Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Financial Times / Η Αίγυπτος απειλεί με επέμβαση στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Η Αίγυπτος απειλεί με επέμβαση στη Λιβύη

Του Χεμπά Σαλέχ, Κάιρο

Ο ηγέτης της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απείλησε να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική Λιβύη εφόσον οι τουρκικές δυνάμεις καταλάβουν τη Σύρτη, στρατηγικό λιμάνι και κόμβο για τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η προειδοποίηση προσθέτει στις εντάσεις που ήδη αντιμετωπίζει η ρημαγμένη από τον πόλεμο πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, η οποία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων.

Όπλα και μισθοφόροι στέλνονται να ενισχύσουν τις δύο πλευρές της σύγκρουσης δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επιλύσει έπειτα από διαπραγματεύσεις το πρόβλημα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους όρους του εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων.

Η “κόκκινη γραμμή” του Καΐρου

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση μετά την επιθεώρηση στρατιωτικών μονάδων σε βάση κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ο κ. Σίσι προειδοποίησε ότι η πτώση της Σύρτης και της αεροπορικής βάσης Τζούφρα στην ενδοχώρα αποτελούν “κόκκινη γραμμή” για την Αίγυπτο.

Οποιαδήποτε αιγυπτιακή ενέργεια στη Λιβύη θα είχε “διεθνή νομιμοποίηση”, καθώς θα ήταν σε αυτοάμυνα εναντίον “απειλών που προέρχονται από τρομοκρατικές δυνάμεις και μισθοφόρους” είπε στους στρατιώτες.

“Αν ο λαός της Λιβύης μάς ζητήσει να επέμβουμε, αυτό θα είναι ένα σήμα προς τον πλανήτη ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη είναι μία χώρα, έχουν ένα συμφέρον”, πρόσθεσε.

Το Κάιρο υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, η δεκατετράμηνη προέλαση του οποίου με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης φρενάρισε, κυρίως επειδή η Άγκυρα έσπευσε να βοηθήσει τους αντιπάλους του.

Το μήνυμα στην Άγκυρα

Ο στρατάρχης Χάφταρ αναγκάστηκε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τα προάστια της Τρίπολης όταν τουρκικά drones τούς προκάλεσαν απώλειες στο πεδίο της μάχης. Τα drones χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν πολιτοφυλακές που συνεργάζονται με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο κ. Σίσι είπε επίσης ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να σταματήσουν στα σημερινά μέτωπα και απηύθυνε έκκληση για “συνομιλίες και διαπραγματεύσεις” με στόχο την επίλυση της κρίσης.

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αποτελεί “μήνυμα προς την Τουρκία ότι υπάρχουν περιφερειακές δυνάμεις που αντιτίθενται στην επέμβασή της στη Λιβύη” σημειώνει ο Ζιάντ Ακλ, υπεύθυνος Βορειοαφρικανικών Σπουδών στο Κέντρο Αλ Αχράμ για Πολιτικές και Στρατηγικές Σπουδές, ένα αιγυπτιακό think-tank.

“Σκοπός είναι η ανάσχεση: η Αίγυπτος δεν θέλει να δει ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη να περνά στην ανατολική Λιβύη” τονίζει. “Θέλει να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Αν η Αίγυπτος παρέμβει, νομίζω ότι η αποστολή στρατευμάτων θα αποτελούσε την τελευταία επιλογή”.

Η διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου

Ο κ. Σίσι κάλεσε τους Λίβυους ηγέτες που άκουγαν το διάγγελμά του το Σάββατο να στείλουν τους νέους τους στην Αίγυπτο για “να εκπαιδευτούν, να προετοιμαστούν και να εξοπλιστούν”. Το Κάιρο έχει ήδη ζητήσει για τη Δευτέρα τη σύγκλιση διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να συζητηθεί η κρίση της Λιβύης.

Η Αίγυπτος έχει θορυβηθεί από την επέμβαση της Τουρκίας, την οποία θεωρεί περιφερειακό εχθρό της εξαιτίας της υποστήριξης της Άγκυρας προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που ο κ. Σίσι ανέτρεψε από την εξουσία στη χώρα του το 2013.

Άλλη μια ανησυχία για το Κάιρο -και βασικός λόγος για την υποστήριξη προς τον στρατάρχη Χάφταρ- είναι τα όπλα και οι ένοπλοι ισλαμιστές εξτρεμιστές που περνούν στην επικράτειά της μέσω των δυτικών συνόρων από τη Λιβύη, όπου σε γενικές γραμμές κυριαρχεί η ανομία, σημειώνει ο Ακλ.

Η Τουρκία έχει στείλει στους συμμάχους της της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εξοπλισμό που περιλαμβάνει drones και συστοιχίες αντιαεροπορικού πυροβολικού. Έχει επίσης στείλει στρατιωτικούς συμβούλους, προσωπικό που ειδικεύεται στον χειρισμό των drones και Σύρους μισθοφόρους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που αντιμετωπίζουν εκείνες του Χάφταρ.

Η παράταξη του Χάφταρ έχει ευνοηθεί από εκτεταμένες μεταφορές όπλων και διπλωματική υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Η Μόσχα έστειλε μισθοφόρους και εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη έπειτα από τις ήττες του Χάφταρ, θέλοντας έτσι να στείλει ένα μήνυμα προς τους Τούρκους να περιορίσουν την προέλασή τους προς τη βορειοδυτική Λιβύη.

Οι συνομιλίες Ρωσίας και Τουρκίας

Αναλυτές σημειώνουν ότι η επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη θα εξαρτηθεί από το αν η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορέσουν πρώτοι να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο πολεμοχαρής τόνος του κ. Σίσι θα μπορούσε να αντανακλά την ανησυχία ότι η Ρωσία ενδεχομένως να δεχόταν τη μεταβίβαση της Σύρτης, υπογραμμίζει ο Βόλφραμ Λέσερ, καθηγητής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

“Η απειλή επέμβασης αποτελεί επίσης έναν τρόπο για την Αίγυπτο να επιστρέψει στο παιχνίδι και να αποδείξει ότι είναι ακόμη σημαντικός παράγοντας εμποδίζοντας Τουρκία και Ρωσία να καταλήξουν σε μοιρασιά μεταξύ τους” προσθέτει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL