Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Δικαστική "απαλλαγή" για τη φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαστική "απαλλαγή" για τη φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία

Αμηχανία και έντονο προβληματισμό προκαλεί η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. που απαλλάσσει την Apple από την υποχρέωση καταβολής πρόσθετων φόρων 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία, την οποία είχε διατάξει το 2016 η Κομισιόν. Η Επιτροπή είχε κρίνει ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της αμερικανικής εταιρείας από την ιρλανδική κυβέρνηση συνιστά αθέμιτη πρακτική, που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Τι είχε καταγγείλει η Κομισιόν

Στην εντολή της, πριν από τέσσερα χρόνια, η Κομισιόν χαρακτήριζε το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία -όπου η εταιρεία έχει την έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική- ως παράνομη κρατική βοήθεια. Μέσω αποφάσεων της ιρλανδικής κυβέρνησης -τις αποκαλούμενες sweetheart tax deals- η Apple μείωνε τεχνητά το φορολογικό βάρος της για περισσότερο από δύο δεκαετίες, φτάνοντας να κυμαίνεται μόλις στο 0,05% επί των εσόδων της το 2014. Η Κομισιόν κατηγορεί την Ιρλανδία ότι επέτρεψε στην εταιρεία να συγκεντρώνει όλα τα έσοδά της από την Ε.Ε. σε μια θυγατρική-βιτρίνα, η οποία υπάρχει μόνον στα χαρτιά, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή φόρων στις χώρες-μέλη.

Δεν έπεισαν τα στοιχεία

Ωστόσο, στο σκεπτικό της χθεσινής ετυμηγορίας αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν κατάφερε να παρουσιάσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι όντως η Apple παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού. Η απόφαση είναι ένα ισχυρό πλήγμα στις θεσμικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν εντατικοποιηθεί με αφορμή την οικονομική κρίση της πανδημίας, να μπει ένα τέλος στις πρακτικές ελαχιστοποίησης της φορολογικής επιβάρυνσης εταιρειών-κολοσσών μέσα από τα "παραθυράκια" του νόμου και τη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων.

Προβληματισμό όμως προκαλεί και το γεγονός ότι η προσφυγή κατά της Κομισιόν έγινε από κοινού τόσο από την Apple όσο και από την ιρλανδική κυβέρνηση. Σαφώς, η τελευταία διαφωνούσε με την καταβολή πρόσθετων φόρων 13 δισ. ευρώ από την εμβληματική αμερικανική φίρμα, θεωρώντας ότι αξίζει τον κόπο να χαθούν φορολογικά έσοδα από τη στιγμή που η χώρα θα συνεχίσει να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τις μεγάλες πολυεθνικές του κόσμου.

Apple: "Δικαίωση"...

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση χαροποίησε τους υπεύθυνους της Apple αλλά και την ιρλανδική κυβέρνηση. «Αυτή η υπόθεση δεν αφορούσε τον φόρο που πληρώνουμε, αλλά το πού είμαστε υποχρεωμένοι να τον πληρώνουμε» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στον κόσμο, επειδή γνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φόροι στην κοινωνία».

Για την κυβέρνηση του Δουβλίνου, ήταν μια “δικαίωση". «Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η Apple δεν τύγχανε ειδικής μεταχείρισης. Το σωστό ποσό φόρου χρεώθηκε στην εταιρεία σύμφωνα με τους ισχύοντες ιρλανδικούς φορολογικούς κανονισμούς», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι όλοι «ενθουσιασμένοι» στη χώρα. Εκπρόσωπος του Σιν Φέιν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «κακή ημέρα» για τον Ιρλανδό φορολογούμενο, σημειώνοντας πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα φέρει την Ιρλανδία στο επίκεντρο της αρνητικής προσοχής όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς της.

Ο Τζέισον Κόλινς, επικεφαλής του τμήματος φορολογικών υποθέσεων της δικηγορικής εταιρείας του Λονδίνου Pinsent Masons, δήλωσε στο BBC ότι "είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα για τις άλλες πολυεθνικές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση".

Η Μ. Βεστάγκερ συνεχίζει τον αγώνα

Πάντως, δεν αποκλείεται η ιρλανδική κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ότι δεν δέχτηκε τα χρήματα -14 δισεκατομμύρια συνολικά, αν προστεθούν και οι προβλεπόμενοι τόκοι- τα οποία θα κάλυπταν τουλάχιστον το μισό του ελλείμματος του φετινού προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 10% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά της, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ -η οποία και είχε υπογράψει την εντολή του 2016 ως επίτροπος Ανταγωνισμού τότε- δήλωσε απτόητη και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των πολυεθνικών. Η Μ. Βεστάγκερ είπε ότι θα μελετήσει την ετυμηγορία του Γενικού Δικαστηρίου πριν αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει προθεσμία 14 ημερών για να εφεσιβάλει τη χθεσινή απόφαση στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL