Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
You have the right to remain silent*
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

You have the right to remain silent*

Έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός. Άλλωστε, "ό,τι πεις" ή "ό,τι γράψεις" ή "ό,τι στείλεις" "ή "ό,τι τσατάρεις" ή "ό,τι επισυνάψεις" ή "ό,τι κοινοποιήσεις" θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Τώρα ξέρεις. Τώρα δεν έχεις δικαιολογία. Οι λογαριασμοί σου παρακολουθούνται με το πρόγραμμα PRISM.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι με θρησκευτικούς όρους οι "μάρτυρες" του καιρού μας, είναι με αριστερούς όρους "οι επαναστάτες του καιρού μας" και είναι με όρους συστήματος "οι εχθροί του καιρού μας".

Ο 25χρονος Μάνινγκ δικάζεται γιατί διέρρευσε στη WikiLeaks διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα που αποκαλύπτουν όχι μόνο τα εγκλήματα που διέπραξαν τα αμερικανικά στρατεύματα στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2010, αλλά και μυστικές συμφωνίες και συνομιλίες που αφορούν και τους δύο πολέμους (Ιράκ, Αφγανιστάν). Η εισαγγελία τον λέει "προδότη", η υπεράσπιση "καλοπροαίρετο", καθώς "προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου". O 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ηλεκτρονικής κατασκοπείας (NSA) -που είναι κρυμμένος κάπου στο Χονγκ Κονγκ-, αποκάλυψε, ή μάλλον διέρρευσε, την ύπαρξη του PRISM, ενός μυστικού προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών.

Η Ουάσιγκτον είναι έξαλλη. Τι Ομπάμα, τι Μπους σε τέτοια θέματα."Έχω συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες, αλλά είμαι αντίθετος (...) σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης (...), η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο", σημείωσε ο Σνόουντεν προς απάντησή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Washington Post και η βρετανική The Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA. Το ένα αφορούσε τη συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες. Το άλλο που αποκαλύφθηκε, υπό την ονομασία PRISM, είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Και οι δύο διακινδύνευσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για τη δημοκρατία."Ξέρω ότι θα υποφέρω γι' αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα", είπε ο Σνόουντεν, την ώρα που "σύντροφοι" ανά τον κόσμο ζουν μέσω Διαδικτύου, αποκαλύπτουν μέσω Διαδικτύου, κάνουν ολόκληρους προσυνεδριακούς διαλόγους μέσω Διαδικτύου, αναπνέουν μέσω Διαδικτύου. Μέχρι να φυλακιστούν λόγω Διαδικτύου...

(*μτφ. Έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός. Ό,τι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο Δικαστήριο - αυτή είναι η κλασική ατάκα σύλληψης από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL