Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Εικονική πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικονική πραγματικότητα

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση σουλουπώνει όπως-όπως μια πόλη που πρόκειται να φιλοξενήσει μια διεθνή συνάντηση με στόχο να εξωραΐσει την εικόνα της και να κρύψει βιαστικά τα συνήθη προβλήματα κάτω από το χαλί.

Είναι κάτι που είδαμε πριν από μερικά χρόνια στην Αθήνα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κάτι που το έζησαν οι Νοτιοαφρικανοί μικροπωλητές τις παραμονές του προηγούμενου Μουντιάλ και αυτό που σκοτώνει σήμερα τους αστέγους του Ρίο όπου θα διεξαχθεί το επόμενο -200 από αυτούς έχουν "εξαφανιστεί" τους τελευταίους μήνες από τους δρόμους του κέντρου. Τίποτε δυσάρεστο δεν επιτρέπεται να αμαυρώσει την εικόνα της πόλης.

Στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν ακόμη τόσο ριζοσπαστικές προσεγγίσεις. Δεν λείπει όμως και η ευρηματικότητα. Η μικρή πόλη του Ενισκίλεν στη Βόρεια Ιρλανδία θα φιλοξενήσει σε λίγες μέρες την επόμενη διάσκεψη των G8. Επιλέχτηκε για τη συνάντηση επειδή διαθέτει μια εντυπωσιακή έπαυλη με ειδυλλιακή θέα.

Οι διοργανωτές δεν υπολόγισαν όμως ένα μικρό πρόβλημα. Το Ενισκίλεν έχει χτυπηθεί σκληρά από την κρίση. Έτσι, πηγαίνοντας προς το κάστρο, ο Μπάρακ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντέιβιντ Κάμερον -και φυσικά τα τηλεοπτικά συνεργεία- θα αντίκριζαν μια εικόνα απόλυτης ερήμωσης. Μια εικόνα που δεν θα ταίριαζε καθόλου με τις υποσχέσεις τους για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κεντρικός δρόμος, η ίδια η βιτρίνα της πόλης, ήταν γεμάτος κλειστά καταστήματα. Πώς μια πόλη-φάντασμα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί μέσα σε λίγες μέρες σε πρότυπο οικονομικής ευρωστίας; Πώς θα στηνόταν το success story; Τα επικοινωνιακά τζιμάνια της κυβέρνησης Κάμερον στρώθηκαν στη δουλειά και γρήγορα βρήκαν τη λύση. Θα κάλυπταν τη βιτρίνα με μια νέα βιτρίνα!

Περισσότερο από 100 κτήρια της πόλης βάφτηκαν και επισκευάστηκαν στη στιγμή. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Στη συνέχεια, τυπώθηκαν τεράστιες αφίσες που παρουσίαζαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος που σφύζει από υγεία - πεντακάθαρο, καλοφωτισμένο και με τα ράφια να ξεχειλίζουν από εμπορεύματα. Και οι όμορφες αφίσες άρχισαν σταδιακά να σκεπάζουν την ασχήμια των λουκέτων.

Έτσι, αντί για ένα κλειστό μανάβικο αντικρίζει πια κανείς ένα "κανονικό" μανάβικο με φρούτα στα τελάρα και στη θέση ενός ρημαγμένου χασάπικου βλέπει μια βιτρίνα γεμάτη λουκάνικα και μπριζόλες. Δεν πειράζει που όλα αυτά είναι από χαρτί ούτε που η βρετανική κυβέρνηση ξόδεψε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, όχι για να τονώσει πραγματικά την τοπική οικονομία, αλλά για να στήσει την προσομοίωση της και να δώσει εντελώς νέο περιεχόμενο στον όρο "έργα βιτρίνας". Οι ισχυροί του πλανήτη θα περάσουν έτσι κι αλλιώς γρήγορα μπροστά από το σκηνικό και στη συνέχεια θα μπορέσουν απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στο έργο τους. Οι βιτρίνες του Ενισκίλεν μας δίνουν μια πρώτη γεύση για τις λύσεις που θα προτείνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL