Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ντομένικο "Μίμο" Λουκάνο, δήμαρχος του Ριάτσε: / Ντομένικο "Μίμο" Λουκάνο, δήμαρχος του Ριάτσε: Νίκησε η αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντομένικο "Μίμο" Λουκάνο, δήμαρχος του Ριάτσε: / Ντομένικο "Μίμο" Λουκάνο, δήμαρχος του Ριάτσε: Νίκησε η αλληλεγγύη

"Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι στο Ριάτσε σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ότι ως δήμαρχος και ως δημοτική αρχή δεν κάναμε τίποτα το παράνομο. Εμείς έχουμε μάθει να προσφέρουμε στους ανθρώπους, όχι να εκμεταλλευόμαστε μια πολιτική θέση που έχουμε με την εμπιστοσύνη του κόσμου για να κερδίσουμε κάτι, ένα προσωπικό όφελος”, τόνισε ο κινηματικός δήμαρχος του Ριάτσε της Καλαβρίας Ντομένικο “Μίμο” Λουκάνο. Ο "Μίμο" μίλησε στην "Αυγή" λίγο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που κατέρριψε τις κατηγορίες της εισαγγελίας του Λόκρι, η οποία προσπάθησε να διαλύσει το παράδειγμα υποδοχής και αλληλεγγύης του Ριάτσε κυνηγώντας τον επί τρεις θητείες δήμαρχό του.

“Τώρα θα πρέπει να περιμένω την απόφαση του δικαστηρίου του Λόκρι, εάν δηλαδή θα κινηθεί εναντίον μου ή όχι. Όμως δεν φοβήθηκα και αντιμετώπισα τις συνέπειες των πράξεών μου γιατί έχω τη συνείδησή μου ήσυχη για ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Αντίθετα, ο Σαλβίνι φοβήθηκε να πάει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη γι' αυτά που έκανε στους μετανάστες” συμπλήρωσε ο Λουκάνο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για το κίνημα αλληλεγγύης που τον στηρίζει τις δύσκολες αυτές στιγμές, μεταξύ των οποίων και εκείνους από την Ελλάδα.

“Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν μας να πάει στην παραλία και να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του στους ανθρώπους που έχουν σωθεί από τον πνιγμό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι δικαστές και ο υπουργός Εσωτερικών” τόνισε ο δήμαρχος του Ριάτσε.

Ο Λουκάνο, ο οποίος έδινε τη μάχη να κρατήσει ζωντανό από την ερήμωση και την εγκατάλειψη το Ριάτσε, σε μια περιοχή όπου τους μικρούς και όχι μόνο δήμους τούς λυμαίνεται η Ντράνγκετα, βρέθηκε στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Δημοκρατικού Κόμματος Μάρκο Μινίτι, που ακολούθησε μια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, βρήκε την ευκαιρία να διακόψει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ η άφιξη του Ματέο Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσε τις προσπάθειες των τοπικών δικαστικών αρχών να κινηθούν εναντίον του Λουκάνο.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2018 απομάκρυναν τον Λουκάνο από τη δημοτική αρχή και τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σις 16 Οκτωβρίου το εφετείο ακύρωσε τον κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά απαγόρευσε στον Λουκάνο να διαμένει στο Ριάτσε, υιοθετώντας ένα μέτρο που εφαρμόζεται στην Καλαβρία κυρίως εναντίον των ανθρώπων της Ντράνγκετα. Ο Λουκάνο προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που στις 2 Απριλίου τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες αναγνωρίζοντας την “αξιοσημείωτη ηθική” του για τη στήριξή του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Για το μοντέλο του Ριάτσε έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, όπως και για τον δήμαρχό του, τον “Μίμο”, για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρήκαν φιλοξενία και ένα μέλλον στο μικρό χωριό της Καλαβρίας. Ο Βιμ Βέντερς γύρισε μάλιστα μια ταινία μικρού μήκους το 2010 με τον τίτλο “Το πέταγμα”, την πρώτη τρισδιάστατη ταινία στην Ιταλία, με τον Μπεν Γκατζάρα να υποδύεται τον Λουκάνο και τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι να έχει αναλάβει τον μεταγλωττισμό της φωνής στην τελευταία ταινία του Αμερικανού ηθοποιού. Για αρκετά χρόνια το "Fortune" συμπεριλάμβανε τον “Μίμο” στους... ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη.

* Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι έχετε μια ηθική συμπεριφορά εκφράζοντας την αλληλεγγύη σας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και απέρριψε στην πράξη τις κατηγορίες της εισαγγελίας του Λόκρι...

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέπληξε όλους μας, γιατί υπογράμμισε ότι στο Ριάτσε δεν υπήρχε κανένα σύστημα διαφθοράς, δεν γινόταν κάτι στις πλάτες του κράτους ή των μεταναστών, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι εμείς έχουμε δίκιο και ότι η υποδοχή είναι κάτι το σωστό. Το Ριάτσε είχε ανάγκη τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να του δώσουν ζωή και σήμερα πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον φόβο που έχουν, για να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ήταν σωστή η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε δύο συνεταιρισμούς ντόπιων νέων και μεταναστών και ότι δεν υπήρξε τίποτα το επιλήψιμο. Αυτό που δεν μπορεί να πει, αλλά το ξέρουμε όλοι, είναι ότι στο Ριάτσε δεν αφήσαμε να πατήσουν τα πόδια τους οι επιχειρήσεις της Ντράνγκετα και άλλων εγκληματικών και διεφθαρμένων οργανώσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν βρήκε πουθενά ατασθαλίες ή πλαστούς γάμους για να αποκτήσει κάποιος την ιθαγένεια. Υπογραμμίζει μάλιστα στην απόφασή του ότι οι πράξεις μου ήταν “αξιόλογες ηθικά”.

* Οι δικαστικές περιπέτειες όμως συνεχίζονται...

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πολύ σημαντική, αλλά την τελική απόφαση θα πρέπει να την πάρει η εισαγγελία του Λόκρι. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν. Θα αμφισβητήσει το Ανώτατο Δικαστήριο και θα προχωρήσει στη δίωξή μου; Για ποια πράγματα θα με κατηγορήσουν ζητώντας την καταδίκη μου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κατέρριψε τα επιχειρήματά της εισαγγελίας και έκρινε ότι τα στοιχεία που προσκόμισε δεν στοιχειοθετούν κατηγορίες γιατί δεν διαπράχθηκαν παρανομίες ή αξιόποινες πράξεις;

* Θεωρείτε ότι μέσω των διώξεων προσπαθούν να καταστρέψουν το Ριάτσε ως πόλη της υποδοχής και της αλληλεγγύης;

Αυτός ήταν ο σκοπός τους, γιατί το Ριάτσε αποτέλεσε ένα παράδειγμα για την υποδοχή και τον πλούτο που φέρνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βοηθώντας τις κοινωνίες μας. Το Ριάτσε αναστήθηκε με τη ζωή που έφεραν οι μετανάστες. Σήμερα μου λένε ότι έχει ερημώσει και ότι έχουν μείνει ελάχιστοι μετανάστες μαζί με τους λίγους ντόπιους. Όταν είδαν να διώκομαι ως δήμαρχος, οι άνθρωποι φοβήθηκαν και έφυγαν. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεών μας, να σπέρνουν τον φόβο στους ανθρώπους για να μπορούν να τους καθυποτάξουν.

* Σας απαγόρευσαν να μείνετε ή ακόμη και να επισκεφθείτε το Ριάτσε...

Χτύπησαν και έδιωξαν εμένα για να χτυπήσουν και να διώξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι δεν έχω κάνει τίποτα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Περιμένω να δω τι θα πει η εισαγγελία του Λόκρι. Τι άλλο λόγο θα βρουν για να με κρατήσουν μακριά από την πόλη όπου ασκούσα τη δημοτική εξουσία; Ευτυχώς έκαναν πίσω με τη σύντροφό μου, που προσπάθησαν να την εκφοβίσουν με την υποχρέωση υπογραφής, λες και ήταν κανένας εγκληματίας. Ακυρώθηκε η υποχρέωση υπογραφής και πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθούμε μαζί στο Ριάτσε. Για εμένα ισχύει ακόμη η απαγόρευση να πάω στο Ριάτσε.

* Στο Ριάτσε θα έχετε σύντομα δημοτικές εκλογές...

Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τις δημοτικές εκλογές και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Η δημοτική κίνησή μας θα συνεχίσει το έργο της. Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε.

* Όλο αυτό το διάστημα εκδηλώθηκε σε όλη την Ιταλία ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης προς το πρόσωπό σας και προς το Ριάτσε...

Αυτό που έγινε ήταν εξαιρετικό, γιατί αμέσως μετά τη δίωξή μου εκδηλώθηκε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ιταλία. Χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν στο Ριάτσε για να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Το Ριάτσε και η δουλειά που κάναμε ήταν γνωστή σε όλη την Ιταλία και την Ευρώπη. Είχε έρθει να με βρει η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας. Το Ριάτσε είχε μετατραπεί σε ένα διεθνές παράδειγμα υποδοχής. Στη Ρώμη, σε μια μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Ριάτσε είχε έρθει και η αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής και πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Από τη στιγμή που μου απαγόρευσαν να πηγαίνω στο Ριάτσε, δέχθηκα μια σειρά προσκλήσεων από δεκάδες πόλεις που διοργάνωσαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Μου έκανε εντύπωση η μαζικότητα και η θερμή υποδοχή των ανθρώπων. Το κίνημα αλληλεγγύης δυναμώνει και αυτό τους ενοχλεί.

* Αναφέρεστε στον Ματέο Σαλβίνι;

Στον Σαλβίνι και όχι μόνο σε αυτόν. Ήμουν δήμαρχος σε μια μικρή και φτωχή πόλη, δεν είμαι κάποιος ισχυρός ή πλούσιος. Είμαι ένας άνθρωπος που νομίζω ότι έκανα και κάνω το σωστό και το δίκαιο. Ένας άνθρωπος που έχει ήσυχη τη συνείδησή του. Γι' αυτό και δεν φοβάμαι. Θέλουν να με δικάσουν; Δεν έκανα πίσω. Ανέλαβα την ευθύνη να πάω στο δικαστήριο, όχι μόνο για να δηλώσω αθώος, αλλά για να τους πω ότι στο Ριάτσε κάνουμε κάτι σωστό. Ο Σαλβίνι, που είναι ισχυρός και έχει στη διάθεσή του και πολλά μέσα, όταν οι εισαγγελείς τού ζήτησαν να παρουσιαστεί και να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην αρχή κομπορρημονούσε και μετά κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του γερουσιαστή αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του. Αυτή είναι η διαφορά των ανθρώπων που αγαπάνε τους ανθρώπους και δεν φοβούνται να το δηλώσουν, ακόμη και στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τους μισαλλόδοξους και τους ρατσιστές που το παίζουν δυνατοί και σκληροί με τους αδύναμους. Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το δήμο ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που έχουν μέσα τους λίγη ανθρωπιά ή είναι χριστιανοί μπορούν να πάνε να ψηφίσουν τον Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL