Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Υπάρχουν και χειρότερα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχουν και χειρότερα...

«Αν νομίζεις ότι εσείς στην Αθήνα ξοδέψατε πολλά λεφτά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν ξέρεις τι σημαίνει Σότσι», μου έλεγε τις προάλλες ο Ρώσος συνάδελφος Σεργκέι Σουμλένι. Σε λίγες μέρες ξεκινούν στο αγαπημένο θέρετρο του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, με σλόγκαν «Hot. Cool. Yours» και ο προϋπολογισμός τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, η Αθήνα 2004 κόστισε, σύμφωνα με τον Στουρνάρα, γύρω στα 9 δισ. ευρώ -και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαφόρων έως και 15 δισ.

Στα εργοτάξια του Σότσι -μια περιοχή που δεν είναι φτιαγμένη για χειμερινά σπορ, σε αντίθεση με εκατοντάδες άλλες στην απέραντη παγωμένη Ρωσία- επισήμως δουλεύουν 17.000 ξένοι εργάτες, κυρίως από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τριπλάσιος -και οι περισσότεροι από αυτούς τους «μοντέρνους σκλάβους», όπως τους ονομάζει ένας πρώην εργοδηγός που γύρισε εγκαίρως στο Τατζικιστάν, έχουν να πληρωθούν μήνες. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τα λεφτά έχουν τελειώσει, ότι γέμισαν τις τσέπες εργολάβων και φίλων του καθεστώτος και δεν απέμειναν για να πληρωθούν οι εργάτες. Οι καταγγελίες έχουν φτάσει μέχρι τα αυτιά των «αθανάτων» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τα οποία σπανίως ιδρώνουν για τέτοια... επουσιώδη ζητήματα. Αυτό που θα έκανε τα αφεντικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων να αντιδράσουν άμεσα θα ήταν το να τολμήσει να πιει κανείς π.χ. Pepsi Cola μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, εάν μέγας χορηγός είναι η Coca Cola.

«Ξέρω ότι ακόμη πληρώνετε τα σπασμένα της Αθήνας 2004, αλλά τουλάχιστον οι Αθηναίοι έζησαν για λίγες μέρες μια μεγάλη αθλητική γιορτή. Ο καθένας μπορούσε να εμψυχώσει τους μαραθωνοδρόμους εάν το ήθελε», συνεχίζει ο Σεργκέι τις συγκρίσεις. Στο Σότσι, αντίθετα, οι κάτοικοι δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να φιλοξενήσουν συγγενείς τους τις μέρες των αγώνων, για λόγους ασφαλείας. Και κανείς από τις κοντινές πόλεις και χωριά δεν επιτρέπεται να πάει στο Σότσι για να χειροκροτήσει, για παράδειγμα, τους σκιέρ στις μεγάλες αποστάσεις. Ο καθένας μπορεί να είναι τρομοκράτης, είναι η δικαιολογία του απόλυτου αποκλεισμού.

Επιπλέον, εδώ και μήνες αρκετοί ξένοι πολιτικοί σκέφτονται να μποϊκοτάρουν -ανεπίσημα, βεβαίως- τους αγώνες του Σότσι, εξαιτίας της καταδίωξης των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία του Πούτιν. Και μόνο η πρόθεσή τους υποχρέωσε τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω - και να εγγυηθεί τουλάχιστον την ασφάλεια των ομοφυλόφιλων αθλητών. Στο τέλος, πάντως, το μόνο που θα μετρήσει είναι ποιοι πήραν τα μετάλλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL