Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πεθαίνοντας για ένα μακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεθαίνοντας για ένα μακό

Κάπου ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ είναι σφηνωμένη μια χώρα που ζει κυρίως από την κλωστοϋφαντουργία - και από τους τουρίστες που πάνε να θαυμάσουν το Άγκορ Βατ. Στην Καμπότζη 650.000 εργαζόμενοι ράβουν μπλουζάκια για τη H&M και παντελόνια για τη Levi's, αθλητικά για τη Nike, την Adidas και την Puma, πουκάμισα για την Gap κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε για τις μεγάλες αλυσίδες ρουχισμού της Αμερικής και της Ευρώπης. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, που δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα για 60 έως 70 ευρώ τον μήνα.

Αμείβονται λιγότερο από κι από τις συναδέλφους τους στο Μπαγκλαντές, όπου τα εργοστάσια γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα, θάβοντας τις ράφτρες κάτω από τα ερείπιά τους. Λιγότερο κι από τους εργάτες στο Βιετνάμ, το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερες κινεζικές βιομηχανίες, που ψάχνουν πιο φτηνά εργατικά χέρια από την Κίνα!

Δεκαπέντε χρόνια τραβάει αυτή η ιστορία και το ποτήρι ξεχείλισε. Πόσο καιρό μπορεί να δουλεύει κανείς 15 ώρες την ημέρα και να μην του φτάνει ο μισθός να ταΐσει τα παιδιά του;

Από τα μέσα Δεκεμβρίου οι εργάτριες και οι εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία της Καμπότζης έχουν κατέβει σε απεργία, ζητώντας να αυξηθούν οι μισθοί τους. Το... μαξιμαλιστικό αίτημα των συνδικάτων είναι σχεδόν να διπλασιαστεί ο μισθός και να φτάσει τα 116 ευρώ τον μήνα. Εάν το αίτημά τους γίνει αποδεκτό, το μπλουζάκι που θα αγοράσει ο δυτικός καταναλωτής θα είναι κατά 10 λεπτά ακριβότερο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Καμπότζης δεν θέλει ούτε να ακούσει για αυξήσεις. Ο πρόεδρος της χώρας, Χουν Σεν, αμετακίνητος στην καρέκλα του εδώ και 28 χρόνια, θεωρεί ότι κάθε δεκάρα πάνω από τα 100 δολάρια θα διώξει τους ξένους επενδυτές. Όλους αυτούς που έχουν στήσει εργοστάσια σε «ειδικές οικονομικές ζώνες», όπου, εκτός από τα γελοία μεροκάματα, απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές και φθηνό ρεύμα.

Τσακιστείτε να γυρίσετε στις δουλειές σας, όσο έχετε ακόμη, ήταν η αντίδραση του προέδρου στους απεργούς κι όταν αυτοί δεν υπάκουσαν, έστειλε την αστυνομία να τους διαλύσει. Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον είκοσι τραυματίες διαδηλωτές ήταν ο απολογισμός των πρώτων συγκρούσεων κοντά στην Πνομ Πενχ και έπεται συνέχεια, αφού οι απεργοί δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL