Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Δημοκρατικό προσωπείο φόρεσαν οι κολοσσοί του Διαδικτύου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατικό προσωπείο φόρεσαν οι κολοσσοί του Διαδικτύου

Επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τα μέλη του Κονγκρέσου απέστειλαν σήμερα 8 κολοσσοί του Διαδικτύου, (Google, Aplle, Facebook, Microsoft, Yahoo, LinkedIn, Twitter και AOL), απαιτώντας να αναμορφωθεί η νομοθεσία για την εποπτεία των ΗΠΑ. Αφορμή για αυτήν την πρωτοβουλία αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις του Snowden για την υποκλοπή δεδομένων χρηστών, από την NSA. Στην επιστολή τους, κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και ασκούν κριτική στο γεγονός ότι "η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει γείρει υπερβολικά πολύ προς όφελος του κράτους και μακριά από τα ατομικά δικαιώματα".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την συγκεκριμένη κίνηση των τιτάνων του Διαδικτύου, μάλλον θα έπρεπε να αφαιρεθεί κάθε πρόσημο δημοκρατικών αντανακλαστικών. Άλλωστε, τόσο οι εξαιρετικά σημαντικές αποκαλύψεις του Snowden, όσο και οι μικρότερης κλίμακας κρούσεις από τα διεθνή ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, έχουν καταστήσει σαφές ότι οι περισσότερες από τις εν λόγω εταιρείες, συχνά έδωσαν σάρκα και οστά στην έμπνευση του Bentham για ένα "Πανοτπικόν", μια φυλακή όπου "θα μπορούσε κάποιος να έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί, συνεχώς, όλους τους φυλακισμένους, χωρίς όμως εκείνοι να μπορούν να το αντιληφθούν".

Στην "Κοινωνία του Ελέγχου" οι μεγάλοι χώροι εγκλεισμού έχουν χρεοκοπήσει. Οι κοινωνίες του ελέγχου έχουν έρθει να αντικαταστήσουν τις πειθαρχικές κοινωνίες και οι επιχειρηματίες του διαδικτύου συνήθως δεν επιδιώκουν να αλλάξουν τις άνισες σχέσεις εξουσίας, αλλά τείνουν να τις ενισχύουν. Η... θαυμαστή συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ εκείνων που βλέπουν στο διαδίκτυο μια θαυμάσια ευκαιρία επέκτασης των οικονομικών τους δραστηριοτήτων και εκείνων που εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα προσπέλασης της ιδιωτικής σφαίρας, απέδωσε καρπούς, μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε. Η αποκάλυψη αυτή και ο κίνδυνος να μειωθούν τα κέρδη τους ήταν που κινητοποίησε τις εταιρείες και όχι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των χρηστών. Τα πραγματικά κίνητρα, άλλωστε, των συνυπογραφόντων, αποτυπώνονται και στη σημερινή δήλωση του Εκτελεστικού αντιπροέδρου της Microsoft, Brad Smith: "Οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία που δεν εμπιστεύονται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL