Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Αντρέι Μασλόφ: Θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα βάλει εμπόδια η Ε.Ε. στον Turkish stream
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντρέι Μασλόφ: Θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα βάλει εμπόδια η Ε.Ε. στον Turkish stream

 Επέμενε, μάλιστα, ότι το “αγκάθι” των απελάσεων (σ.σ. Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι) ξεπεράστηκε σχεδόν αμέσως και δεν αποτέλεσε καν θέμα συζήτησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τώρα, λοιπόν, που οι διμερείς σχέσεις “ξαναβρήκαν το βηματισμό τους”, η Μόσχα αναμένει “με χαρά” τη συνεργασία για το 2019- κοινό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας ( της ρωσικής στην Ελλάδα, της ελληνικής στη Ρωσία) καθώς και το άνοιγμα δύο νέων επίτιμων προξενείων στο Ναύπλιο και την Αλεξανδρούπολη.

Οι αγωγοί

Στον ενεργειακό τομέα, τώρα, ο Ρώσος διπλωμάτης ήταν πολύ σαφής στις διατυπώσεις του. “Βεβαίως και εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας που δηλώνει ότι είναι δικαίωμά της να κοιτά τα ενεργειακά της συμφέροντα και να θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος, παρά τις κακόβουλες απόψεις τρίτων”, είπε (το καρφί ήταν για την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ), πλην όμως “δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την ευρωπαϊκή διαδρομή του Turkish stream”. Σύμφωνα με τον Μασλόφ, ο αγωγός φυσικού αερίου κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα θα έχει φτάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας το 2019, αλλά για να προχωρήσει προς την Ελλάδα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να είναι οικονομικά συμφέρον και δεύτερον, και μάλλον το σημαντικότερο, “να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις από την Ε.Ε. ότι δεν θα βάλει εμπόδια στον αγωγό”. Ουσιαστικά η Μόσχα καλεί την Αθήνα – αλλά και τη Ρώμη- να τακτοποιήσουν το θέμα με την Κομισιόν πριν οριστικοποιηθεί η διαδρομή του Turkish stream.

Εμείς δε βάζουμε διλήμματα

Στα... σκληρά της πολιτικής, ο Ρώσος διπλωμάτης εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος μιας... ήρεμης δύναμης. Δεν υπάρχει ζήτημα με τους S400 που δίνει η Ρωσία στην Τουρκία, είπε, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ οι S400 είναι όπλο αμυντικό. Δεν υπάρχει θέμα με την Κύπρο, συνέχισε, εμείς στηρίζουμε κάθε λύση που θα αποφασίσουν οι δύο κοινότητες, βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και βεβαίως θα αποδεχθούμε την παράταση της παραμονής των κυανοκράνων στην Πράσινη Γραμμή. Τέλος, “εμείς δεν βάζουμε στην Ελλάδα το δίλημμα ή με μας ή με τους άλλους”, και “θεωρούμε καλές όλες τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”, είπε σχολιάζοντας την επικείμενη τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL