Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τρομοκρατία δεν γίνεται αν δεν σπάσεις αυγά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρομοκρατία δεν γίνεται αν δεν σπάσεις αυγά...

της Αναστασίας Γιάμαλη

Αυγά επιφύλασσε το μενού για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Λιέγη. Λίγες εβδομάδες μετά τα γιουχάσματα που δέχθηκε στη Λαμπεντούζα μετά την τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου όπου περισσότεροι από 300 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ήρθε η σειρά Βέλγων νέων να αποδοκιμάσουν την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. τόσο στην οικονομία όσο και στο μεταναστευτικό.

Ένας νεαρός άνδρας στη διάρκεια της συζήτησης είπε στον πρόεδρο της Κομισιόν πως σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 95% των Ευρωπαίων πολιτών απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας, παρ' όλα αυτά κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη. Λίγο αργότερα, μια νεαρή γυναίκα κατηγόρησε τον Μπαρόζο πως είναι υπεύθυνος για την «Ευρώπη-φρούριο» που οδηγεί στον θάνατο τόσους μετανάστες.

«Οι Ευρωπαίοι αγρότες χάνουν χρήματα για κάθε αυγό που πωλούν εξαιτίας της πολιτικής ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε ο νεαρός και όταν τα μικρόφωνα απομακρύνθηκαν και από τους δύο, εκείνοι πέταξαν αυγά προς το μέρος του Μπαρόζο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πέρυσι τον Μάρτιο, ο τέως υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ "έφαγε" χωρίς να το θέλει τούρτα που του πέταξε άνδρας στο πρόσωπο.

Το περιστατικό έκανε φυσικά τον γύρο της Ευρώπης. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα που είναι πολύ της μόδας αυτή την περίοδο να "καταδικάζεται η βία από όπου κι αν προέρχεται" -και όπου "βία", βάλτε ό,τι θέλετε, από γιαούρτι μέχρι μαχαίρι-, το θέμα παρουσιάστηκε ως "χαριτωμένο παραπολιτικό".

Αν βέβαια κάποιο αυγό λοξοδρομούσε και έπαιρνε ξυστά τον Βενιζέλο ή τον Πάγκαλο ή τον Σαμαρά, θα αντιμετωπιζόταν ως "προανάκρουσμα εκτροπής" και ως παράδειγμα "άνθησης της τρομοκρατίας". Τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα ζητούσαν έκτακτη νομοθεσία και θα εγκαλούνταν τα στελέχη της Αριστεράς για "ακραία" συμπεριφορά.

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως παραμένει ότι δεν ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει το περιστατικό, ιδίως τώρα που δρομολογείται η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL