Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Λα Μονέδα, 40 χρόνια μετά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λα Μονέδα, 40 χρόνια μετά

του Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Γεννήθηκαν στο τέλος της δικτατορίας και ενηλικιώθηκαν πολιτικά μέσα στο φοιτητικό κίνημα για δωρεάν παιδεία που συγκλόνισε τη Χιλή τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο η Καμίλα Βαγιέχο -η πιο εμβληματική ίσως φυσιογνωμία των νεανικών κινητοποιήσεων- αλλά και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του κινήματος που εξελέγησαν στο Κογκρέσο στις εκλογές της Κυριακής. Και όλοι τους υπόσχονται να μην αφήσουν τη νέα κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της.

Εκπρόσωπος μιας γενιάς που δεν στρέφει τα βέλη της μόνο κατά της πινοσετικής Δεξιάς και των πολιτικών επιγόνων της, η Βαγιέχο ήταν πάντοτε ιδιαίτερα επικριτική για τη Μισέλ Μπασελέτ -τη μεγάλη νικήτρια των εκλογών και το αδιαμφισβήτητο φαβορί του δευτέρου γύρου. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν άλλωστε το 2006, όταν στο προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα βρισκόταν εκείνη και όχι ο δεξιός πολυεκατομμυριούχος Πινιέρα, ενώ ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Κονσερτασιόν μετρούσε ήδη 16 χρόνια στην εξουσία.

Την Κυριακή η Βαγιέχο εξελέγη βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος συγκεντρώνοντας 43,6% σε μια από τις εργατικές συνοικίες του Σαντιάγκο. Στο νέο κοινοβούλιο θα βρεθεί πλάι στην Κάρολ Καριόλα, γενική γραμματέα της κομμουνιστικής νεολαίας, τον Τζόρτζιο Τζάκσον, εκπρόσωπο του κινήματος Δημοκρατική Επανάσταση και τον Γκαμπριέλ Μπορίς, ηγετική φυσιογνωμία της Αυτόνομης Αριστεράς. Αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, οι νέοι βουλευτές θεωρούν τους εαυτούς τους πάνω από όλα εκπροσώπους του φοιτητικού κινήματος και, γι' αυτό, υπόσχονται να συντονίσουν τα βήματά τους συγκροτώντας μια άτυπη κοινοβουλευτική ομάδα.

"Εμείς στο Κοινοβούλιο και οι άνθρωποι στους δρόμους θα υπερασπιστούμε την εφαρμογή του προγράμματος" δηλώνει η Βαγιέχο σημειώνοντας ότι "οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο άτομο, έναν πρόεδρο ή μία προεδρία". Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της Μπασελέτ και η νέα γενιά της χιλιανής Αριστεράς φαίνεται αποφασισμένη να μην αρκεστεί σε απλές επιδιορθώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος που κληροδότησε στη Χιλή η δικτατορία.

Ακόμη και σήμερα η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης από τον προϋπολογισμό παραμένει αναιμική, τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι απλησίαστα για την μεγάλη πλειοψηφία ενώ οι φοιτητές φορτώνονται από τις τράπεζες με τοκογλυφικά "σπουδαστικά δάνεια" προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η μέση χιλιανή οικογένεια επιβαρύνεται με 75% του κόστους της φοίτησης τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%.

Γι' αυτό η περίοδος χάριτος για τη νέα θητεία της Μπασελέτ αναμένεται να είναι εξαιρετικά σύντομη. Τα κοινωνικά προβλήματα και η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης είναι πια τόσο βαθιά ώστε μια μεγάλη μερίδα του φοιτητικού κινήματος να αντιμετωπίζει τη Βαγιέχο και τους ομολόγους της με την ίδια δυσπιστία που αντιμετωπίζει και τις κυβερνητικές υποσχέσεις. "Δεν θα τους ψήφιζα ποτέ. Η δυνατότητα για αλλαγή δεν βρίσκεται στο Κογκρέσο" τονίζει η Μελίσα Σεπούλβεδα, η οποία διαδέχτηκε πρόσφατα την Καμίλα στην ηγεσία του φοιτητικού σωματείου του Πανεπιστημίου της Χιλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL