Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ο ορός της αλήθειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ορός της αλήθειας

Του Νίκου Κυριακίδη

Την Πέμπτη οι διαχειριστές του Facebook και του Twitter κατέβασαν ένα βίντεο από τους λογαριασμούς του Τραμπ και της ομάδας του. Ήταν απόσπασμα από τηλεφωνική συνέντευξή του στο αγαπημένο του κανάλι, το Fox News, όπου υπεραμυνόμενος της επαναλειτουργίας των σχολείων... διαβεβαίωνε τον αμερικανικό λαό ότι τα παιδιά έχουν «σχεδόν ανοσία» στον κορωνοϊό. «Αν δείτε τα παιδιά, έχουν σχεδόν -εγώ θα έλεγα πλήρη- ανοσία σ’ αυτήν την αρρώστια» είπε ο Πρόεδρος.

Το Facebook κατέβασε το βίντεο με την αναφορά ότι «περιέχει επικίνδυνη παραπληροφόρηση για την Covid-19». Αναλόγως το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό @TeamTrump μέχρι να κατέβει το επίμαχο βίντεο. Εκπρόσωπος της πλατφόρμας ενημέρωσε ότι «ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει να αφαιρέσει το βίντεο για να μπορέσει να τουιτάρει εκ νέου». Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι τα παιδιά δεν έχουν ανοσία στην μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι λογαριασμοί του Τραμπ στα social media υπόκεινται σε κάποιας μορφής περιορισμό λόγω των ανακριβών ή αναληθών ισχυρισμών του. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού και η παράλληλη διασπορά της σχετικής παραπληροφόρησης δημιουργούν ένα άκρως επικίνδυνο κοκτέιλ άρνησης, εφησυχασμού και αδιαφορίας.

Αλλά τι γίνεται με τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν; Πώς χειρίζεται αυτός τα social media; Ποιες είναι οι δικές του επιδόσεις σε σχέση με την ακρίβεια των ισχυρισμών του; Σίγουρα δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για παραπληροφόρηση. Όμως, ούτε αυτός είναι «αναμάρτητος». Οι κανόνες που έχει επιβάλει ο αντίπαλός του φαίνεται πως καθορίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, και τη δική του συμπεριφορά.

Ο Μπάιντεν, που εδραιώνει το ανέλπιστο δημοσκοπικό προβάδισμά του έναντι του Τραμπ στην πιο ασταθή και απρόβλεπτη πολιτικοοικονομική συγκυρία που έχουν βιώσει ποτέ οι ΗΠΑ, διατυπώνει σειρά από ισχυρισμούς σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από τον Πρόεδρο Τραμπ. Έχει ισχυριστεί, για παράδειγμα, ότι ο αντίπαλός του διέταξε να μειωθούν τα διαγνωστικά τεστ, ότι η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ότι ο Τραμπ προσπάθησε να εμποδίσει τη χρηματοδότηση του τομέα της δημόσιας Υγείας.

Έλεγχος δεδομένων

Το BBC «τσέκαρε» τη σχέση των ισχυρισμών αυτών με την πραγματικότητα και «χορήγησε» στον πρώην αντιπρόεδρο τον ορό της αλήθειας. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα για την ποιοτική αλλοίωση του πλαισίου που ορίζει την πολιτική αντιπαράθεση στην αμερικανική δημοκρατία.

Σε προεκλογική ομιλία του στις 21 Ιουνίου ο Τραμπ ανέφερε στους οπαδούς του: «Είπα στους ανθρώπους μου: ‘Παρακαλώ, επιβραδύνετε τα τεστ’». Αργότερα διευκρίνισε ότι η δήλωση αυτή είχε σαρκαστικό τόνο. Το γραφείο Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του επέμεινε ότι ο Πρόεδρος «αστειευόταν».

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Αμερικής, διαβεβαίωσε ότι «σε κανέναν από εμάς δεν ζητήθηκε ποτέ να επιβραδύνουμε τα τεστ». Κατά μέσον όρο, και σύμφωνα με τα δεδομένα του Covid Tracking Project, τον Ιούλιο γίνονταν στις ΗΠΑ 744.000 τεστ την ημέρα. Τον Ιούνιο ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 508.000. Είναι γεγονός, επομένως, ότι από τότε που ο Τραμπ έκανε την παραπάνω δήλωση τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό αυξήθηκαν, δεν μειώθηκαν. Ωστόσο αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του στην παρελκυστική χειραγώγηση της κοινής γνώμης, την οποία συνηθίζει.

Ο Πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τα διαγνωστικά τεστ "δίκοπο μαχαίρι" ισχυριζόμενος ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στην αύξηση ακριβώς αυτών των τεστ. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, μπορεί τα τεστ να αυξήθηκαν, αλλά παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό εκείνων που βγαίνουν θετικά, οπότε από μόνη της η αύξηση των τεστ δεν δικαιολογεί την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Βέβαια, η δοκιμασία της αλήθειας δεν τελειώνει εδώ.

Ο Πρόεδρος έχει διαλαλήσει πολλάκις τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αυξήσει τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE), για τον οποίο υπήρχε έλλειψη στην αρχή της πανδημίας. Η παραγωγή των στολών και των υλικών αυξήθηκε έκτοτε, ωστόσο ο Μπάιντεν επιμένει ότι η διαθεσιμότητά τους είναι περιορισμένη.

Σε μια έρευνα της National Nurses United, του μεγαλύτερου σωματείου νοσοκόμων στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου, το 87% όσων εργάζονται σε νοσοκομεία δήλωσαν ότι επαναχρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα μέρος του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού τους, που υπό κανονικές συνθήκες είναι μίας χρήσης.

Η Αμερικανική Ιατρική  Ένωση έχει επίσης αναφέρει ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη PPE. Οι αρμόδιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς η πορεία των κρουσμάτων παραμένει ανοδική και η παραγωγή και διαθεσιμότητα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού θα πρέπει αναλόγως να αυξηθεί με ταχύ ρυθμό. Σ’ αυτή την περίπτωση οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ανεπαρκή στοιχεία

Σε σχέση με τον τρίτο ισχυρισμό του πρώην αντιπροέδρου, ότι ο Τραμπ προσπάθησε να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του CDC, του αντίστοιχου «αμερικανικού ΕΟΔΥ», οι σκιές είναι πολλές. Ο Μπάιντεν έγραψε (κι αυτός) στο Twitter, χωρίς ωστόσο να επικαλείται γεγονότα ή στοιχεία, ότι ο Πρόεδρος πιέζει για περικοπή της χρηματοδότησης του CDC.

Την ώρα που οι Αμερικανοί νομοθέτες, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο στα μεταξύ τους πολιτικά παζάρια για ακόμη ένα πακέτο μέτρων στήριξης και ανακούφισης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία υπόκειται σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία από την επέλαση του κορωνοϊού, υπήρξαν αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις για να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση στον CDC.

Σημειώνεται ότι οι ιθύνοντες του κυβερνητικού αυτού οργανισμού, που είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, είχαν διαφωνίες με τον Πρόεδρο για τα περιοριστικά μέτρα, τις οδηγίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της κρίσης.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνείται με στεντόρεια φωνή ότι ορθώνει εμπόδια στη χρηματοδότησή του. "Ο ισχυρισμός της ομάδας Μπάιντεν είναι ψευδής. Στον τελευταίο προϋπολογισμό μας το CDC είδε αύξηση της χρηματοδότησής του κατά 635 εκατομμύρια δολάρια, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 8%".

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Τραμπ για το οικονομικό έτος 2021, που αρχίζει τον Οκτώβριο του 2020, προέβλεπε αρχικά περικοπές στην επιχορήγηση του CDC, ωστόσο, υπό την πίεση της πανδημίας, τα σχετικά κονδύλια θα αυξηθούν. Θα ενισχυθεί ιδιαίτερα ο τομέας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του CDC, ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2020 ανέρχεται σε 6,594 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται ότι «έπαιξε» με τους κανόνες του αντιπάλου του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL