεί σε έδρες με τον "γαλανόλευκο" συνασπισμό του Μπένι Γκαντς, το κόμμα της παραδοσιακής Δεξιάς διαθέτει περισσότερους φυσικούς συμμάχους για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, τόσο το Λικούντ όσο και ο κεντροδεξιός συνασπισμός του απόστρατου στρατηγού Γκαντς εκλέγουν από 35 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο. Τα κόμματα όμως της Άκρας Δεξιάς που αποτελούν τη συνηθισμένη δεξαμενή των συμμαχιών του Νετανιάχου εκλέγουν αρκετούς βουλευτές ώστε να εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ετσι, ο ηγέτης της ισραηλινής Δεξιάς -πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2009, έχοντας και μια προηγούμενη θητεία στο ίδιο αξίωμα- βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ξεπερνώντας τον ιστορικό ηγέτη της χώρας Νταβίντ Μπεν Γκουριόν σε χρόνια παραμονής στην εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νετανιάχου εμφανίστηκε στους υποστηρικτές του ως νικητής αλλά και ως επόμενος πρωθυπουργός. "Θα είναι μια κυβέρνηση της Δεξιάς αλλά θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Ισραηλινών" υποσχέθηκε ο ηγέτης της ισραηλινής Δεξιάς κάνοντας λόγο για "συγκλονιστική νίκη" και δηλώνοντας συγκινημένος από τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν για μία ακόμη φορά.

Είναι βέβαιο ότι η επανεκλογή στην πρωθυπουργία θα επιτρέψει στον Νετανιάχου να αντιμετωπίσει από θέση ισχύος τις κατηγορίες για διαφθορά που θα απαγγείλει σε βάρος του η ισραηλινή Δικαιοσύνη τις επόμενες βδομάδες.

Εξίσου βέβαιο είναι και το ότι η παραμονή του στην εξουσία βάζει ταφόπετρα στις όποιες ελπίδες αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο ηγέτης της ισραηλινής Δεξιάς υποσχόταν άλλωστε, εφόσον επανεκλεγεί, να προσαρτήσει το Ισραήλ την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα από παλαιστινιακής πλευράς, η Χανάν Ασράουι δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι οι πολίτες του Ισραήλ "επέλεξαν ένα σαφώς ακροδεξιό, ξενοφοβικό και αντιπαλαιστινιακό Κοινοβούλιο να τους εκπροσωπεί".

Δεν είναι υπερβολή. Μια ματιά στην κατανομή των εδρών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το πιο συντηρητικό Κοινοβούλιο στην ισραηλινή ιστορία. Οι άλλοτε κραταιοί Εργατικοί υποχωρούν πλέον στις έξι έδρες, ισοψηφώντας δηλαδή σχεδόν με το αριστερό Μερέντζ και τα δύο αραβικά κόμματα.

Τις περισσότερες από τις υπόλοιπες έδρες καταλαμβάνουν τα κόμματα της ισραηλινής Άκρας Δεξιάς που αποτελούν εδώ και χρόνια τους κυβερνητικούς εταίρους του Νετανιάχου. Πολιτικοί σχηματισμοί που εκπροσωπούν είτε τους υπερορθόδοξους εβραίους (Σας και Ενωμένο Τορά - Ιουδαισμός) είτε τους εποίκους (Δεξιά Ένωση και Γισραέλ Μπεϊτενού). Το Λικούντ και οι σύμμαχοί του εκτιμάται ότι τελικά θα εξασφαλίσουν τις 65 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ.

O πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Νετανιάχου ήταν, φυσικά, ο Ντόναλντ Τραμπ, άτυπος πρωταγωνιστής της προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ. Οι αφίσες του Λικούντ τον εμφάνιζαν χαμογελαστό στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που από την πλευρά του δεν έπαυε να υπενθυμίζει τους προεκλογικούς μποναμάδες του Αμερικανού Προέδρου: την αναγνώριση των υψωμάτων του Γκολάν ως ισραηλινής επικράτειας και την ανακήρυξη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επόμενο ήταν και ο Αμερικανός Πρόεδρος να μην κρύβει τη χαρά του για τη νίκη του "φίλου" και "φανταστικού συμμάχου" του, όπως τον χαρακτήρισε. "Πιστεύω ότι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε (την ειρήνευση) τώρα που ο Μπίμπι κέρδισε" τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Μάλλον είναι ο μοναδικός που το πιστεύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL