Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Sueddeutsche Zeitung: Καλωσόρισμα με κατάλογο επιθυμιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Sueddeutsche Zeitung: Καλωσόρισμα με κατάλογο επιθυμιών

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κάθεται εξαντλημένος μπροστά στους δημοσιογράφους και προσπαθεί να τους πείσει ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο ώστε να γίνει και πάλι κανονική χώρα κι όχι πια το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης. Επιμένει ότι οι τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια θα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστούν. Και στο τέλος της ομιλίας του παρουσιάζει τη σημαντικότερη επιθυμία του με μία και μόνη πρόταση: «Η Ελλάδα δεν θέλει περαιτέρω υποδείξεις στα δημοσιονομικά της». Όχι άλλες υποδείξεις, όχι άλλοι όροι, όχι άλλα προαπαιτούμενα.

Πρόκειται για μια από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που ένας Έλληνας υπουργός εκφράζει την επιθυμία και των πολιτών του. Αυτή την Τετάρτη οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στη λιτότητα που επιτάσσουν οι Βρυξέλλες. Κι αυτό διότι έφταναν οι υψηλοί καλεσμένοι από τις Βρυξέλλες και ήταν η σωστή ευκαιρία να τους δείξουν τι πιστεύουν. Μόνο που οι ελληνικές αρχές απέκλεισαν όλο το κέντρο της πόλης για τους διαδηλωτές, οπότε αυτοί φώναζαν τα συνθήματά τους μακριά από τους επισήμους.

Η Ελλάδα ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ε.Ε. Κι επειδή η έναρξη της προεδρίας συνηθίζεται να γιορτάζεται, οι 27 επίτροποι μαζί με τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έσπευσαν να επισκεφθούν την ελληνική πρωτεύουσα. Λαμπρός γαλάζιος ουρανός υποδέχτηκε τους μεγάλους των Βρυξελλών, συνοδεία αστυνομικών και ανάμεσα από ένα διάζωμα ασφαλείας έφτασαν στο Ζάππειο, ένα όμορφα ανακαινισμένο κλασικιστικό κτήριο από το 1888. Το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Μπαρόζο έκαναν μια πρόποση για την επιστροφή της Ελλάδα στην κανονικότητα.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε διάθεση για εορτασμούς. Ο σοσιαλιστής πολιτικός, ένας από τους λίγους επιζήσαντες του πρώην κυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως πιστεύει επίσης ότι η χώρα του είναι σε καλό δρόμο και θα διαχειριστεί ικανοποιητικά την προεδρία της Ε.Ε. τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, δεν κρύβει ότι θεωρεί την κατάσταση εύθραυστη.

«Κανείς πολίτης της Ε.Ε. δεν έχει χάσει ούτε ένα σεντ για την Ελλάδα» λέει ο Βενιζέλος. Η Ελλάδα πήρε 250 δισεκατομμύρια ευρώ δανεικά και θα τα εξυπηρετήσει. Σίγουρα οι δανειστές εγγυώνται γι' αυτά τα δάνεια. Αλλά κανένας πολίτης δεν υπέστη ως εκ τούτου ζημία. «Ούτε οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν χάσει έστω ένα ευρώ, εγγυήσεις μας έδωσαν» τονίζει.

Για να παραμείνουν έτσι τα πράγματα θα πρέπει οι δανειστές να είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν σύντομα έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με την Ελλάδα. «Δεν ζητάμε ένα νέο κούρεμα ούτε να πληρώσουν κάποιοι άλλοι τα δάνειά μας», λέει ο Βενιζέλος. «Θέλουμε να μιλήσουμε σύντομα με τους εταίρους μας σοβαρά για το πώς η οικονομία μας θα σταθεί και πάλι στα πόδια της, ώστε η Ελλάδα να μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί τα χρέη της». Πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ελάφρυνση του χρέους, ο Βενιζέλος δεν έχει λόγια να πει.

Αντίθετα, γίνεται ιδιαίτερα εύγλωττος όταν εξηγεί ότι είναι καθήκον της Γερμανίας να βοηθήσει την Αθήνα να βγει από την κρίση -κι ότι αναμένει παραχωρήσεις από το Βερολίνο: «Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης φέρουν γερμανική υπογραφή». Στα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης, το 2009 και το 2010, η Κοινότητα «δεν αντέδρασε με τη σωστή ταχύτητα και τις σωστές πολιτικές» . Το πρώτο πακέτο για την Ελλάδα το 2010 ήταν ένα λάθος, «δεν βοήθησε την Ελλάδα, εξασθένησε περαιτέρω την οικονομία μας , αύξησε το ποσοστό της ανεργίας» είναι η ασυνήθιστα ευθεία κριτική του Βενιζέλου.

Ήταν ένας «μακρύς δρόμος» για να βρούμε τα λάθη και να τα αλλάξουμε, λέει. Εν τω μεταξύ, η Αθήνα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και περιμένει φέτος για πρώτη φορά μια ελάχιστη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από νέες συζητήσεις σχετικά με νέα δάνεια, ένα κούρεμα του χρέους, νέα μέτρα λιτότητας ή κάτι παρόμοιο, διότι αυτό θα έριχνε νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς.

Τον Μάιο οι Έλληνες πολίτες καλούνται δύο φορές στις κάλπες - και θα μπορούν να εκφράσουν με την ψήφο τους πόσο εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Βέβαια, ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για νέους δημάρχους. Εάν τους επιβληθούν και νέα μέτρα, απειλεί ο Βενιζέλος, τότε δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ότι τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν τόσες ψήφους, ώστε να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση των συντηρητικών και του ΠΑΣΟΚ. Και τότε θα παιχτεί και πάλι η τύχη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, και φυσικά η αποπληρωμή των δανείων. «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, λόγω μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, ναι, οι φορολογούμενοι θα χάσουν τα χρήματα", προειδοποιεί ο Βενιζέλος.

Η προειδοποίηση δεν είναι μόνο προπαγάνδα, όπως δείχνει η αντίδραση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και του ριζοσπαστικού αριστεράς Αλέξη Τσίπρα. Αυτός φρόντισε να αναγγείλει ότι δεν θα έπαιρνε μέρος στην τελετή για την έναρξη της προεδρίας. Η ακύρωση της συμμετοχής του είχε "συμβολικούς" λόγους. Επίσης για συμβολικούς λόγους, αν και πολύ διαφορετικούς, έφτασε την επομένη στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αυτός, πάλι, θέλει να στείλει "ένα μήνυμα αλληλεγγύης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL