Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ο κορωνοϊός σαρώνει την αμερικανική ήπειρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κορωνοϊός σαρώνει την αμερικανική ήπειρο

Σαρώνει κυριολεκτικά την αμερικανική ήπειρο η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Από τις ΗΠΑ και το Μεξικό έως τη Βραζιλία και το Περού, τα θλιβερά καθημερινά ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων καταρρίπτουν το ένα το άλλο δίχως να φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα και το παραμικρό σημάδι υποχώρησης του εφιάλτη, πόσο μάλλον τερματισμού του.

ΗΠΑ: Φόβος ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα -την Πέμπτη- άλλοι 1.225 θάνατοι και περισσότερα από 76.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η ανησυχία εντείνεται, καθώς, εκτός των άλλων, οι κυβερνήσεις πολλών πολιτειών έχουν αποφασίσει την επαναλειτουργία των σχολείων μετά το τέλος των θερινών διακοπών, στα τέλη Αυγούστου. Γονείς και εκπαιδευτικοί είναι αναστατωμένοι, κατηγορώντας τις τοπικές αρχές ότι μετατρέπουν τα παιδιά σε πειραματόζωα. Φυσικά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν το 80% των εκπαιδευτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή περίπου 646.000 άνθρωποι, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στη χώρα ξεπεράστηκε προχθές ο αριθμός των 4 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μόλις δύο εβδομάδες μετά το προηγούμενο ρεκόρ των 3 εκατομμυρίων, στις 8 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ υφίστανται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς, καθώς θρηνούν περισσότερους από 144.000 νεκρούς. Η κατάσταση έδειχνε να βελτιώνεται προς τα τέλη της άνοιξης, όμως εδώ και πολλές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στις νότιες και τις δυτικές πολιτείες. Εδώ και δέκα ημέρες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 24ωρο ξεπερνά, συχνά κατά πολύ, τις 60.000. Η προηγούμενη φορά που καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.200 θάνατοι από Covid-19 μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ ήταν στις 29 Μαΐου, σχεδόν πριν από δύο μήνες. Το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Αλαμπάμα, το Άινταχο και η Φλόριντα κατέγραψαν τα δύο προηγούμενα 24ωρα ρεκόρ θανάτων. Επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κορύφωση της πανδημίας στις ΗΠΑ τις τέσσερις προσεχείς εβδομάδες.

Λατινική Αμερική: Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Στο Μεξικό καταγράφηκαν την Πέμπτη 718 νέοι θάνατοι εξαιτίας της νόσου Covid-19 και 8.438 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμοί που αποτελούν νέα ρεκόρ. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έχει φτάσει ήδη τους 41.908 νεκρούς, από ένα σύνολο 370.712 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Στην Κολομβία, οι αρχές ανακοίνωσαν την ίδια ημέρα 315 θανάτους, ακόμα ένα ρεκόρ στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής όπου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Μαρτίου. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 53% σε σχέση με τους 206 θανάτους που καταγράφονταν κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα. Το ένα τρίτο τους αφορούν την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στα πρόθυρα του κορεσμού, με το ποσοστό πληρότητας να έχει ξεπεράσει το 91%. Μπροστά στη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, η δήμαρχος Κλαούντια Λόπες ανακοίνωσε την ενίσχυση και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Η Κολομβία των 50 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει μέχρι σήμερα 7.688 θανάτους εξαιτίας της νόσου Covid-19 επί συνόλου 226.373 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στη Βραζιλία η κατάσταση παραμένει τραγική, με την εξάπλωση του ιού να παραμένει ουσιαστικά εκτός ελέγχου, συνέπεια της αποτυχημένης διαχείρισης της κυβέρνησης Μπολσονάρου. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.311 νέους θανάτους και 59.961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μία ημέρα αφότου σημειώθηκε ρεκόρ με σχεδόν 68.000 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 212 εκατομμυρίων ξεπέρασε πλέον τους 84.000 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 2,3 εκατομμύρια. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας θεωρεί τα επίσημα στοιχεία πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα λόγω του χαμηλού αριθμού διαγνωστικών τεστ που διεξάγονται.

Στο Περού, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αρεκίπα, τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει τις τελευταίες ημέρες από ασθενείς με κορωνοϊό οδηγώντας σε κατάρρευση το τοπικό σύστημα Υγείας. Κρεβάτια δεν υπάρχουν πλέον, ούτε οξυγόνο -το υπ’ αριθμόν ένα «όπλο» στη μάχη κατά του ιού-, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να αναγκάζονται να διανυκτερεύουν γύρω από τα νοσοκομεία με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να εισαχθούν για νοσηλεία. Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε την κυβέρνηση της Λίμα να πάρει τον έλεγχο των νοσοκομείων στη μεγαλούπολη αυτή του νότιου Περού, την οποία υπό κανονικές συνθήκες ασκούν οι περιφερειακές αρχές.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η κατάσταση στην πόλη ήταν «ήσυχη» από επιδημιολογικής πλευράς επί τρεις μήνες, αλλά όταν ξεκίνησε η επανεκκίνηση της οικονομίας, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας οδήγησε αστραπιαία σε άνοδο την επιδημιολογική καμπύλη. Περουβιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ασθενείς κοιμούνται σε σκηνές που έχουν στήσει κοντά σε νοσοκομεία, ενώ άλλοι περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, τα οποία σταθμεύουν όσο πιο κοντά μπορούν με την ελπίδα ότι θα βρεθεί ένα κρεβάτι για να εισαχθούν.

Έκτη σε κρούσματα η Ινδία

Στην Ινδία οι αρχές κατέγραψαν το 24ωρο της Πέμπτης άλλους 740 θανάτους και σχεδόν 50.000 (49.310) νέα κρούσματα SARS-CoV-2. Με τις τελευταίες αυτές απώλειες, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον κορωνοϊό στην πολυπληθή χώρα της Ασίας ξεπέρασε τις 30.000. Η Ινδία είναι πλέον η έκτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό θανάτων από Covid-19, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, το Μεξικό και την Ιταλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια.

Στο Βέλγιο το νεότερο θύμα

Στο Βέλγιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου από κορωνοϊό ενός κοριτσιού μόλις 3 ετών, η οποία έγινε γνωστή χθες, αν και το γεγονός συνέβη πριν από μερικές ημέρες. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας διευκρίνισαν πως το άτυχο παιδί έπασχε από διάφορες παθήσεις. Πρόκειται για το πιο νεαρό θύμα της ασθένειας που έχει γίνει γνωστό στη χώρα, μΊα από τις χειρότερα πληγείσες της Ευρώπης από την πανδημία. «Αυτή η είδηση μας αγγίζει όλους πολύ βαθιά είτε ως επιστήμονες, είτε ως γονείς» δήλωσε ο Μπουτεουίζν Κατρί, εκπρόσωπος των βελγικών υγειονομικών αρχών.

Στην Γερμανία, ακόμη 10 άνθρωποι που είχαΝ μολυνθεί από κορωνοϊό υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 815 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα φτάνει πλέον τους 9.111 νεκρούς σε ένα σύνολο 204.183 κρουσμάτων.

Αυστραλία: Με στρατό κατά των ασθενών!

Στην Αυστραλία, οι αρχές της πολιτείας της Βικτώριας αποφάσισαν να στείλουν τον στρατό για να ελέγχει αν παραμένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα όσοι πολίτες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό! Πρόκειται σαφώς για ένα ακραίο μέτρο, καθώς η κυβέρνηση της δεύτερης πιο πυκνοκατοικημένης πολιτείας της χώρας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Η αύξηση των κρουσμάτων στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτώριας, ώθησε την τοπική κυβέρνηση να επιβάλει lockdown για έξι εβδομάδες, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή καταγράφηκαν στη Βικτώρια 6 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφερθεί σε ένα 24ωρο στην Αυστραλία από την έναρξη της πανδημίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL