Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ισπανία / Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα όμηρος των φασιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα όμηρος των φασιστών

“Εάν μας βοηθήσετε να μην έρθει το Podemos στην κυβέρνηση, καλύτερα για όλους μας”, είχε πει ο παρακρατικός επιθεωρητής της πολιτικής αστυνομίας Χοσέ Άνχελ Φουέντες Κάγο για να πείσει τον Ραφαέλ Ισέα, τον πρώην υπουργό του Τσάβες, να βοηθήσει στην κατασκευή πλαστών στοιχείων για τη χρηματοδότηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προειδοποιώντας ότι “διαφορετικά θα απευθυνθούμε στην DEA, το FBI ή τους Ρώσους”, γιατί “αυτοί κι αυτοί μας χρωστάνε κάτι”.

Εάν αυτό ήταν το παρακράτος του Μαριάνο Ραχόι, που φαίνεται ότι κρατούσε τα ηνία της διαπλοκής, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με τα έργα και τις ημέρες του διαδόχου του Πάμπλο Κασάδο στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, γιατί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου βρίσκεται σε κατάσταση ομηρείας όχι από το... παρακράτος, αλλά από τους πραγματικούς φασίστες του Vox.

Με πιο απλά λόγια, το Vox καταγράφοντας κάποια... κόπωση στις δημοσκοπήσεις αποφάσισε να σηκώσει τους τόνους και να κάνει περισσότερο αισθητή την αντιδραστική παρουσία του απειλώντας ότι οι 12 βουλευτές του στην τοπική Βουλή της Ανδαλουσίας δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της τοπικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν, εάν συμπεριληφθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Νόμου για την Ιστορική και Δημοκρατική Μνήμη (εναντίον της φασιστικής θηριωδίας του Φράνκο, για να καταλαβαινόμαστε) και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών.

Με περισσό θράσος ο βουλευτής του Vox Ροδρίγο Αλόνσο προσπάθησε να πείσει την τοπική Βουλή της Ανδαλουσίας ότι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των δολοφονιών γυναικών αυξάνει τις... “ανισότητες”, γιατί δεν προβλέπεται η στήριξη των ανδρών που πέφτουν θύματα της... γυναικείας βίας. Για τον φασίστα του Vox, τις ίδιες “ανισότητες” προάγει και η χρηματοδότηση της Ιστορικής και Δημοκρατικής Μνήμης, δηλαδή της αναζήτησης των 45.000 ανθρώπων που δολοφόνησε ο Φράνκο και έχουν ταφεί σε τουλάχιστον 700 ομαδικούς τάφους στην Ανδαλουσία. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται και ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ο Αλόνσο ξεσήκωσε επίσης πλήθος διαμαρτυριών από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς καθολικούς σχολιάζοντας ότι ο Μπεργκόλιο “δεν μιλούσε ως Πάπας, αλλά ως καθολικός ιερέας” όταν προειδοποιούσε από τη Ρώμη ότι “μια κοινωνία δεν μπορεί να χαμογελάει στο μέλλον έχοντας κρυμμένους τους νεκρούς της”.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του Σάντσεθ κατάφερε να περάσει από την Διαρκή Επιτροπή της Βουλής έξι κοινωνικά διατάγματα, που διαφοροποιούν την πολιτική της από αυτή του Μαριάνο Ραχόι, με την ψήφο όλων των κομμάτων που στήριξαν την άνοδο των σοσιαλιστών στην εξουσία. Τα διατάγματα αφορούν το θέμα του Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά κυρίως την εγγύηση της ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών και των ανδρών στις εργασιακές σχέσεις, την καταπολέμηση της επισφαλούς εργασίας, τη νομοθεσία για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν επισφαλείς σχέσεις εργασίας, τις επενδύσεις στο συνταξιοδοτικό δημόσιο ταμείο των Περιφερειών (Αυτονομιών) και των δήμων και την προστασία των ενοικιαστών. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ψήφισε εναντίον όλων των διαταγμάτων.

Η επιτυχία αυτή του Σάντσεθ οδήγησε τον Χοσέ Λουίς Αβάλος, τον υπουργό Οικονομίας και δεύτερο στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, να επαναλάβει ότι οι σοσιαλιστές στοχεύουν μετεκλογικά σε μονοκομματική κυβέρνηση με την εξωτερική υποστήριξη του Unidas Podemos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL