Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Η μετεκλογική ατζέντα της ισπανικής δεξιάς: / Η μετεκλογική ατζέντα της ισπανικής δεξιάς: Μείωση του κατώτατου μισθού... υποσχέθηκε ο Κασάδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μετεκλογική ατζέντα της ισπανικής δεξιάς: / Η μετεκλογική ατζέντα της ισπανικής δεξιάς: Μείωση του κατώτατου μισθού... υποσχέθηκε ο Κασάδο

Με ένα μεγάλο προεκλογικό... δώρο προς τους εργαζόμενους κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές ο Πάμπλο Κασάδο, ο ακροδεξιός ηγέτης του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, υποσχόμενος τη μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ οι εισαγγελικές αρχές αναγνωρίζουν την εγκληματική δράση της ηγεσίας της αστυνομίας την περίοδο της κυβέρνησης του προκατόχου του στην ηγεσία της ισπανικής Δεξιάς, του Μαριάνο Ραχόι.

Με περισσό θράσος ο Κασάδο εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή για να φανερώσει την... κρυφή ατζέντα του Λαϊκού Κόμματος και να υποσχεθεί στους εργαζόμενους την πρωτοφανή για την ιστορία της χώρας... μείωση του κατώτατου μισθού στα 850 από τα 900 ευρώ, από τα επίπεδα δηλαδή που τον αύξησε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ με την ψήφο του Unidos Podemos και των άλλων προοδευτικών κομμάτων.

“Θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό στα 850 ευρώ το 2020” τόνισε ο Κασάδο, φιλοδοξώντας να πρωτοτυπήσει ως ο πρωθυπουργός που θα προχωρήσει σε... μείωση του κατώτατου μισθού στην ιστορία της χώρας, μετά τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1977 που πραγματοποίησε ο Σάντσεθ κατά 22,3%, από τα 735 στα 900 ευρώ.

Ο Κασάδο μάλιστα υποστήριξε ότι η... αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ θα γίνει χάρη στις... διαπραγματεύσεις που είχε κάνει ο Ραχόι με τους εργοδότες και τα συνδικάτα, διαγράφοντας στην πράξη την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Σάντσεθ, που οδήγησε, όπως και στην Ελλάδα, σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας αμέσως μετά την εφαρμογή του. Ο Κασάδο επιπλέον υπερασπίστηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% για το 2016 και κατά 8% για το 2017 από τον Ραχόι, αλλά δεν... είδε την αύξησή του κατά 22,3% από τον Σάντσεθ και την Αριστερά.

Οι δηλώσεις αυτές του Κασάδο ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών από τα συνδικάτα και τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα, ενώ τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μιλούν για... δώρο του Κασάδο στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις πάνω από το 40% των πολιτών εμφανίζοντας αναποφάσιστοι ακόμη και λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 28ης Απριλίου, όπως έδειξε η πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

“Ποιος είπε ότι εγώ θα μειώσω τον κατώτατο μισθό; Έχουμε το fake news της εβδομάδας;” δήλωσε αργότερα ο Κασάδο, ενώ στο Διαδίκτυο η ραδιοφωνική εκπομπή της Ondacero έχει καταρρίψει... ρεκόρ επισκεψιμότητας. Προκαλώντας ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους ο Κασάδο υπογράμμισε ότι μόλις θα γίνει πρωθυπουργός θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσει το θέμα, εκτιμώντας ότι ο Σάντσεθ... έδρασε μονομερώς στην αύξηση του κατώτατου μισθού και επιβεβαιώνοντας τα ανάλογα ελληνικά σενάρια που χρησιμοποίησε το αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κασάδο πάντως δήλωσε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί το Λαϊκό Κόμμα “παίρνει πάντα πολλές μυστικές ψήφους”, αλλά και ότι σε περίπτωση ήττας δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Νέες αποκαλύψεις για το παρακράτος

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία εναντίον της Διαφθοράς του Ειδικού Δικαστηρίου (AN) αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι υπήρξε “αναμφισβήτητα μια εγκληματική οργάνωση στην ηγεσία της αστυνομίας”. Προσοχή, όμως! Το σκάνδαλο αυτό δεν αφορά την κατασκευή πλαστών στοιχείων εναντίον του Πάμπλο Ιγκλέσιας για χρηματοδότησή του από τη Βενεζουέλα, αλλά το αποκαλούμενο σκάνδαλο “Κουζίνα”, όπου ορισμένοι από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο εναντίον του Podemos σχεδίαζαν -με την άδεια της ηγεσίας της αστυνομίας- να κλέψουν στοιχεία από τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, που κρατούσε το “Ταμείο Β’”, το μυστικό ταμείο με το βρόμικο χρήμα του κόμματος.

Από την πλευρά του το Podemos ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να γίνει έρευνα εναντίον του πρώην διευθυντή του OK Diario, Εντουάρδο Ίνδα, ενός συντάκτη του και των αστυνομικών που εμπλέκονται στη συνάντηση με τον πρώην υπουργό του Ούγκο Τσάβες στο ισπανικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν η κατασκευή πλαστών στοιχείων με τη χρήση πληροφοριών από το κινητό τηλέφωνο που εκλάπη από συνεργάτη του Ιγκλέσιας, με στόχο “αποκαλύψεις” που, “με πιθανή διαταγή από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, ήθελαν να πλήξουν τα εκλογικά αποτελέσματα του Podemos”, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή του το κόμμα του Ιγκλέσιας. Το Podemos ζήτησε επίσης την άρση του απορρήτου για όλα τα στοιχεία που αφορούν τις προσπάθειες “δυσφήμησης του Ιγκλέσιας από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Αστυνομίας”.

Δέκα τουλάχιστον ημέρες μετά την κατάθεση του Ιγκλέσιας στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Πέδρο Σάντσεθ από την οθόνη μεγάλου ιδιωτικού καναλιού υπογράμμισε ότι “συμπάσχει” με τον Ιγκλέσιας και χαρακτήρισε ως “πολύ σοβαρή” την “κατασκοπεία εναντίον ενός πολιτικού ηγέτη”, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν “διεφθαρμένοι αστυνομικοί” στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά αρνήθηκε “κατηγορηματικά” ότι στη δική του κυβέρνηση συμβιώνουν οι “υπόνομοι του κράτους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL