Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Της εβδομάδας / Νέα εποχή για τη "Liberation"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Νέα εποχή για τη "Liberation"

Νέα εποχή ξεκινά για την ιστορική εφημερίδα που ίδρυσε το 1973 ο Ζαν Πολ Σαρτρ με τον Σερζ Ζιλί, τη «Liberation». Πλέον παύει να είναι ιδιοκτησία του δισεκατομμυριούχου Πατρίκ Ντραΐ και περνάει σε ένα ειδικό Ταμείο Ανεξαρτησίας του Τύπου, που δημιούργησε και χρηματοδοτεί ο μεγιστάνας για τον σκοπό αυτό. «Ηθικά και δημοσιογραφικά, αυτό είναι μια πρόοδος» δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν, που τόνισε ότι η εταιρεία του Ντραΐ Altice θα συνεχίσει να απορροφά τα χρέη της εφημερίδας, που είχε αγοράσει το 2014, «όσο αυτό χρειάζεται». Συνολικά τα χρέη της ανέρχονται σε 45 με 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απασχολεί 195 εργαζομένους, από τους οποίους 170 δημοσιογράφους. Η κυκλοφορία της τον Απρίλιο ήταν 72.000 φύλλα (πτώση 6% έναντι των περσινών πωλήσεων).

Ο νέος διευθυντής της «Libe» Ντενί Ολιβέν δήλωσε ότι η ψηφιακή ανάπτυξη της εφημερίδας (ο στόχος είναι 150.000 συνδρομητές) μπορεί να καλύψει την υποχώρηση κατά 7% με 8% των πωλήσεων και τη μείωση κατά 2% με 3% των συνδρομών της εφημερίδας. Ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος αν λάβει κανείς υπόψη ότι σήμερα έχει 26.000 ψηφιακούς συνδρομητές ενώ η «Figaro» έχει 175.000 και η «Monde» 225.000.

Από την πλευρά τους πάντως οι δημοσιογράφοι ζητούν νομικές, οικονομικές και κοινωνικές εγγυήσεις σχετικά με το μέλλον της εφημερίδας, τη διατήρηση της δουλειάς τους και τη συμμετοχή τους στη διοίκηση του Ταμείου, ενώ προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί σειρά λειτουργικών θεμάτων σε σχέση με το Ανεξάρτητο Ταμείο. Την ίδια ιδιοκτησιακή δομή έχουν επιλέξει, με μικρές διαφορές, η «Mοnde» και ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart. Έτσι πολλοί αναρωτιούνται ο αν ο Ντραΐ ενήργησε απλά γιατί ήθελε να ξεφορτωθεί μια ελλειμματική εφημερίδα. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει απλά πουλώντας την. Ορισμένοι ωστόσο θεωρούν ότι μέσω του συγκεκριμένου Ταμείου, στο οποίο πουλάει κανονικά την εφημερίδα (και δεν την παραχωρεί έναντι του συμβολικού 1 ευρώ), μπορεί να αποσπάσει σοβαρά φορολογικά οφέλη. Το κόστος ανέρχεται το ποσό της δωρεάς που κάνει στο Ταμείο. Αυτή ακριβώς η δωρεά τυγχάνει φορολογικής έκπτωσης 60%.

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά ζητήματα, η καθηγήτρια Ζιλιά Καζέ, που εξειδικεύεται στην οικονομία του Τύπου και είναι υπέρμαχος αυτών των δομών μη κερδοσκοπικού σκοπού για τα ΜΜΕ, ώστε αυτά να μην εξαρτώνται από μετόχους εταιρειών, με τις αρνητικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο στην ενημέρωση, υπογραμμίζει ότι αυτό καθαυτό το Ταμείο δεν εγγυάται την ανεξαρτησία του μέσου. Η ίδια θεωρεί κακό σημάδι ότι οι εργαζόμενοι της «Libe» δεν είχαν ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, παρατηρώντας ότι «αυτό που εγγυάται την ανεξαρτησία είναι μια δημοκρατική διοίκηση του ταμείου στην οποία μετέχουν μισθωτοί και δημοσιογράφοι της ‘Liberation’».

«Σε ένα ιδανικό μοντέλο θα έπρεπε να εμπλέκονται και οι αναγνώστες, αλλά η εμπλοκή μισθωτών και δημοσιογράφων είναι προϋπόθεση sine que non» συνέχισε η ίδια, προειδοποιώντας ότι αν ο Ντραΐ «κλειδώσει» το Δ.Σ. του ιδρύματος, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με διορισμούς ‘κολλητών’ που ανανεώνονται, «αυτό θα είναι καταστροφικό, καθώς οι δημοσιογράφοι δεν θα κερδίσουν σε ανεξαρτησία». Και μπορεί η εφημερίδα να μην μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί, αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του βιομηχάνου. Οι εκκρεμότητες και οι αβεβαιότητες παραμένουν...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL