Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Δεν έτυχε, πέτυχε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν έτυχε, πέτυχε!

Για αρχή, να θυμηθούμε τα περιστατικά ο Τζορτζ Ζίμερμαν, 29χρονος λευκός, εθελοντής πολιτοφύλακας στο Σάνφορντ της πολιτείας της Φλόριντα, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον άοπλο 17χρονο Τρέιβον Μάρτιν. Ο 29χρονος λευκός κρίθηκε από το Δικαστήριο της Φλόριντα αθώος, ισχυρίστηκε πως ήταν σε αυτοάμυνα. Τι κι αν ο 19χρονος μαύρος ήταν άοπλος; Φορούσε κουκούλα, κρατούσε αναψυκτικό και στα μάτια του λευκού έδειχνε επικίνδυνος. Ο μαύρος Τρέιβον δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η ύπαρξη πολιτοφυλακών που στελεχώνονται είτε από οπλολάγνους είτε από ακροδεξιούς είτε από ρατσιστές είτε από τύπους που συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι μια πραγματικότητα στον Αμερικανικό Νότο η οποία παραπέμπει ευθέως στις πιο μαύρες εποχές της Ku Klux Klan. Τέτοιοι εθελοντές σε συνεργασία με τους δουλεμπόρους περιπολούν στο Τέξας, στην Αριζόνα και στην Καλιφόρνια, στον φράχτη που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό. Είναι οι ίδιοι που κυνηγούν τους Μεξικάνους εργάτες που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ για να εργαστούν επισφαλώς σε μακιλαδόρες στη Νότια Καλιφόρνια και στο Τέξας. Και φυσικά είναι οι ίδιοι που πάνε με τα ημιφορτηγά στα αφύλακτα σημεία για να "προσλάβουν" τους πεινασμένους και φοβισμένους Μεξικανούς πιο φτηνά.

Τέτοιοι εθελοντές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο Μαϊάμι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε καταφύγιο - ησυχαστήριο για τους ευκατάστατους λευκούς συνταξιούχους, οι οποίοι ζουν σε περίκλειστες φρουρούμενες κοινότητες. Γι' αυτούς τους εθελοντές, "ό,τι κινείται και δεν είναι λευκό πυροβολείται".

Στη θέση του 17χρονου Τρέιβον θα μπορούσε να είναι κάθε μαύρος έφηβος, είτε τον λένε Γουίλ είτε Τερέλ είτε Μαλίκ είτε Ντάριους είτε Αντρέ είτε Μορίς. Δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος Τζόναθαν, κάποιος Kόνορ ή κάποιος Λιουκ, λευκοί γαρ.

Ο Τρέιβον έπεσε θύμα ακριβώς αυτής της νοοτροπίας που κυριαρχεί στον Αμερικανικό Νότο. Όσο λοιπόν, από χέρια λευκού δολοφονούνται μαύροι άοπλοι αθώοι, το σύνθημα δεν θα 'πρεπε να είναι "Είμαστε όλοι Τρέιβον", αλλά "Είμαστε όλοι μαύροι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL