Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

A, νά κι άλλος ένας!

Τελικά το Νόμπελ Ειρήνης δεν το πήρε η Λαμπεντούζα. Το τραγικό ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου, που δεν ήταν το πρώτο, δεν ήταν και το τελευταίο.

της Αναστασίας Γιάμαλη

Τελικά το Νόμπελ Ειρήνης δεν το πήρε η Λαμπεντούζα. Το τραγικό ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου, που δεν ήταν το πρώτο, δεν ήταν και το τελευταίο. Την Παρασκευή, άλλοι 36 άνθρωποι περισυνελέγησαν νεκροί από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας. Το σαπιοκάραβο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους 214 ανθρώπους -κυρίως Σύρους- που ξεκίνησαν από τη Ζουάρα της Λιβύης βυθίστηκε. H επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών της τραγωδίας της 3ης Οκτωβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί, οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους 362 και σε αυτούς ήρθε να προστεθεί άλλη μια τραγωδία.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου της Παρασκευής, που κατέθεσαν στις Αρχές ότι λίγο μετά τον απόπλου το πλοίο δέχθηκε πυροβολισμούς. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Ιταλία έχει συνάψει μια -όχι και τόσο- μυστική συμφωνία με την μετά-Καντάφι "κυβέρνηση" της Λιβύης ώστε να "αποτρέπονται" οι επίδοξοι ταξιδιώτες.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, άλλο ένα πλοιάριο, με 137 μετανάστες, ανάμεσά τους 22 γυναίκες, έφτασε στη Λαμπεντούζα. Ευτυχώς δεν έπαθε κανείς τους τίποτα. Τώρα θα στοιβαχτούν στο ήδη υπερπλήρες "κέντρο φιλοξενίας", μετά θα κατηγορηθούν αυτεπάγγελτα για "λαθρομετανάστευση", θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι και 5.000 ευρώ βάσει του νόμου Μπόσι-Φίνι, κάποιοι θα απελαθούν και ίσως σε ελάχιστους από αυτούς χορηγηθεί άσυλο.

Τα κύματα μεταναστών από τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής δεν μπορούν να προσεγγίζονται πια ως φαινόμενο. Όπως δεν μπορούν να προσεγγίζονται και ως "συνωμοσία" εναντίον μας, όπως θέλει να πιστεύει ο (Ακρο)δεξιός κ. Σαμαράς, που μας καλεί να "ανακαταλάβουμε" τις πόλεις μας και να αυστηροποιήσουμε τις πολιτικές μας για το μεταναστευτικό.

Οι ευρωπαϊκές ελίτ και οι ηγέτες των χωρών έχουν βάλει ξανά το "φαινόμενο" της μετανάστευσης στο τραπέζι, αρνούμενοι να κατανοήσουν πως δεν πρόκειται για "φαινόμενο", αλλά για ανθρώπους.

Ο κίνδυνος όμως παραμένει η εξοικείωση. Η επόμενη τραγωδία στ' ανοιχτά της Λαμπεντούζα ίσως δεν μας κάνει εντύπωση. Να μην συνηθίσουμε στις τραγωδίες!

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις