Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Κάνε με ό,τι θες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάνε με ό,τι θες

"Αγαπητέ Νικολά, πολύ σύντομα και με σεβασμό. Είμαι στο πλευρό σου για να υπηρετήσω εσένα και τα σχέδιά σου για τη Γαλλία. Έκανα το καλύτερο που μπορούσα και κάποιες φορές μπορεί να απέτυχα. Εκλιπαρώ τη συγγνώμη σου... Χρησιμοποίησέ με για όσο χρόνο σε βολεύει και εξυπηρετεί τη δράση σου και το επιτελείο σου. Αν με χρησιμοποιήσεις, σε έχω ανάγκη για καθοδήγηση και υποστήριξη, χωρίς καθοδήγηση κινδυνεύω να είμαι αναποτελεσματική, χωρίς υποστήριξη κινδυνεύω να μην είμαι αρκετά αξιόπιστη. Με τεράστιο θαυμασμό, Κριστίν Λ."

Η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει όσο λίγοι τους διαδρόμους της εξουσίας. Ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνομιλεί επι ίσοις όροις με τους ισχυρούς του πλανήτη και συνδιαμορφώνει μαζί τους την οικονομική πολιτική. Ωστόσο πρέπει να ανατρέξει κανείς πολύ πίσω στο παρελθόν για να εντοπίσει μια έκρηξη υποτέλειας και δουλοπρέπειας που να μπορεί έστω να συγκριθεί με την επιστολή της προς τον υποψήφιο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Όπως ήταν επόμενο, η δημοσιοποίησή της από την εφημερίδα Le Monde έδωσε αφορμή για πολλά σχόλια στη Γαλλία. Ορισμένοι, όπως ο συγγραφέας Ζαν Φρανσουά Καν, έμειναν μόνο στην (αντι)φεμινιστική διάσταση κάνοντας λόγο για "έναν ύμνο προς το κυρίαρχο αρσενικό". Κάποιοι άλλοι -όπως ο Μπενουά Γκαλερέ, σχολιαστής του δικτύου LCI- είδαν στην επιστολή μια απόδειξη ότι οι παραδόσεις της βασιλικής αυλής επιβιώνουν ακόμη και σήμερα σε μια χώρα μάλιστα τόσο περήφανη για τις δημοκρατικές παραδόσεις της.

Το περίεργο είναι ότι βρέθηκαν και κάποιοι που υπερασπίστηκαν τη Λαγκάρντ γι' αυτό. Ο Μπρουνό Ροζέ-Πετί, πολιτικός σχολιαστής στο περιοδικό Nouvel Observateur, επαίνεσε την επικεφαλής του ΔΝΤ επειδή επιστράτευσε την παμπάλαια τακτική της κολακείας "για να κατακτήσει την καρδιά του Βασιλιά Ήλιου", κάτι που φυσικά απέδωσε αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σαρκοζί αποτελεί "το αρχέτυπο της πανίσχυρης φιγούρας" που τυφλώνεται από το ίδιο το φως του.

Τυφλώνεται όπως και ο σουλτάνος Ερντογάν, που θέλησε να ισοπεδώσει το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης για να υψώσει ένα τέμενος καταναλωτισμού. Όπως η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που πριν καλά-καλά αναλάβει την εξουσία, στον απόηχο των λαϊκών κινητοποιήσεων που ανέτρεψαν τον προκάτοχό της, διόρισε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έναν μεγιστάνα των ΜΜΕ ξεσηκώνοντας νέα θύελλα διαμαρτυριών. Όπως το Κόμμα των Εργατών της Βραζιλίας, που κάποτε υποσχόταν τις δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας για να φτάσει, εν μέσω οικοδόμησης ποδοσφαιρικών σταδίων, τις τιμές των εισιτηρίων σε επίπεδα απλησίαστα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Αν υπάρχει ένα νήμα που να συνδέει την Ταξίμ με το Ρίο, την Πουέρτα δελ Σολ με την πλατεία Ταχρίρ και τα προάστια της Στοκχόλμης με το προαύλιο της ΕΡΤ, αυτό δεν είναι ούτε η εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ούτε τα απότοκα της οικονομικής κρίσης. Είναι ένα αίτημα για αξιοπρέπεια και πραγματική δημοκρατία απέναντι στην αυθαιρεσία και τον ολοκληρωτικό ξεπεσμό της πολιτικής ζωής, μια κραυγή εξέγερσης απέναντι σε ένα σύστημα που δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να κρύψει την αποσύνθεσή του. Όπως σχολίασε και ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο για το κίνημα των Αγανακτισμένων: "αυτός ο παλιόκοσμος εγκυμονεί έναν άλλον". Κάνε με ό,τι θες; Όχι για πολύ ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL