Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η... θεαματική συζήτηση των ευρω-υποψηφίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η... θεαματική συζήτηση των ευρω-υποψηφίων

Πρεμιέρα την Πέμπτη το βράδυ για τους δώδεκα (!) υποψηφίους στις ευρωεκλογές του Μαΐου, στη Γαλλία. Πήραν μέρος στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, France 2, που εφάρμοσε τη μέθοδο του περιορισμένου χρόνου των απαντήσεων, αλλά και... ψηφοφορίες των υποψηφίων σε σειρά θεμάτων, π.χ. για το αν πρέπει η Γαλλία να παραδώσει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (για την ιστορία, οι 11 απάντησαν αρνητικά και μόνο ο Μπενουά Αμόν ήταν θετικός, αλλά “μακροπρόθεσμα”).

Κατά τα άλλα, η εκπομπή δεν προσέφερε πολλά καινούργια πράγματα πέρα από το γεγονός ότι ήταν... θεαματική επειδή αρκετοί υποψήφιοι, στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν, χρησιμοποίησαν ουκ ολίγα. Όπως: χειροπέδες με το έμβλημα της Ε.Ε. (“η Ε.Ε. μας κρατά φυλακισμένους”), την κλασική γαλλική μπαγκέτα (“στο όνομα της οποίας ξεσπούν λαϊκές εξεγέρσεις” σύμφωνα με τον ακροδεξιό λαϊκιστή Φλοριάν Φιλιπό), ένα... κατακόκκινο σουρωτήρι (που κράδαινε ο υποψήφιος της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, λέγοντας ότι έτσι είναι τα σύνορα της Ε.Ε. που αφήνει να περνούν μετανάστες), ένα... αεροπλανάκι (που σύμφωνα με τον εθνικιστή Ντιπόν - Ενιάν συμβολίζει την ισχύ της Airbus και της "ανεξάρτητης" Γαλλίας απέναντι στα σχέδια της Ε.Ε.). Ενώ επιστρατεύθηκαν ακόμη και... κομμάτια του τείχους του Βερολίνου από τον κεντρώο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ για να δηλώσει ότι στην Ευρώπη “δεν χρειάζονται τείχη” -το ίδιο όπως και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών Ραφαέλ Γκλικσμάν. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι ήσαν νέοι, ενώ οι μισοί δεν φορούσαν γραβάτα...

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήσαν πάντως "κλασικά": η Ευρώπη των συνόρων, των μεταναστών, των τραπεζιτών, του κοινωνικού ρήγματος, του φιλελευθερισμού και της έλλειψης προστασίας, κ.ο.κ.

Η υποψήφια του Μακρόν, Ναταλί Λουαζό, μέχρι πρότινος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, "έλαμψε" με το πόσο... λίγη εμφανίστηκε, αν σκεφθεί μάλιστα κανείς το προηγούμενο πόστο της. Δεν κατάφερε να απαλλαγεί από την τεχνοκρατική της εικόνα - π.χ. για το Σένγκεν είπε: “Καλή εφεύρεση, αλλά χρειάζεται επισκευή”!

Από την πλευρά του ο νεαρός υποψήφιος της Λεπέν, της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, ξεχώρισε, πέρα από το ξενοφοβικό του μήνυμα, για τις συχνές αναφορές του στον... 'σύμμαχο' Ματέο Σαλβίνι - "παντού στην Ευρώπη ανέρχονται στην εξουσία οι σύμμαχοί μας". Ήταν φανερό ότι ο στόχος του ήταν να εμφανιστεί το κόμμα του αξιόπιστο και με συμμάχους στην Ευρώπη.

Οι Ραφαέλ Γκλικσμάν και Ιάν Μπροσά (επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΓ) υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, το έλλειμμα ανθρωπισμού της μεταναστευτικής πολιτικής του Μακρόν. Ο Μπροσά πρότεινε μια “ρήτρα κοινωνικής μη οπισθοδρόμησης”. “Πρέπει να μπορούμε να πούμε 'όχι' στα κοινωνικά πισωγυρίσματα” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από τον Γιούνκερ να κόψει στο ένα τρίτο τον μισθό του (33.000 μηνιαίως) αφού απορρίπτει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γαλλία.

Από την πλευρά του ο Ρ. Γκλικσμάν προσπάθησε να ρίξει γέφυρες προς τους άλλους αριστερούς υποψηφίους (κάτι που απέρριψε φανερά ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές, επικεφαλής σήμερα δικού του κινήματος). Ο ίδιος αναφέρθηκε στην “Ευρώπη των τραπεζιτών”, που έχει “καταστραφεί από τα λόμπι”, και ζήτησε να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της Ευρωβουλής. Η Μανόν Ομπρί, από την Ανυπότακτη Γαλλία, υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι είχε εργαστεί γι’ αυτό στην Ε.Ε.: “Εμείς πληρώνουμε τον λογαριασμό, από 60 έως 80 εκατομμύρια που χάνονται τον χρόνο”.

Ήταν η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση. Θα υπάρξουν και άλλες, καθώς ο δρόμος για τις ευρωκάλπες είναι ακόμη μακρύς. Και σίγουρα θα έχει και εκπλήξεις. Αν κρίνει μάλιστα κανείς από τη συζήτηση της Πέμπτης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL