Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ο Τραμπ μοιράζει παντού κυρώσεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ μοιράζει παντού κυρώσεις...

Σε κατάσταση έντονου πολιτικού -και προεκλογικού- στρες, ο Ντόναλντ Τραμπ μοιράζει παντού «κλήσεις» και κυρώσεις εναντίον όσων θεωρεί ότι απειλούν τα αμερικανικά συμφέροντα στον κόσμο.

Από τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων για το Χονγκ Κονγκ, το οποίο η Κίνα προσπαθεί να ενσωματώσει πολιτικά στον ηπειρωτικό ιστό, ώς τις οικονομικές και νομικές κυρώσεις εις βάρος προσώπων και εταιρειών που συνεργάζονται με τους Ρώσους στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, o Αμερικανός Πρόεδρος έχει επιλέξει τη στρατηγική των άμεσων και ασφυκτικών πιέσεων προς φίλους και αντιπάλους προκειμένου να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές της Αμερικής από την αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο και κυρίως η επιτυχία δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Ήδη οι πλευρές που δέχονται την επίμονη αμερικανική πίεση, Κίνα και Ρωσία κυρίως, έχουν εντείνει, με τη σειρά τους, την αντιαμερικανική ρητορική και την κριτική τους στον Πρόεδρο. Θα ήταν παράλογο να υποθέσει κανείς ότι οι αντιπαλότητες που έχει δημιουργήσει ο Τραμπ στη διεθνή σκηνή δεν έχουν επιπτώσεις και στη συνολική «αξιολόγησή» του από το σώμα των Αμερικανών ψηφοφόρων, η οποία είναι ήδη κακή κι όσο περνάει ο καιρός γίνεται ακόμη χειρότερη.

Απογοητευτικές δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές για τον μεγιστάνα Πρόεδρο. Ο μέχρι πρότινος αουτσάιντερ αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν καρπώνεται, τουλάχιστον για την ώρα, την απογοήτευση του αμερικανικού εκλογικού σώματος για το ξεθώριασμα της ελκυστικής αφήγησης περί αναβίωσης του «αμερικανικού μεγαλείου».

Χάνοντας διαρκώς δημοσκοπικούς πόντους το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ αντικατέστησε χθες τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Μπραντ Παρσκέιλ με ένα νέο πρόσωπο, τον Μπιλ Στέπιεν. Η αλλαγή γνωστοποιήθηκε με την... κλασική μέθοδο των προεδρικών tweets.

Ο μεγιστάνας ήταν θυμωμένος με τον Παρσκέιλ μετά το φιάσκο της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τάλσα τον περασμένο μήνα, η οποία, αντί για “μεγαλειώδης συγκέντρωση”, ήταν μια χαλαρή “μάζωξη” μερικών εκατοντάδων οπαδών του.

Επιχείρηση: Αλλαγή κλίματος

Πέρα ωστόσο από αυτό το περιστατικό, η αλλαγή ηγεσίας στο προεκλογικό επιτελείο ήταν δρομολογημένη. Ο Πρόεδρος «βουλιάζει» στις δημοσκοπήσεις -εν μέρει εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού-, με την πιο πρόσφατη, του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, να εμφανίζει τον Μπάιντεν να τον κατατροπώνει στις εκλογές του Νοεμβρίου, με 52% έναντι 37%. Όμως το πιο ανησυχητικό στοιχείο για τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο είναι πως ο Δημοκρατικός αντίπαλός του κερδίζει τις εντυπώσεις και στο πεδίο της οικονομίας. Όσο κι αν επιμένει ότι παίζει στα δάχτυλα τα οικονομικά ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, οι ψηφοφόροι έχουν σχηματίσει πια άλλη γνώμη γι' αυτόν...

Πιεζόμενος και σ’ αυτό το θέμα και θέλοντας να επιδείξει έργο πάση θυσία, ο Τραμπ ανακοίνωσε προχθές τα τελικά σχέδιά του για την επίσπευση της κατασκευής υποδομών, αγωγών πετρελαίου, οδικού δικτύου και οικιστικών συγκροτημάτων. Η πρότασή του για την αλλαγή του περιβαλλοντολογικού νόμου (National Environmental Policy Act, NEPA) υλοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας απορρύθμισης του ισχύοντος εδώ και μισό αιώνα νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος προκειμένου να ενισχυθούν η βιομηχανία και τα κατασκευαστικά προγράμματα.

Στην αρένα της εξωτερικής πολιτικής, η κατάσταση δεν είναι ούτε καν ενθαρρυντική καθώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι ήδη πάρα πολλά και ως εκ τούτου δύσκολα διαχειρίσιμα. Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος την ίδια τακτική, μην αποκλείοντας την πιθανότητα να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ, θεωρώντας προφανώς πως η «ευκαιρία» προσφέρεται για σκληρό παιχνίδι με το Πεκίνο ενόψει εκλογών.

Η Κίνα μιλάει για μπούλινγκ

Αφήνοντας κατά μέρος τους «καλούς τρόπους» και απεμπολώντας τη μνημειώδη αυτοκυριαρχία του, το Πεκίνο κατηγόρησε ευθέως τον Λευκό Οίκο για «γκανγκστερική λογική» και για μεθόδους... μπούλινγκ στη διεθνή σκηνή.

«Η παράλογη ανάμιξη και οι επαίσχυντες απειλές των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστική γκανγκστερική λογική και συμπεριφορά μπούλινγκ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συνδέσμου της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ. «Καμιά εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει την αποφασιστικότητα και την πεποίθηση της Κίνας να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και την ασφάλειά της για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα για τον τερματισμό της προτιμησιακής οικονομικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ από τις ΗΠΑ, η οποία του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς θεσμούς. Η Κίνα έχει απειλήσει πως θα επιβάλει ανάλογες κυρώσεις και κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στο Πεκίνο για να διαμαρτυρηθεί. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση επιλέξει το Πεκίνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μόσχα: “Αθέμιτος ανταγωνισμός"

Πυρ και μανία με τον Τραμπ είναι όμως και το Κρεμλίνο. Η αμερικανική τακτική ποινικοποίησης του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, η οποία βλέπει τα σχέδιά της για ενεργειακή επέκταση στη δυτική Ευρώπη να τινάζονται στον αέρα εξαιτίας της απειλής επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε ιδιώτες ή εταιρείες που συνεργάζονται με ρωσικές εμπορικές οντότητες στην κατασκευή αγωγών. "Οι απειλές της Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην υλοποίηση των Nord Stream 2 και Turkish Stream συνιστούν άσκηση ωμών πιέσεων και αθέμιτο ανταγωνισμό" δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η αμερικανική πολιτική, συμπλήρωσε, αποσκοπεί στο "να εξαναγκάσει τους Ευρωπαίους να αγοράζουν πιο ακριβό φυσικό αέριο με λιγότερο ευνοϊκούς όρους». Σημειώνεται ότι στις 4 Ιουνίου κατατέθηκε νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία, που αφορά τη διεύρυνση των κυρώσεων σε σχέση με τον αγωγό Nord Stream-2.

Προχθές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επιβολή κυρώσεων -σύμφωνα με τον νόμο CAATSA του 2017 (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)- στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή των δύο αγωγών. «Είναι μια κατηγορηματική προειδοποίηση προς τις εταιρείες που βοηθούν στην υλοποίηση των ρωσικών έργων... και λέει ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αποχωρήστε από τα έργα αυτά τώρα, διαφορετικά κινδυνεύετε να υποστείτε συνέπειες» απείλησε ευθέως ο Πομπέο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL