Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Σώστε την Αφρική από τον κορωνοϊό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σώστε την Αφρική από τον κορωνοϊό!

Στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου εξαπλώνεται ραγδαία η πανδημία του νέου κορωνοϊού εντείνοντας τους φόβους για σιωπηλή ανθρωπιστική καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων την ώρα που η προσοχή είναι στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στον δυτικό κόσμο, στη διάσωση των οικονομιών, των θέσεων εργασίας, στην επόμενη ημέρα της κρίσης.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα στην πολύπαθη Αφρική, στην πολυπληθή Ινδία, στις φτωχές Φιλιππίνες, σε περιοχές του κόσμου με περιορισμένους πόρους, ευπαθή συστήματα Υγείας, μικρή πρόσβαση στις φαρμακευτικές και ιατρικές καινοτομίες, με οικονομίες εξαρτώμενες από τον δανεισμό, με μεγάλες εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες. Ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός και οι ιθύνοντες ηχούν συναγερμό.

Τρομάζει πιθανή έξαρση

Στην Αφρική, που μόλις πριν από τέσσερα χρόνια χτυπήθηκε σκληρά από την επιδημία του ιού έμπολα, τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν πλέον το 1 εκατομμύριο. Οι φόβοι πολλαπλασιάζονται για το τι μπορεί να συμβεί σε χώρες με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, με ελλείψεις σε βασικά είδη ατομικής υγιεινής, όπως σαπούνι και τρεχούμενο νερό, με ευάλωτα και περιορισμένων δυνατοτήτων συστήματα Υγείας.

Με πολλούς ειδικούς να έχουν προειδοποιήσει ότι η αφρικανική ήπειρος κινδυνεύει να γίνει η επόμενη μεγάλη εστία της πανδημίας προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή ασύλληπτων διαστάσεων, η Αφρικανική  Ένωση, ο οργανισμός που συσπειρώνει 55 αφρικανικές χώρες, κάλεσε χθες τον κόσμο να αναλάβει «επιθετική και τολμηρή δράση» για να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Μαύρη  Ήπειρο.

Σιγή ασυρμάτου

Στη Νότια Αφρική, την πιο αναπτυγμένη χώρα της περιοχής, όπου τα διαγνωστικά τεστ διεξάγονται με αυξανόμενο ρυθμό, αντιστοιχούν περισσότερα από τα μισά καταγραμμένα κρούσματα στην ήπειρο. Όμως την ίδια ώρα η έλλειψη δεδομένων στην Τανζανία των 56,31 εκατομμυρίων κατοίκων -σχεδόν όσο και ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής- και των 120 διαφορετικών εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων αποτελεί έναν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Παρά τη θεαματική βελτίωση των οικονομικών δεικτών την περασμένη δεκαετία, με 1.172 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η χώρα παραμένει μία από τις φτωχότερες του κόσμου και, αν μη τι άλλο, οι ελπίδες αποτελεσματικής διαχείρισης μιας πιθανής μεγάλης έξαρσης είναι λίγες. Μάλιστα, οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία της Covid-19 εδώ και εβδομάδες, ενώ στις αρχές Ιουλίου ο Τανζανός υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι η πανδημία στη χώρα «οδεύει προς το τέλος της»...

Η ειδικοί τονίζουν ότι, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ σε ολόκληρη την Αφρική, η πραγματική έκταση της πανδημίας στην ήπειρο είναι ουσιαστικά άγνωστη. Πάνω από το 65% των 55 χωρών της Αφρικανικής  Ένωσης έχουν αναφέρει λιγότερα από 5.000 κρούσματα στις επικράτειές τους. Σύμφωνα με τον δρ Τζον Νκενγκασόνγκ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών της  Ένωσης που μίλησε στο BBC, σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν γίνει μέχρι στιγμής 8 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, ωστόσο θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 13 εκατομμύρια. Έως τώρα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 στην Αφρική και σχεδόν 690.000 φέρεται να ανάρρωσαν.

Υποτιμημένα στοιχεία

Πέραν της Αφρικής, αναλόγως ανησυχητικά είναι τα τελευταία δεδομένα για την εξάπλωση της πανδημίας και στην Ινδία. Με 62.538 κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε 24 ώρες, το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην πολυπληθή χώρα ξεπέρασε πλέον τα 2 εκατομμύρια (2.027.074). Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 41.585. Καθώς οι ινδικές αρχές δεν κάνουν τεστ παρά μόνο σε εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα στοιχεία που ανακοινώνει το Νέο Δελχί είναι πολύ υποτιμημένα.

Στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 3.379 νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τα 122.754. Ο αριθμός των νέων θανάτων είναι 24 και ο συνολικός 2.168. Η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία. Στην Ινδονησία, ανακοινώθηκαν ακόμη 2.473 κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 121.226. Η χώρα κατέγραψε επίσης 72 νέους θανάτους ασθενών με Covid-19, που ανεβάζουν το σύνολό τους σε 5.593.

Στη Ρωσία, ανακοινώθηκαν 5.241 νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους σε εθνικό επίπεδο έφτασε τα 877.135 - ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν επίσης άλλοι 119 θάνατοι από Covid-19, φθάνοντας συνολικά τους 14.725. Τα περισσότερα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου (686) καταγράφηκαν στη Μόσχα.

Τοπικό lockdown

Στην Ισπανία, οι 32.000 κάτοικοι της Αράντα Ντε Ντουέρο, μιας πόλης σε απόσταση 150 χλμ. βόρεια της Μαδρίτης, τέθηκαν από χθες σε 14ημερη καραντίνα, μία από τις πολλές που επιβάλλονται σε τοπικό επίπεδο στην Ισπανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ήδη η αστυνομία εγκατέστησε σημεία ελέγχου περιμετρικά της πόλης. Τοπικές καραντίνες έχουν επιβληθεί κυρίως στη Χώρα των Βάσκων, την Καταλωνία και την Αραγονία. Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία, μετρά έως σήμερα 310.000 κρούσματα και 28.500 θανάτους από την Covid-19.

Στο Βέλγιο, 67 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν χθες σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος στην πόλη Βεστροζεμπέκε, στη δυτική Φλάνδρα. Τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν αφότου ορισμένοι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αρρώστησαν από Covid-19. Η εταιρεία έθεσε σε καραντίνα άλλους 197 υπαλλήλους.

Στην Πολωνία, ακόμη 809 νέα κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίστηκαν χθες, στην έκτη ημερήσια αύξηση ρεκόρ εδώ και δύο εβδομάδες. Τα περισσότερα καταγράφονται εντός και πέριξ των μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων η Βαρσοβία, η Κρακοβία και το Κατοβίτσε. 259 κρούσματα καταγράφηκαν στη Σιλεσία, την περιοχή των μεταλλωρυχείων, της οποίας η μεγαλύτερη πόλη είναι το Κατοβίτσε. Μέχρι σήμερα 1.279 μεταλλωρύχοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Στην Γερμανία, δύο σχολεία στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου - Πομερανίας έκλεισαν λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο «Γκέτε» της περιοχής Λούντβιχσλουστ μία καθηγήτρια βρέθηκε θετική, ενώ στο Δημοτικό του Γκράαλ Μούριτς στο Ροστόκ βρέθηκε θετικός ένας μαθητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL