Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μεγάλη πορεία των Κούρδων προς την Άγκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη πορεία των Κούρδων προς την Άγκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πορεία του κουρδικού λαού υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού πλουραλισμού που ξεκίνησε προχθές από τις επαρχίες Έντιρνε και Χάκαρι με προορισμό την Άγκυρα, στις 20 Ιουνίου.

Ακόμη μια φορά ο κουρδικός λαός βρίσκεται στη μέγγενη του συστήματος εξουσίας του Ερντογάν βλέποντας του εκλεγμένους αντιπροσώπους του στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποπέμπονται δίχως προσχήματα με τον πλέον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο.

Την ίδια ώρα οι ωμές απειλές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του εθνικιστή συμμάχου του Ερντογάν που βλέπει πίσω από τον κουρδικό πολιτικό αγώνα «τρομοκρατική συνομωσία», αλλά και οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ με στόχο βάσεις του PKK, διαμορφώνουν άλλη μια φορά έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικής και στρατιωτικής πίεσης γύρω από την κουρδική υπόθεση.

Πορείες μέχρι την... ειρήνη

Η πορεία «για τη δημοκρατία ενάντια στο πραξικόπημα» ήταν η αντίδραση του HDP, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, στην άρση της βουλευτικής ασυλίας και την καθαίρεση τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών, εκ των οποίων οι δύο είχαν εκλεγεί με τους συνδυασμούς του.

"Θα κάνουμε πορείες έως ότου αποκατασταθούν η ειρήνη, οι ελευθερίες και η δημοκρατία. Τα εμπόδια που ορθώνετε δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν" διακήρυξε ο Περβίν Μπουλντάν, συμπροεδρεύων του HDP. Υπενθυμίζεται ότι ο χαρισματικός και λαοπρόβλητος ηγέτης του κόμματος Σαλαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος από το 2016 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για “δεσμούς με την τρομοκρατία".

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολλές περιπτώσεις η κουρδική κινητοποίηση ήρθε αντιμέτωπη με σκληρή καταστολή, υπό την πρόφαση μάλιστα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Ενδεικτικά στη Σηλυβρία οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες κι έκαναν χρήση των ασπίδων τους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δέκα προσαγωγές.

Αντιδράσεις για τους δοτούς δημάρχους

Ένας βουλευτής του HDP σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Μουσά Πίρογλου, έφραξε τον δρόμο σε μία υδραντλία της αστυνομίας φωνάζοντας στο πλήρωμά της: "Θα πρέπει να με πατήσετε για να περάσετε!”.

Την ίδια στιγμή άλλα μέλη του HDP συγκεντρώνονταν στο Χάκαρι, στα νοτιοδυτικά, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, για να διαμαρτυρηθούν για την αντικατάσταση εκλεγμένων φιλοκούρδων δημάρχων από «διοικητές» διορισμένους από το υπουργείο Εσωτερικών. "Η πολιτική των διοικητών αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για τη δημοκρατία μας" κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ.

Οι κουρδικές πολιτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ένα δεκαήμερο μετά την άρση της βουλευτικής ασυλίας και την καθαίρεση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι δύο ήταν του HDP. "Κάθε μέρα υφιστάμεθα καταστολή, η βούληση του κουρδικού λαού παραβιάζεται, αλλά δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας" τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής του HDP Ζεϊνέλ Οζέν προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως "ακόμη κι εάν στο τέλος μείνει μόνον ένας, η αντίσταση θα συνεχιστεί".

Απειλές Μπαχτσελί κατά Κούρδων

Την ίδια ώρα, ο πιστός σύμμαχος του Ερντογάν στο εσωτερικό, ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εκφραστής του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού που συνηθίζει να εκτοξεύει ωμές απειλές εναντίον όσων θεωρεί ότι υπονομεύουν την τουρκική ισχύ, προειδοποίησε τους Κούρδους ότι «παίζουν με τη φωτιά».

Έκανε λόγο μάλιστα για ένα νέο «περιβάλλον προκλητικότητας» και κατηγόρησε τους καθαιρεθέντες βουλευτές ότι «υποβοήθησαν και υποκίνησαν την τρομοκρατία» κατά της Τουρκίας.

Συνεχίζονται οι επιδρομές στα σύνορα

Στο μεταξύ συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ιράκ - Ιράν, στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου την Κυριακή η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές με στόχο βάσεις των ανταρτών του PKK στο όρος Καντίλ.

Η τουρκική επιχείρηση «Νύχια του Αετού» είχε στόχο κρησφύγετα, τεχνητά και φυσικά, των Κούρδων μαχητών σε αντίποινα για την εντατικοποίηση των κουρδικών επιθέσεων που δέχονται τελευταία οι τουρκικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επλήγησαν συνολικά 81 «στόχοι», μεταξύ των οποίων «καταφύγια και σπηλιές».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή του κουρδικού ειδησεογραφικού δικτύου Rudaw, τουρκικά αεροσκάφη και ιρανικό πυροβολικό έπληξαν χθες ταυτόχρονα την περιοχή της παραμεθόριας πόλης Χάτζι Ομαράν, στα σύνορα του ιρακινού Κουρδιστάν με το Ιράν. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, πιθανώς οι δύο πλευρές έδρασαν συντονισμένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βομβαρδίζει τη συγκεκριμένη περιοχή πολύ μακριά από τα σύνορά της και βαθιά εντός της ιρακινής επικράτειας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL