Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ανάποδος Κόσμος / Απενεργοποίηση κηδεμονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Απενεργοποίηση κηδεμονίας

Πόση αξία έχει να σου δίνουν την άδεια για να οδηγείς αυτοκίνητο στο προαύλιο μιας μεγάλης φυλακής, ακόμα και όταν το προαύλιο αυτό είναι τόσο αχανές όσο η Σαουδική Αραβία; Πόση αξία έχει το δίπλωμα οδήγησης όταν σου επιβάλλουν τι θα φοράς, ποιους θα έχεις συνεπιβάτες και -αλίμονο- να μη βγεις από τη χώρα χωρίς την άδεια του κηδεμόνα σου;

Η απόδραση της 18χρονης Ραφάχ Αλ Κουνούν από την πατρική εξουσία και η φυγή της από τη Σαουδική Αραβία -πρώτα στην Ταϊλάνδη και από εκεί στον Καναδά με παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που προστάτευσε τη νέα γυναίκα από τους Σαουδάραβες πράκτορες, τον πατέρα της και τον αδελφό της- φανέρωσε με πολύ έντονο τρόπο στον υπόλοιπο κόσμο την εικόνα ενός καθεστώτος και μιας κοινωνίας που πολλοί δεν θέλουν να βλέπουν ή που βολεύονται να... ξεχνούν.

Ο πατέρας της Ραφάχ Αλ Κανούν, που είναι κυβερνήτης επαρχίας, την αποκήρυξε αποκαλώντας την «πνευματικά ασταθή», ενώ η κυβέρνηση του Ριάντ κατήγγειλε ότι ξένες χώρες (τις οποίες δεν κατονόμασε) υποκινούν «παραβατικές γυναίκες» να εξεγερθούν κατά των οικογενειών τους και να φύγουν από τη χώρα ώστε να τους παραχωρήσουν άσυλο.

Το σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας αποτελεί μια αναπαραγωγή του μοντέλου διακυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, που απαιτεί πλήρη υποταγή στον βασιλιά, εξήγησε η πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια, Χάλα Αλ Ντοσάρι, η οποία κατάγεται από τη χώρα αυτή και δραστηριοποιείται στις χώρες του Κόλπου και στη Δύση.

«Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας διασφαλίζει την κυριαρχία των ανδρών υπηκόων του επί των γυναικών εξασφαλίζοντας παράλληλα την πίστη των ανδρών στο καθεστώς» δήλωσε η Χάλα Αλ Ντοσάρι στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera. Αυτό το ιεραρχικό σύστημα κυριαρχίας απαιτεί από τις γυναίκες συγκεκριμένους ρόλους με αυστηρούς περιορισμούς.

Βέβαια, το κανάλι, που έχει την έδρα του στην Ντόχα, έδωσε βήμα στην Αλ Ντοσάρι όχι μόνο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και για να πλήξει την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας εκεί που πονάει, καθώς οι βασιλικές οικογένειες των χωρών παραμένουν στα... μαχαίρια.

Έχουν περάσει δέκα μήνες από τότε που ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διαφήμιζε το μεταρρυθμιστικό του έργο με συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας όμως πως το νομικό καθεστώς της κηδεμονίας θα αλλάξει σταδιακά, χωρίς να προσβάλει τις παραδοσιακές αξίες και τις οικογένειες (δηλαδή τους άνδρες που θέλουν να ελέγχουν τις θυγατέρες ή τις αδελφές τους).

Αυτές οι «αξίες» επιβάλλουν τη συγκατάθεση άνδρα κηδεμόνα για να παντρευτεί μια γυναίκα, για να αποκτήσει διαβατήριο και για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Το κράτος έχει εκσυγχρονιστεί τόσο πολύ, ώστε παρέχει στους άνδρες τη δυνατότητα να κατεβάσουν στο κινητό τους μια εφαρμογή που τους ενημερώνει για τα ταξίδια των «δικών τους» γυναικών ώστε να δηλώνουν στις αρχές αν τα εγκρίνουν.

Αυτή η εφαρμογή αποδείχθηκε όμως η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος, γιατί η νέα γενιά ξέρει πολύ περισσότερα από τους μεγάλους για τη λειτουργία των «έξυπνων» τηλεφώνων. Ορισμένα κορίτσια κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό του πατέρα τους, άλλαξαν τις ρυθμίσεις και απενεργοποίησαν τις ενημερώσεις πριν επιχειρήσουν το άλμα προς την ελευθερία, όπως ενημέρωσε το Al Jazeera κάθε ενδιαφερόμενη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL