Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Γάμος στην Αγιά - Σοφιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Γάμος στην Αγιά - Σοφιά

Στις 4 Νοεμβρίου 2016, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Ερντογάν, ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς συνελήφθη στην Άγκυρα. Ρίχτηκε στα μπουντρούμια της Τουρκίας μαζί με τη συμπρόεδρο του HDP Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και μια ντουζίνα βουλευτές τού αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος αντιμετωπίζοντας μέχρι σήμερα κατηγορίες για τρομοκρατία που επισύρουν ποινές κάθειρξης πολλών δεκαετιών.

Όλες οι παρεμβάσεις της Ευρώπης και του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης έπεσαν στο κενό. Αντί να απελευθερωθούν οι ηγέτες του τρίτου σε δύναμη κόμματος της τουρκικής Βουλής, οδηγήθηκαν στα μπουντρούμια χιλιάδες άλλα στελέχη του, καθώς και δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δημόσιοι υπάλληλοι που βαφτίστηκαν «τρομοκράτες», «γκιουλενιστές» κ.ά.

Από αυτές εδώ τις στήλες γράφαμε τότε (/article/10937/7617231/) ότι οι διώξεις εναντίον του HDP ήταν η... προίκα για την πολιτική συμμαχία του Ερντογάν με τους φασίστες Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι οι χειροπέδες στους Κούρδους ηγέτες ήταν το δαχτυλίδι του αρραβώνα με τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος θα ισχυροποιούσε τη θέση του πάνω στο νεο-οθωμανικό αφήγημα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον Μπαχτσελί επίσημο κυβερνητικό εταίρο, ο Πρόεδρος Ερντογάν μετατρέπει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί. Ο πολιτικός αρραβώνας εξελίχθηκε σε θρησκευτικό... γάμο κάτω από τους μιναρέδες της. Στον απόηχο της ήττας στις δημοτικές εκλογές, της απώλειας της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων δήμων, ο Ταγίπ Ερντογάν παντρεύει το Ισλάμ με τον εθνικισμό και τον παντουρκισμό, διεμβολίζει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση, διεκδικεί ρόλο χαλίφη και βάζει ως επόμενο στόχο την «απελευθέρωση» του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ.

Απέναντι στην εθνικιστική και θρησκευτική υστερία, το HDP ήταν το μοναδικό κόμμα στη γειτονική χώρα που πήρε ξεκάθαρη θέση εναντίον της κίνησης Ερντογάν. «Η Αγία Σοφία είναι τμήμα της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μετατροπή της σε τζαμί είναι λάθος. Με την απόφασή του, το Συμβούλιο του Κράτους (σ.σ.: το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας), έγινε τμήμα του προπαγανδιστικού μηχανισμού του AKP. Η απόφαση πρέπει να αναστραφεί τώρα: η Αγία Σοφία δεν είναι πολιτικό εργαλείο» ανακοίνωσε το HDP.

Το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα παραμένει συνεπές στις τοποθετήσεις του. «Γνωρίζουμε ότι η υπεράσπιση της ανοχής έναντι της γλώσσας του μίσους και η υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης ενάντια στην εκμετάλλευση είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Είναι ώρα να σηκώσουμε χέρι - χέρι αυτό το βαρύ, αλλά ιερό φορτίο της υπεράσπισης της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς» είχε πει ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψή του.

Ο Ντεμιρτάς αναμετρήθηκε δύο φορές με τον Ερντογάν σε προεδρικές εκλογές. Το 2014 πήρε 3.958.048 ψήφους (9,77%). Το 2018, παρότι ήταν φυλακισμένος, πήρε 4.205.794 (8,40%). Έχει γράψει τρία βιβλία μέσα στο κελί του. Είναι ένα από τα σύμβολα της αντίστασης στον δεσποτισμό του Ερντογάν, που έγινε πιο φανερός στον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Με τον «γάμο» στην Αγιά-Σοφιά, όσοι δεν ήταν υποψιασμένοι πήραν μια γεύση αυτού που έρχεται. Και δεν χρειάζεται να περιμένουν τα «βαφτίσια» για να πέσουν πάλι από τα σύννεφα...

ΥΓ.: Από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία και τον Καύκασο, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την επίδειξη περιφερειακής ισχύος. Αυτή την εβδομάδα, με αφορμή το αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η Άγκυρα απείλησε με επέμβαση και στην «ξεχασμένη» εστία έντασης του Ναγκόρνο Καρμπάχ, στο πλευρό των Αζέρων «αδελφών».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL