Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Της εβδομάδας / "Διαζύγιο" Μακρόν από τα δικαιώματα των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / "Διαζύγιο" Μακρόν από τα δικαιώματα των γυναικών

«Η γυναικοκτονία είναι άραγε νέο έγκλημα; Αν λοιπόν μια γυναίκα σκοτώσει έναν άνδρα, τι είναι τότε; Ανδροκτονία;». Τα προκλητικά αυτά λόγια ανήκουν στον γνωστό δικηγόρο Ερίκ Ντιπόν - Μορετί, τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

Ήταν μία από τις πολλές «εκρηκτικές» τοποθετήσεις εκείνου που έχει το προσωνύμιο «Acquitator (αθωωτής), ενώ είναι γνωστός και για τις θέσεις του κατά του κινήματος #MeToo! Είναι φανερό ότι με τη συγκεκριμένη επιλογή του ο Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να βάλει ένα μεγάλο «X» στην υπόθεση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων που είχε στηρίξει στην αρχή της θητείας του αλλά και προεκλογικά. Κι αν στην περίπτωση Ντιπόν - Μορετί ο γνωστός δικηγόρος έχει ξεχωρίσει και για τις επιθέσεις του κατά του ακροδεξιού, εθνικιστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν –«δεν είναι δημοκρατικό κόμμα, πρέπει να απαγορευθεί»-, δεν ισχύει το ίδιο για την επιλογή του Ζεράλντ Νταρμανέν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, που κατηγορείται για... υπόθεση βιασμού το 2017! Ο ίδιος βέβαια ο Νταρμανέν επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας παραπέμποντας παράλληλα σε «τρεις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», «δύο προκαταρκτικές έρευνες» και «μία απαλλαγή» στην υπόθεσή του, για την οποία μόλις τον Ιούνιο το Εφετείο του Παρισιού ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες σχετικά με την κατηγορία του «βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης»!

Πρόκειται για επιλογές που προκάλεσαν την οργή του φεμινιστικού κινήματος. «Ένας βιαστής στο Εσωτερικών, ένας συνένοχος στο Δικαιοσύνης» ήταν τα συνθήματα των ακτιβιστριών που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το πρωί στους δρόμους του Παρισιού, κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα ονόματα των δύο νέων υπουργών, για να καταγγείλουν τις επιλογές αυτές. Το κίνημα κάνει λόγο για «χαστούκι» της εξουσίας στους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας και του σεξισμού υπογραμμίζοντας ότι έτσι ο Πρόεδρος Μακρόν «απονομιμοποιεί» τον λόγο των θυμάτων, ενώ παράλληλα συντηρεί την κουλτούρα της ατιμωρησίας.

Όμως δύσκολα θα εισακουστούν οι φωνές τους. Και τούτο γιατί ο Μακρόν βλέπει ήδη στον ορίζοντά του τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ οι οικονομικοί δείκτες, λόγω Covid-19, πηγαίνουν όλοι προς το κόκκινο. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός του λοιπόν είχε ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την επανεκκίνηση με αυστηρά προεδρική σφραγίδα (άλλωστε, ο πολύ δημοφιλής Εντουάρ Φιλίπ, που εξελέγη δήμαρχος Χάβρης, πρόκειται να αναλάβει παράλληλα την αναδιοργάνωση του προεδρικού στρατοπέδου). Στόχος, οι προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2022.

Κι αυτό σημαίνει ότι στο εξής κανείς και τίποτε δεν πρέπει να «σκιάσει» τον Μακρόν. Ούτε καν ο νέος πρωθυπουργός του Ζαν Καστέξ. Ο οποίος, πράγμα εξαιρετικά παράδοξο ακόμη και για το προεδρικό πολίτευμα της χώρας, δεν είχε το παραδοσιακό δικαίωμα στην εναρκτήρια ομιλία που κάνουν όλοι οι πρωθυπουργοί της Γαλλικής Δημοκρατίας, περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής και των μέσων επίτευξής τους, ενώ θέτει κατόπιν προς έγκριση από τους βουλευτές της νέας κυβέρνησης. Όμως ο Καστέξ, την πρώτη μέρα του ως πρωθυπουργού, την Τετάρτη, μπήκε στη Βουλή και κάθισε στο έδρανο αναμένοντας να του τεθεί κάποια ερώτηση. Το γεγονός οφείλεται στο ότι ο Πρόεδρος θέλει να είναι εκείνος που θα ανακοινώσει τις επερχόμενες πολιτικές με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου. Σύσσωμη η αριστερή αντιπολίτευση (ΚΚΓ, Ανυπότακτη Γαλλία και Σ.Κ.) καταδίκασε αυτό το νέο επεισόδιο αποδυνάμωσης της Βουλής. Φωνές εις ώτα μη ακουόντων...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL