Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τυφλοί τα τ' ώτα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τυφλοί τα τ' ώτα...

Από πρεσβυωπία πάσχουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Βλέπουν αρκετά καθαρά μακριά, αλλά κοντά δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους. Ακόμα τα παραδείγματα βοούν, κραυγάζουν, αλλά τα κυρίαρχα μίντια της χώρας πάσχουν και από μια ανάλογη της πρεσβυωπίας κωφότητα.

Ενδεικτικά μπορεί να ακούν τις οιμωγές των επιζώντων του ναυαγίου της Λαμπεντούζα, αλλά μέχρι τον Πειραιά ή το Σύνταγμα στους λυγμούς των επιζώντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι δεν φτάνει ούτε το αυτί ούτε το μάτι τους. Θυμάμαι πως οι 339 νεκροί από το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στις 3 Οκτωβρίου ήταν πρώτο θέμα -και σωστά- επί μέρες στα δελτία ειδήσεων.

Θυμάμαι τις εικόνες από τα φέρετρα, τα κλάματα της δημάρχου και τους προπηλακισμούς στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και στους Ιταλούς πολιτικούς από τους κατοίκους που φώναζαν "δολοφόνοι". Αντίθετα, δεν είδα μισό πλάνο από την κινητοποίηση του Σαββάτου στο Σύνταγμα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Μάλιστα οι καταγγελίες των μεταναστών, στο δελτίο του Mega, έπαιξαν μετά από το ροζ θέμα των ερωτικών σχέσεων του Γάλλου προέδρου και φυσικά δεν τους αφιερώθηκε ούτε το μισό του χρόνου που αφιερώθηκε στα "γκομενικά" του προέδρου. Ο ΑΝΤ1 δεν "έπαιξε" καθόλου το θέμα.

Αντίστοιχα και με την Ουκρανία. Την ώρα που τα αφιερώματα για τις διαδηλώσεις στην Ουκρανία δίνουν και παίρνουν, ξέρουμε τι ζητά η κάθε πλευρά, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, μαθαίνουμε για τις βαρβαρότητες των δυνάμεων ασφαλείας, για τους νεκρούς διαδηλωτές και για τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν ακούμε κουβέντα για καμία κινητοποίηση εντός συνόρων ή για την κινητοποίηση της Κυριακής από την Ιερισσό προς τον Κάκκαβο για "μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ".

Για να μην πιάσουμε την "καραμέλα" με την Αργεντινή. Όποτε η Αργεντινή αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας -με δεδομένο ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ- να τα αφιερώματα, στο πώς η χώρα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Για να μην μιλήσουμε για τα μεμονωμένα περιστατικά που πέρυσι τον Δεκέμβριο σε επαρχίες της χώρας έγιναν πλιάτσικα σε σούπερ μάρκετ -με τα ΜΜΕ να σπέρνουν τον τρόμο πως αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα "ζήσουμε κι εμείς για να δούμε τέτοιες εικόνες".

Τα πρεσβυωπικά ΜΜΕ της χώρας έχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τις εγχώριες ειδήσεις, ενώ είναι κοινωνικά προοδευτικά όταν πρόκειται για κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εκτός συνόρων. Στα οικονομικά η γραμμή είναι πιο σφιχτή, το Μνημόνιο και η λιτότητα λειτουργούν και, να, πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία που ήταν "καλός μαθητής" και βγήκε από το Μνημόνιο. Το ότι οι μισοί Ιρλανδοί έχουν μεταναστεύσει μας το κρατούν κρυφό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL