Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Στο επίκεντρο ο ελεγχος της Σύρτης - Σε διάλογο καλεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης την ώρα που η Άγκυρα θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ / Εκεχειρία, διαπραγματεύσεις και στο βάθος αιματοχυσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο επίκεντρο ο ελεγχος της Σύρτης - Σε διάλογο καλεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης την ώρα που η Άγκυρα θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ / Εκεχειρία, διαπραγματεύσεις και στο βάθος αιματοχυσία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης Μαϊτεέγκ ζήτησε να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία στη Σύρτη, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια υποχώρησης της έντασης και έναρξης ενός πρώτου διαλόγου, από τη στιγμή που αποτελεί τον μόνο εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Σάρατζ που διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Σε σκληρή γραμμή η  Άγκυρα

Η Τουρκία όμως τοποθετήθηκε στο πλευρό του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης Μπσχάρα θέτοντας ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις την αποχώρηση το Χαφτάρ από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, το αεροδρόμιο της οποίας φιλοξενεί μαζί με το αεροδρόμιο του Τομπρούκ 14 Mig 29 και τουλάχιστον 4 Sykhoi Su-24, που χωρίς να έχουν διακριτικά άλλαξαν τις ισορροπίες του πολέμου.

Τα ρωσικά αεροσκάφη φαίνεται ότι αποτελούν τις μονάδες στήριξης των μισθοφόρων της Ρωσίας, η παρουσία των οποίων έχει αποτρέψει την επίθεση του στρατού του Σάρατζ στη Σύρτη. Σε ό,τι αφορά την Αλ Τζούφρα οι δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει ήδη αντιαεροπορικές συστοιχίες Pantsir, ένα ραντάρ P18R και διάφορα συστήματα υποστήριξης της αεροπορικής δύναμης που διαθέτουν.

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται πως αποφάσισαν να αποδείξουν στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ότι το «ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό» προχωρώντας σε κοινά γυμνάσια στολίσκου με πολεμικά σκάφη της Γαλλίας και της Ιταλίας στα ανοιχτά της Λιβύης. Γεγονός που για τους Αμερικανούς μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση για Mig που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Τομπρούκ και για τους Γάλλους ως προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Πιέζουν για διαπραγματεύσεις

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι στοχεύουν στην επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, με ορισμένους να στοιχηματίζουν ότι ο συνομιλητής από την πλευρά του Χαφτάρ θα είναι ο πλέον μετριοπαθής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ (HoR) Σαλέχ, παρόλο που τελευταία είχε δηλώσει ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή μπορεί να καλέσει σε βοήθεια τον αιγυπτιακό στρατό προσφέροντας σημαντική νομιμοποίηση για τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι για να σταματήσει πιθανή κατάληψη της Σύρτης από τον Σάρατζ.

Οι διπλωματικές ζυμώσεις οδήγησαν επίσης ορισμένους να θεωρούν ότι η κατάληψη της Σύρτης θα ολοκληρωθεί σύντομα για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, παρ’ όλο που ο Χαφτάρ έχει κηρύξει ακτίνα 400 χιλιομέτρων ως ζώνη απαγορευμένων πτήσεων.

Εκεχειρία ζητούν Γαλλία - Γερμανία - Ιταλία

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία με κοινή τους ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης κάλεσαν σε εκεχειρία της αντιμαχόμενων δυνάμεις «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών κρατών - μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία πάντως έχει δημιουργήσει μια αερογέφυρα από την Κωνσταντινούπολη στη Μισράτα, αφού μέσα σε ένα μήνα έφθασαν τουλάχιστον 23 πτήσεις της 221ης και 222ης μονάδας μάχης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία ξεκίνησε την ανακατασκευή του αεροδρομίου της Βαϊτίγια και την κατασκευή ναυτικής βάσης στη Μισράτα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL