Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Εξεταστική επιτροπή από τον ΠΟΥ για τη διαχείρηση της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική επιτροπή από τον ΠΟΥ για τη διαχείρηση της πανδημίας

Επελαύνει ο κορωνοϊός σε πολλά μέρη της υφηλίου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία, την Αυστραλία και το Ιράν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς τα ημερήσια ρεκόρ νέων κρουσμάτων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Πιο ελεγχόμενη δείχνει η κατάσταση στη δυτική Ευρώπη -με εξαίρεση τα Βαλκάνια-, αν και σε ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα και στην Αφρική, με τη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Ηπείρου, να αντιμετωπίζει έξαρση του επιδημικού κύματος καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα του προηγούμενου διαστήματος.

"Καρφιά" ΠΟΥ στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανταποκρινόμενος στο κοινό αίτημα να διερευνηθούν οι χειρισμοί του πριν και μετά την κήρυξη της πανδημίας αλλά και η αντίδραση των κυβερνήσεων σε αυτήν, ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής υπό την προεδρία της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και της πρώην Προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. Στη σκιά της πρωτοφανούς απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον διεθνή Οργανισμό, ο επικεφαλής του Τέντρος Γκεμπρεγέσιους προειδοποίησε για τις «διαιρέσεις» που έχουν προκύψει στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και οι οποίες δίνουν συγκριτικό «πλεονέκτημα» στον κορωνοϊό. «Δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία, αν είμαστε διαιρεμένοι» υπογράμμισε ο Γκεμπρεγέσιους, απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στους αντιπροσώπους των 194 κρατών-μελών του ΠΟΥ.

Αμερικανική επέλαση της Covid

Μπορεί η αμερικανική αποχώρηση από τον Οργανισμό να ήταν ουσιαστικά ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα του Τραμπ, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να αποσπάσει την προσοχή από τη δραματική κλιμάκωση της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια. Περισσότερα από 60.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν την Τετάρτη, ένας αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ στη χώρα και παγκοσμίως, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την Παρασκευή και ήταν 56.818 κρούσματα.

Πέραν των σχεδόν 10.000 νέων κρουσμάτων στη Φλόριντα, οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν άλλα 9.500, ενώ στην Καλιφόρνια καταγράφηκαν περισσότερα από 8.500. Επίσης, τόσο η Καλιφόρνια όσο και το Τέξας κατέγραψαν νέα θλιβερά ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της Covid-19. Ήδη οι ΗΠΑ θρηνούν περισσότερους από 132.000 νεκρούς από ένα σύνολο άνω των τριών εκατομμυρίων κρουσμάτων. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με την προοπτική ενός ζοφερού καλοκαιριού καθώς πολλές πολιτειακές κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν εκ νέου κλείσιμο επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μείνουν για δεύτερη φορά χωρίς απολαβές.

Επιστροφή των περιοριστικών μέτρων

* Στη Σερβία, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες την απαγόρευση των οργανωμένων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων πέραν των δέκα ατόμων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους καθώς και τη γενική απαγόρευση λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των υπαίθριων αγορών καθημερινά από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 266 νέα κρούσματα στη χώρα και 11 ακόμη ασθενείς πέθαναν. Συνολικά η Σερβία μετρά 352 νεκρούς από τον κορωνοϊό και 17.342 κρούσματα.

* Στη Σλοβακία, οι αρχές ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων από τις 22 Απριλίου, συνολικά 53. Πρόκειται για την έβδομη ημέρα από τις 30 Ιουνίου κατά την οποία καταγράφεται διψήφια ημερήσια αύξηση κρουσμάτων. Συνολικά η χώρα έχει καταγράψει 1.851 κρούσματα και 28 θανάτους.

* Στην Αυστραλία, οι αρχές της Μελβούρνης, της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης της χώρας, διέταξαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας για έξι εβδομάδες μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην πολιτεία της Βικτώριας, ενώ περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στη γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

* Στο Χονγκ Κονγκ, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επέστρεψαν χθες μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων στην πόλη, οι αρχές της οποίας είχαν καταφέρει τους τελευταίους μήνες να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική μετάδοση του ιού. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε χθες 34 κρούσματα του κορωνοϊού, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό σε μία μέρα εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες.

* Στην Αργεντινή, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη νέο θλιβερό ρεκόρ 3.604 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε 87.030. Ο απολογισμός της πανδημίας στην Αργεντινή ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1.694 νεκρούς. Ο αντίκτυπός της σφυροκοπεί την ήδη γονατισμένη οικονομία της χώρας, που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η κυβέρνηση του Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες πασχίζει να διευθετήσει τη νέα, οδυνηρή κρίση δημόσιου χρέους. Οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αργεντινής κατά 12% το 2020.

* Στη Νιγηρία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 ξεπέρασαν τις 30.000 την Τετάρτη, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, ενώ χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Τις προηγούμενες 24 ώρες οι αρχές κατέγραψαν 460 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να φτάνει πλέον τις 30.249. Οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 684. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα δημόσιας Υγείας κάνουν λόγο για έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων και εκφράζουν ανησυχία ότι ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL