Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Τραμπ: Θα κλείσω κι άλλα κινεζικά προξενεία...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ: Θα κλείσω κι άλλα κινεζικά προξενεία...

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το θρίλερ στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά το προχθεσινό κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον με μια γενικόλογη αιτιολόγηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι ενώ ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα με κλείσιμο κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του. «Είναι πάντα πιθανό», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου χθες, αν την τύχη του προξενείου στο Χιούστον θα έχουν και άλλα προξενεία της Κίνας στην αμερικανική επικράτεια. Το κλίμα της σύγκρουσης συντηρείται με νέα επεισόδια και με μεγαλύτερη δραματοποίηση από την Ουάσιγκτον, παρά το ότι η άλλη πλευρά δείχνει τα δόντια της και απειλεί ανοιχτά με αντίποινα.

Σενάρια κατασκοπείας

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μπήκε χθες το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπου φέρεται να έχει «καταφύγει» Κινέζα επιστήμονας, ύποπτη για αδικήματα που σχετίζονται με τη χορήγηση βίζας. Το πρόσωπο αυτό κατηγορείται επίσης από τους Αμερικανούς ότι απέκρυψε τους δεσμούς του με τον κινεζικό στρατό. Οι εισαγγελικές αρχές ισχυρίζονται ότι η υπόθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κινεζικού σχεδίου για τη μυστική αποστολή επιστημόνων του στρατού στις ΗΠΑ, ωστόσο ο στόχος δεν διευκρινίζεται. Η Κίνα καταδίκασε τις ενέργειες στοχοποίησης των επιστημόνων και των προξενείων της στις ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση για περιορισμό, παρενόχληση και καταστολή Κινέζων επιστημόνων.

Η αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρει ότι η εναγόμενη, που ονομάζεται Χουάνγκ Τανγκ, είναι ερευνήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, στη διάρκεια συνέντευξής της με πράκτορες του FBI τον περασμένο μήνα, η Τανγκ υποστήριξε ότι δεν είχε υπηρετήσει στον κινεζικό στρατό. Ωστόσο, μετέπειτα έρευνα αποκάλυψε φωτογραφίες της με στρατιωτική στολή, ενώ στο σπίτι της βρέθηκαν περαιτέρω στοιχεία που, κατά τις αμερικανικές αρχές, αποδεικνύουν σχέσεις της με τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, "το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε έναν αξιωματούχο του κινεζικού στρατού προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά «φαίνεται να αποτελεί μέρος ενός προγράμματος για την αποστολή Κινέζων στρατιωτικών επιστημόνων στις ΗΠΑ με ψευδή πιστοποιητικά».

Πιθανά νέα λουκέτα σε προξενεία

Μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας εν μέσω κατηγοριών περί κατασκοπείας -εξέλιξη που σηματοδότησε νέα, δραματική επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη-, ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος είπε χθες πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν και άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον διατάχθηκε να κλείσει προκειμένου «να προστατευθεί η αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών». Στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά» είπε ο Τραμπ. «Υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό» πρόσθεσε.

Κινέζοι καταγγέλλουν απειλές

Την ίδια ώρα, η κινεζική πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα δέχεται απειλές για τοποθέτηση βομβών, αλλά και κατά της ζωής του προσωπικού της, εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση, τόνισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ, προτρέποντας την Ουάσιγκτον να «ανακαλέσει τη λαθεμένη απόφασή της» και διαμηνύοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν «σθεναρά» αντίποινα. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε σχετικά πως το Πεκίνο ετοιμάζεται να δώσει εντολή να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στη Γουχάν και δεν αποκλείεται να βάλει στο στόχαστρο ακόμη πιο σημαντικά προξενεία των ΗΠΑ - στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, την Γκουάνγκτζου- πλήττοντας δυνητικά τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, μέχρι πρότινος υπηρεσιακός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δανία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επανέλαβε τις κατηγορίες περί κλοπής από την Κίνα πνευματικής ιδιοκτησίας Αμερικανών και Ευρωπαίων υποστηρίζοντας ότι έχει κοστίσει «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Τέχνασμα Gambit από τον Τραμπ

Κινεζικά Μέσα ενημέρωσης είδαν στην κίνηση του Τραμπ μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες στην Κίνα ενόψει των εκλογών. Η "Ημερησία της Κίνας” έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «γκαμπί» από τον Αμερικανό Πρόεδρο (gambit, τέχνασμα στο σκάκι που επιτρέπει στον παίκτη να κερδίσει χρόνο και να παραπλανήσει τον αντίπαλο θυσιάζοντας ένα πιόνι, συνήθως στρατιώτη). Πρόσθεσε πως ο Τραμπ, καθώς βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να παρουσιάσει το Πεκίνο ως «δύναμη του κακού».

Προς αυτήν την άποψη συγκλίνουν και Αμερικανοί αναλυτές. Σύμφωνα με το CNN, νομοθέτες, πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί θεωρούν πως το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση του Τραμπ, πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη, ώστε να τον εμφανίσει σκληρό απέναντι στους Κινέζους, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει να προκαλέσει μια μεγαλύτερη σύγκρουση με το Πεκίνο. Το ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται ιδιωτικές συζητήσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου που μιλούν για στρατηγική σιδηράς πυγμής απέναντι στην Κίνα προκειμένου ο Πρόεδρος να ανεβάσει τα καταρρέοντα δημοσκοπικά ποσοστά του εν όψει των εκλογών και εν μέρει να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του.

Οι αντικινεζικές ενέργειές του Τραμπ θεωρούνται επίσης μια επιστροφή στον «οικονομικό εθνικισμό», που τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές του 2016 υποσχόμενος να «ξανακάνει μεγάλη την Αμερική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL