Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Το δεύτερο τσουνάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δεύτερο τσουνάμι

Του Μιχάλη ΤΡΙΚΚΑ

Για πρώτη φορά η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνωρίζει δημοσίως κάτι που πολλοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό. Μεγάλες εκτάσεις γης γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα είναι αδύνατον να απολυμανθούν και, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραμείνουν ακατοίκητες για πάντα.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει ως μη ρεαλιστική την υπόσχεσή της προς τους 160.000 περιβαλλοντικούς πρόσφυγες ότι τα ακτινοβολημένα σπίτια τους κάποια στιγμή θα απολυμανθούν και θα είναι και πάλι κατάλληλα να κατοικηθούν.

Αντί για αυτό, η έκθεση συνιστά στην κυβέρνηση Αμπε να ενισχύσει οικονομικά τα θύματα προκειμένου να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και να αυξήσει τα κονδύλια για την "ασφαλή αποθήκευση" των αποβλήτων που θα απομακρυνθούν από την έρημη ζώνη η οποία έχει στηθεί περιμετρικά με ακτίνα 12 μίλια γύρω από το εργοστάσιο. Με αυτό τον τρόπο δεν διαψεύδονται μόνο οι υποσχέσεις του Άμπε για επιστροφή των περιβαλλοντικών προσφύγων στις εστίες τους, αλλά και η δοξασία της πυρηνικής βιομηχανίας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας μπορούν κάποτε να υποχωρήσουν σε ασφαλή επίπεδα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η απολύμανση των μολυσμένων πόλεων και χωριών επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Όμως οι αρχές παραδέχτηκαν ότι για τις 7 από τις 11 κατοικημένες περιοχές θα χρειαστεί πολύ περισσότερο διάστημα. "Κάποια στιγμή, κάποιος θα πρέπει να πει ότι αυτή η περιοχή είναι αδύνατο να κατοικηθεί", επισήμανε το προφανές ο γενικός γραμματέας του LDP, Σιγκέρου Ισίμπα.

Η αντίδραση των προσφύγων της ραδιενέργειας στα τελευταία νέα ήταν οργισμένη. "Θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν ορίσει τις περιοχές στις οποίες δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε και να έχουν προετοιμάσει σχέδια για να αρχίσουμε τη ζωή μας κάπου αλλού" δηλώνει ο 71χρονος Τοσιτάκα Κακινούμα.

Δυόμισι χρόνια μετά την καταστροφή, οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς. Και γίνονται όλο και λιγότεροι. Περίπου 1.500 άτομα από αυτούς έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από ασθένειες που αποδίδονται στις νέες συνθήκες ζωής τους. Σε λίγο καιρό, τα θύματα θα ξεπερνούν εκείνα που προκάλεσε στην περιοχή το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Όλα αυτά δεν αποθαρρύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης Άμπε για την επαναλειτουργία των 50 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, που μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα έκλεισαν για "τεχνικούς ελέγχους". Ο πρώην πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοιζούμι απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αναλογιστεί τα νέα δεδομένα.

"Είναι υπερβολικά αισιόδοξο και ανεύθυνο να υποθέτουμε ότι μπορούμε να βρούμε τοποθεσίες για να αποθηκεύουμε τα ραδιενεργά απόβλητα" είπε σημειώνοντας ότι ακόμη και το θάψιμό τους για 100.000 χρόνια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επόμενες γενιές. Ανησυχίες τέτοιους είδους πνίγονται όμως συνήθως μέσα στον καταιγισμό των καθησυχαστικών διαβεβαιώσεων της εταιρίας Tepco ότι οι πιθανότητες για ανάλογες καταστροφές στο μέλλον είναι σχεδόν "μηδαμινές". Όπως άλλωστε ήταν και μετά το Τσερνομπίλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL