Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Τα 3 + 1 συμπεράσματα των τοπικών εκλογών στη Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα 3 + 1 συμπεράσματα των τοπικών εκλογών στη Γαλλία

Μπορεί η αποχή να χτύπησε “κόκκινο” (58,4% ενώ ήταν ήδη υψηλή στον πρώτο γύρο, γύρω στο 55%) στον ετεροχρονισμένο, δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στη Γαλλία και μπορεί λόγω πανδημίας να μην έγιναν οι παραδοσιακές προεκλογικές εκστρατείες, ωστόσο τα αποτελέσματά τους προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το πρώτο συμπέρασμα επιβεβαιώνει κάτι που δείχνουν και όλες οι έρευνες. Ότι δηλαδή το προεδρικό κόμμα, τρία χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή Μακρόν, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση: υπέστη σημαντικές ήττες, χάνοντας πόλεις όπως η Λυών (όπου έχασε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν και από τους πρώτους υποστηρικτές του, Ζεράρ Κολόμπ), μη καταφέρνοντας να κερδίσει άλλες, όπως το Παρίσι -αποτυγχάνοντας εν τέλει να αποκτήσει σοβαρά αυτοδιοικητικά ερείσματα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στην προσπάθειά της η ηγεσία του να περιορίσει τα αρνητικά αποτελέσματα έκανε σειρά συμμαχιών με τη Δεξιά των Ρεπουμπλικανών σφραγίζοντας έτσι την εγκατάλειψη του “δόγματος” Μακρόν “ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά”. Πλέον τόσο ο Πρόεδρος όσο και η παράταξή του έχουν “ρίξει άγκυρα” στα... δεξιά. Και αυτό ενώ την ίδια στιγμή ο Μακρόν επιχειρεί να υιοθετήσει ένα “πράσινο” προφίλ, καταγράφοντας το γεγονός ότι οι τελευταίες τοπικές εκλογές ήταν οι δεύτερες κάλπες, όπου το Οικολογικό κόμμα (EELV) κατέγραψε πολύ θετικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας μάλιστα τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα.

Και πράγματι το δεύτερο συμπέρασμα αυτών των... ιδιαίτερων τοπικών εκλογών σχετίζεται με τις πολύ καλές επιδόσεις του πράσινου κόμματος -πολλοί μιλάνε ήδη για το “πράσινο κύμα”, ενώ ο ευρωβουλευτής τους και ισχυρός παράγοντας του κόμματος Γιανίκ Ζαντό έκανε λόγο για “πολιτική στροφή” και “ανασύσταση του πολιτικού πεδίου”.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε σημαντικούς δήμους (π.χ. Παρίσι, Νάντη, Ρεν) συμμαχώντας μαζί τους. Για παράδειγμα, σε μεγάλους δήμους που κέρδισαν οι Πράσινοι, όπως Λυών, Μπορντό, Μπεζανσόν, κατέβηκαν ενωτικές παρατάξεις όπου οι Σοσιαλιστές είχαν σημαντική παρουσία.

Είναι έτσι ενδεικτικό το ότι πολλοί σχολιαστές υπογράμμιζαν τη “συμπληρωματικότητα” των δύο κομμάτων όπως αυτή αποτυπώθηκε στις κάλπες της περασμένης Κυριακής. Ενώ όπου υπήρξε σύγκρουσή τους, τότε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, επικράτησε ο οικολόγος υποψήφιος με χαρακτηριστική την περίπτωση της νίκης της άγνωστης μέχρι πρότινος Ζαν Μπαρσεζιάν στο Στρασβούργο.

Σε άλλες περιπτώσεις η συνεργασία των δύο περιθωριοποίησε τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΓ και την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν. Η αλήθεια είναι, και αυτό είναι το τρίτο συμπέρασμα, ότι το μεν κόμμα του Μελανσόν σχεδόν “εξαϋλώθηκε” από τον αυτοδιοικητικό χάρτη, το ΚΚΓ γνώρισε σημαντικές απώλειες με χαρακτηριστική αυτή της ιστορικά, από την εποχή της Απελευθέρωσης, “κόκκινης” πόλης Σεν Ντενί...

Μικρή παρηγοριά προσέφεραν οι νίκες στις πόλεις Μπομπινί και Βιλζουίφ. Υπήρξαν και ευρείες συμμαχίες, όπως στη Μασσαλία, όπου σύσσωμη η Αριστερά στήριξε πράσινη υποψήφια Μισέλ Ριμπιρολά. “Η επιτυχία της Πολιτικής Οικολογίας στις μεγάλες πόλεις με συμμαχία με τις δυνάμεις της Αριστεράς μαρτυρά την άρνηση των σημερινών καταστροφικών πολιτικών” σχολίασε ο διευθυντής της “Ουμανιτέ”, πρώην ευρωβουλευτής Πατρίκ Λε Ιαρίκ, υπογραμμίζοντας ότι η Αριστερά με τους Οικολόγους “είναι σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της κοινωνικής θύελλας σε τοπικό επίπεδο ”.

Ωστόσο ίσως το σημαντικότερο συμπέρασμα να είναι το τελευταίο, αυτό που αφορά την αποχή των νέων, ειδικά των ηλικιών από 18 ως 34 ετών: 72%! “Αν οι νέοι συνεχίσουν να απομακρύνονται από τη διαδικασία της ψήφου, τότε αυτό πράγματι μπορεί να απειλήσει την ίδια τη δημοκρατία” παρατήρησε στη “Μοντ” η Αν Μιξέλ, διευθύντρια ερευνών του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Στο κρίσιμο αυτό διακύβευμα απαντά ο Λε Ιαρίκ μιλώντας για την ανάγκη “δημοκρατικής ανανέωσης” υπογραμμίζοντας ότι “αυτή αναμένουν πολλοί, είτε ψήφισαν την Κυριακή είτε όχι”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL