Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Υπογραμμίσεις / Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογραμμίσεις / Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας παρακολουθεί κάθε μήνα στη Γερμανία η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel. Η ΝSA καταγράφει επίσης συνομιλίες σε γραφεία της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την ελληνική πρεσβεία και την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ. Τα στοιχεία έδωσε βέβαια ο πρώην κατάσκοπος και νυν καταζητούμενος Έντουαρντ Σνόουντεν, με το Spiegel να συμπεραίνει πως "η παρακολούθηση γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου".

Ανάστατος και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός πολιτικός κόσμος ζητά εξηγήσεις. Πώς μπόρεσαν οι ΗΠΑ να το κάνουν αυτό; Τόσα χρόνια σύμμαχοι, δεν σεβάστηκαν τις στιγμές που έζησαν μαζί, τις διμερείς σχέσεις, τις κοινές στρατιωτικές αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν βρε αδερφέ! Οι Γερμανοί έκαναν μάλιστα μεγάλη σκηνή, μίλησαν μέχρι και για ψυχροπολεμικές πρακτικές.

Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια όμως... Το πραγματικό θέμα είναι ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να παραδεχθούν παρακολουθήσεις και να υποκριθούν πως εκπλήσσονται την ώρα που όλοι παρακολουθούν όλους, και εχθρούς και φίλους, αλλά κυρίως τους πολίτες στους οποίους είναι πιο δύσκολο πλέον να πουλήσουν το παραμύθι της "ασφάλειας".

Και την ώρα που προσπαθούν να μας πείσουν πως οι διμερείς σχέσεις έχουν χτυπήσει "κόκκινο", ξεχνούν πως στον κόσμο της κατασκοπείας το χρώμα που επικρατεί είναι το "γκρι", άρα έχει μία αξία να διαβάζουμε και πίσω από τις γραμμές για το "πότε σκάει τι". Μπορεί -ας πούμε- ο Σνόουντεν να επέλεξε να εκβιάσει ηθικά την ευρωπαϊκή προστασία, μπορεί από την άλλη να είναι ρωσικός δάκτυλος, μπορεί οι Γερμανοί να γνώριζαν και να επέλεξαν να δώσουν χθες το θέμα στο Spiegel.

Όπως και να χει, θα το πιούν το ποτήριον τούτο οι Ευρωπαίοι τελικά... Θα γίνει λίγος θόρυβος, θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα ο πρόεδρος Ομπάμα. Άλλωστε κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της συγκαλύπτει τα σκάνδαλα υποκλοπών.

Αντίστοιχο σκάνδαλο συγκαλύφθηκε και στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Να θυμηθούμε πως η εξεταστική της Βουλής είχε καταλήξει επισήμως ότι παρακολουθούνταν ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της ΕΥΠ και των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ΥΠΕΞ, οι πάντες, και ο αριθμός που παρακολουθούσε ήταν καταχωρισμένος στην περιοχή όπου εδρεύουν η CIA και η NSA. Φυσικά το σκάνδαλο κουκουλώθηκε και η εμπλεκόμενη Vodafone πέτυχε δικαστικά να πάρει πίσω ακόμα και το πρόστιμο που της είχε επιβληθεί. Τώρα προσφέρει συμβόλαια απεριορίστου χρόνου ομιλίας για να μας παρακολουθούν καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL