Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πρωταθλήτριες στα γήπεδα και στο χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωταθλήτριες στα γήπεδα και στο χρέος

Της Laura Pitel

Oι μετοχές των τουρκικών ποδοσφαιρικών ομάδων σημείωσαν αλματώδη άνοδο την περασμένη Δευτέρα όταν έγινε γνωστό ότι θα τους προσφερθεί η δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν τα τεράστια χρέη τους.

Οι «τρεις μεγάλες» της Κωνσταντινούπολης, η Γαλατάσαραϊ, η Φενερμπαχτσέ και η Μπεσίκτας, μαζί με την Τραμπζόνσπορ από τον Εύξεινο Πόντο, είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν μόλις έγινε γνωστό πως οι τουρκικές τράπεζες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να ελαφρύνουν τα βουνά από χρέος που αθροιστικά ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,85 δις. δολάρια).

«Οι ομάδες μας δεν έχουν πλέον βιώσιμα οικονομικά» δήλωσε o Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στο φιλοκυβερνητικό αθλητικό κανάλι A Spor, σε μια συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας. «Τώρα θα σταματήσει να αυξάνεται το χρέος τους. Οι ομάδες θα μπορέσουν να αναπνεύσουν».

Ο Χουσεΐν Αϊντίν, πρόεδρος της ένωσης τραπεζών της Τουρκίας, δήλωσε στο ίδιο πρόγραμμα ότι οι τουρκικές ομάδες είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου αδυνατούσαν να πληρώσουν τους τόκους. «Πρέπει να επιτρέψουμε στις ομάδες να είναι πιο άνετες, πιο ευέλικτες» είπε, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να δεσμευτούν σε νέους κανόνες για να μπουν σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο.

Στο κλείσιμο των συναλλαγών την ίδια ημέρα, η μετοχή της Γαλατάσαραϊ είχε σημειώσει άνοδο έφτασε 7,4%. Η μετοχή της Μπεσίκτας κέρδισε 5,7%, ενώ αυτή της Φενερμπαχτσέ ενισχύθηκε κατά 4,1%. Η μετοχή της Τραμπζόνσπορ σημείωσε άνοδο 1,3%. Οι τέσσερις ομάδες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την περίοδο 2002-2005.

Οι τουρκικές ομάδες είναι διαβόητες για την κακή οικονομική τους διαχείριση. Η πίεση να ξοδέψουν εκατομμύρια για μεταγραφές κορυφαίων ποδοσφαιριστών για να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στην Ευρώπη τις έχει αφήσει με βουνά χρέους . Στα πρόσφατα αποκτήματά τους περιλαμβάνονται ο Ισπανός επιθετικός Ρομπέρτο Σολδάδο και ο Σλοβάκος αμυντικός Μάρτιν Σκρτελ. Η αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δυσχεραίνει τον δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους. Οι πρόεδροι των ομάδων εκλέγονται από τους οπαδούς - ένα σύστημα που οι επικριτές λένε πως ενθαρρύνει τον κακό οικονομικό σχεδιασμό, καθώς οι πρόεδροι που θέλουν να επανεκλεγούν βάζουν προτεραιότητα την κατάκτηση τροπαίων παρά τη συνετή διαχείριση.

Αντανακλώντας τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εταιρικός τομέας της Τουρκίας, τα προβλήματα των ομάδων έχουν διογκωθεί από τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περίπου το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι. Η νομισματική κρίση πυροδότησε επίσης μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, γεγονός που αύξησε τις πιέσεις στους οργανισμούς που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα υψηλά χρέη τους.

Ορισμένοι Τούρκοι οπαδοί επέκριναν την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης, υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Η Τουρκία έχει μια ποδοσφαιρική κουλτούρα φανατικών οπαδών, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν είναι πρώην ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής και χρησιμοποιεί συχνά τον αθλητισμό ως προεκλογικό εργαλείο.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες απολαμβάνουν ευνοϊκή μεταχείριση σε μια περίοδο όπου πολλές απλές επιχειρήσεις αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές, η ένωση τραπεζών της Τουρκίας τόνισε πως τα χρέη των ομάδων δεν θα διαγραφούν ούτε θα αναδιαρθρωθούν σε χαμηλότερη τιμές από εκείνες στην αγορά, ούτε θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν καινούργια δάνεια. «Τους τελευταίους έξι μήνες δώσαμε σωσίβιο σε εταιρείες που έχουν δεχθεί πλήγμα από το ρίσκο του νομίσματος και του επιτοκίου, προσφέροντάς τους αναδιάρθρωση» είπε ο Χουσεϊν. Αϊντίν. «Όλα τα ενεργά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας έχουν λάβει μέρος σε αυτό», πρόσθεσε.

Κερδισμένη από τα προβλήματα των παραδοσιακά ισχυρών ομάδων μπορεί να βγει η Μπασακχεσίρ, μια καινούργια ομάδα της Κωνσταντινούπολης που ίδρυσαν σύμμαχοι του Προέδρου Ερντογάν. Η ομάδα αυτή βρίσκεται στην πρώτη θέση του τουρκικού πρωταθλήματος (Super Lig), έξι βαθμούς μπροστά από την πλησιέστερη αντίπαλό της. Αν καταφέρει να διατηρήσει την πρωτιά ως το τέλος της περιόδου, η Μπασακχεσίρ θα είναι μόλις η έκτη ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια από τη δημιουργία του πρωταθλήματος το 1959.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL