Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο "μαθαίνει" ρωσικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο "μαθαίνει" ρωσικά

“Η Ρωσία πρέπει να φύγει” από τη Βενεζουέλα γιατί οι ΗΠΑ θα εκλάβουν ως “άμεση απειλή” την παρουσία στρατιωτικών της στο Καράκας, είχε μηνύσει απειλητικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προηγούμενο μήνα με την είδηση της άφιξης περίπου 100 Ρώσων αξιωματικών και... εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση των πιλότων της Βενεζουέλας στα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα Mi-35M, που κατασκευάζει η δημόσια εταιρεία Rostec, καθώς και στα λιγότερο “απειλητικά” μεταγωγικά ελικόπτερα της ίδιας εταιρείας.

Όμως η κρατική εταιρεία όπλων της Βενεζουέλας CAVIM και η Rostec κατέστησαν σαφές ότι η συνεργασία θα διευρυνθεί και στον τεχνολογικό τομέα, ενώ η Ρωσία προμηθεύει ήδη το Καράκας με αεροσκάφη, άρματα μάχης και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ίβαν Χιλ διευκρίνισε μάλιστα προχθές ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών θα αυξηθεί στο επόμενο διάστημα και ότι αυτοί θα παραμείνουν στη χώρα όσο χρειαστεί.

Οι κυρώσεις του Τραμπ εναντίον της Βενεζουέλας και η εμμονή του να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, που δήλωσε ότι σχεδιάζονται απόπειρες δολοφονίας του, φαίνεται ότι ρίχνει στην κυριολεξία το Καράκας στα χέρια της Μόσχας και του Πεκίνου τροφοδοτώντας ένα νέο είδους Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή.

Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα από τη 14η Διακυβερνητική Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου Ρωσίας και Βενεζουέλας που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σήμερα στη Μόσχα, όπου παρουσία τουλάχιστον 300 Ρώσων επιχειρηματιών οι δύο πλευρές συμφώνησαν τη συνεργασία τους στον βιομηχανικό τομέα, το εμπόριο και τον τομέα των μεταλλευμάτων, δεδομένου ότι το υπέδαφος της Βενεζουέλας δεν είναι μόνο πλούσιο στον μαύρο, αλλά και στον κίτρινο... χρυσό και σε πολλά άλλα περιζήτητα μεταλλεύματα.

Οι πρώτες συμφωνίες προβλέπουν τη στήριξη της παραγωγής χάλυβα και σιδήρου στη Βενεζουέλα, την αναζήτηση νέων ορυκτών κοιτασμάτων και κυρίως μια στενή συνεργασία στον αγροτικό και φαρμακευτικό τομέα, καθώς η Βενεζουέλα φιλοδοξεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της που δημιούργησε το αμερικανικό εμπάργκο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για τον Τραμπ, ο υπουργός Γεωργίας της Βενεζουέλας Βίλμαρ Κάστρο Σοτέλδο αποκάλυψε από τη Μόσχα ότι ζήτησε από τη Ρωσία ανταλλακτικά και εξοπλισμό για τη στήριξη του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας “μετά τα διαδοχικά σαμποτάζ από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL