Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Τραμπ: Με κυνηγούν, είναι άδικο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τραμπ: Με κυνηγούν, είναι άδικο...

Για «ξεκάθαρα πολιτική δίωξη» εναντίον του επιμένει να μιλά ο Τραμπ, μετά την προχθεσινή απόφαση-κόλαφο του Ανώτατου Δικαστηρίου, που τον «διατάζει» να παραδώσει φορολογικές δηλώσεις του δέκα και πλέον ετών στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς, ο οποίος διερευνά πιθανή σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων του με τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλει το αξίωμά του.

«Ειλικρινά, πρόκειται για ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών, που κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί, ένα ξεκάθαρο κυνήγι μαγισσών, μια απάτη. Όπως ήταν η έρευνα Μάλερ, όπου κέρδισα. Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα» είπε χθες, σε σύντομες δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στον λογαριασμό του στο Twitter συνέχισε την προσπάθεια θυματοποίησής του γράφοντας ότι είναι αναγκασμένος να δίνει συνεχή αγώνα σε μια «πολιτικά διεφθαρμένη πόλη», υπονοώντας τις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης που ζητούν πρόσβαση στα φορολογικά αρχεία του. «Πρέπει να συνεχίσω να παλεύω στην πολιτικά διεφθαρμένη πόλη της Νέας Υόρκης. Άδικο γι’ αυτήν την προεδρία και γι' αυτήν την κυβέρνηση!» έγραψε σε μια από τις αναρτήσεις του.

Δικαστική... επανάσταση

Με την πλειοψηφία των εννέα δικαστών να προέρχονται από το συντηρητικό στρατόπεδο, το Ανώτατο Δικαστήριο επέδειξε προχθές την ανεξαρτησία του έναντι του Προέδρου με μια απόφαση που σαφώς τον φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Το Δικαστήριο απέρριψε τους επίμονους ισχυρισμούς του Τραμπ περί προεδρικής ασυλίας ανοίγοντας τον δρόμο στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να αποκτήσει τους φορολογικούς φακέλους του, τους οποίους προσπαθεί εδώ και καιρό να αποκρύψει. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα του Τραμπ για να εμποδίσει το Κογκρέσο να αποκτήσει και αυτό πρόσβαση στους φακέλους παραπέμποντας το ζήτημα στα κατώτερα δικαστήρια για περαιτέρω εξέταση.

Η προχθεσινή ετυμηγορία είναι μόνον μια από τις τελευταίες «απορρίψεις» του μεγιστάνα Προέδρου από έναν θεσμό που, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, τον «στήριζε» στις μεγάλες υποθέσεις που έφταναν στην αίθουσα ακροάσεών του. Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε φρένο στην προσπάθειά του Τραμπ να ακυρώσει το μεταναστευτικό πρόγραμμα του Ομπάμα, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ακύρωσε έναν περιοριστικό νόμο της Λουϊζιάνα για τις αμβλώσεις, τον οποίο υπερασπιζότταν η κυβέρνηση. Σημειώνεται επίσης ότι και οι δύο δικαστές που είχε διορίσει ο ίδιος, ο Νιλ Γκόρσατς και ο Μπρετ Κάβανο, ψήφισαν εναντίον του στην ετυμηγορία της Πέμπτης.

Τα πράγματα άρχισαν να «στραβώνουν» για τον Τραμπ στις 15 Ιουνίου, όταν με ψήφους 6-3 (ανάμεσά τους οι ψήφοι των συντηρητικών Ρόμπερτς και Γκόρσατς) το Δικαστήριο έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος προστατεύει τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ εργαζόμενους από διακρίσεις στον χώρο εργασίας τους. Η υπόθεση αφορούσε τον νέο κανονισμό του υπουργείου Υγείας, που τερμάτιζε την προστασία των τρανσέξουαλ ασθενών από διακρίσεις σε βάρος τους από γιατρούς, νοσοκομεία και ασφαλιστικές εταιρίες.

Αλλά δεν είναι μόνον οι δικαστές που έχουν “αδειάσει” τελευταία τον Τραμπ. Η προσπάθειά του να «πουλήσει» στο εκλογικό σώμα τις διπλωματικές επιτυχίες του και την αποκατάσταση της «πρωτοκαθεδρίας» της Αμερικής στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας φαίνεται να έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες «πολύ αισιόδοξος» για την πιθανότητα επανάληψης των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε πει την Τρίτη ότι είναι ανοιχτός σε μια νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι πιστεύει πως θα ήταν «χρήσιμη». Ωστόσο, το μήνυμα της Πιονγκγιάνγκ στις αμερικανικές βολιδοσκοπήσεις ήταν αρνητικό, ξεκαθαρίζοντας πως, τουλάχιστον για εφέτος, δεν προβλέπεται συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Η αδελφή του τελευταίου, Κιμ Γιο Τζονγκ, δήλωσε μάλιστα πως μια τέτοια συνάντηση θα ήταν ωφέλιμη μόνον για την Ουάσιγκτον.

Η Ευρώπη γυρνά την πλάτη...

Ανάλογα απορριπτικά μηνύματα φτάνουν στον Λευκό Οίκο και από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και Όλαφ Σολτς απάντησαν αρνητικά όταν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνόδους υπουργών της Ομάδας των Επτά (G7) στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Spiegel”. Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, το ρεπορτάζ αναφέρει πως το Βερολίνο ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι θα στείλει υφυπουργούς του στις συνόδους που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 29 Ιουλίου. Και άλλες κυβερνήσεις χωρών-μελών της G7 εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να στείλουν υφυπουργούς τους στις εργασίες, προσθέτει το “Spiegel”. Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο, η καγκελάριος Μέρκελ είχε απορρίψει την πρόσκληση να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL