Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ο ιός και η νέα πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ιός και η νέα πραγματικότητα

Σαν ένα σεισμικό ρήγμα που προκαλεί μετατοπίσεις στον γήινο φλοιό, η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει άρδην τις νόρμες στην καθημερινότητα και στο ευρύτερο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας, καθιστώντας μέχρι πρότινος πρωτοφανείς κρατικές «παρεμβάσεις» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε αναγκαίες και αναπόφευκτες επιλογές.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ηγεσιών, ασχέτως του πόσο υπόλογοι είναι για λάθη, παραλείψεις και ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης, βρίσκουν πλέον μια καλή ευκαιρία για να προβάλουν την εικόνα τους στο πλήθος των ψηφοφόρων καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα και η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινεί.

Ο φόβος του πανικού

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να μπαίνει «συνεταίρος» στην εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac που αναπτύσσει εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 με τον φόβο να μην την εξαγοράσει ο Τραμπ -και κατ’ επέκταση κρατήσει το εμβόλιο για τον εαυτό του και τις ΗΠΑ-, ωστόσο ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το τι μπορεί να συμβεί στη γειτονιά της Ευρώπης αν συνεχιστούν ο «πανικός» με τον κορωνοϊό και η αποκλειστική επικέντρωση σ’ αυτόν.

Περίπου 51.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική κινδυνεύουν να πεθάνουν φέτος λόγω της διατάραξης των βασικών υπηρεσιών Υγείας, κυρίως όμως των εκστρατειών εμβολιασμού και των διατροφικών προγραμμάτων που είναι κρίσιμης υγειονομικής σημασίας για τις χώρες αυτές. «Παρ’ όλο που δεν έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό της περιοχής, είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός επηρεάζει άμεσα την υγεία τους» αναφέρουν η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πολιτική διαχείριση

Με πολύ χαμηλότερη φωνή για να μιλήσει και να ακουστεί, ο λιγότερο αναπτυγμένος κόσμος θα περιμένει καρτερικά κι αυτή την φορά τη φιλανθρωπία των πλουσιότερων. Αυτών που διαθέτουν πάντα σε αφθονία τον «μέσο» που μπορεί να «απαλύνει» τον φόβο και την αβεβαιότητά τους: το χρήμα. Στην περίπτωση ενός νέου ιού που διαθέτει φονική δύναμη και είναι ικανός να «ακινητοποιεί» την οικονομία είναι δυνατόν να ανατραπούν ακόμη και οι απαράβατοι νόμοι της οικονομίας της αγοράς. Έτσι, με 300 εκατ. ευρώ -και μερίδιο 23%- η γερμανική κυβέρνηση μπαίνει «συνέταιρος» στη (γερμανική) εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, ερευνητές της οποίας εργάζονται ήδη πάνω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Είναι η εταιρεία που επιχείρησε να «εξαγοράσει» ο Τραμπ στις αρχές Μαρτίου με την προοπτική να κρατήσει το εμβόλιο μόνο για τις ΗΠΑ, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργή του Βερολίνου.

Σε αρμονία με το πνεύμα της εποχής, της αποπαγκοσμιοποίσης και της εθνικής αναδίπλωσης, ο ιός φαίνεται να είναι παράλληλα μια καλή ευκαιρία για τους πολιτικούς προκειμένου να απευθυνθούν στο εσωτερικό ακροατήριό τους. Επικαλούμενοι την όποια διαχείριση της κρίσης -που γι’ αυτούς είναι πάντα πετυχημένη-, έχουν τη δυνατότητα να αναβαπτιστούν στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων.

Πεκίνο: Επιστροφή στην καραντίνα

Πάντως, ο ιός εξακολουθεί να τηρεί τις δικές του «νόρμες», παραμένοντας απρόβλεπτος και πάντα απειλητικός και αγνοώντας επιδεικτικά την επικοινωνιακή διαχείριση και την πολιτική ρητορική. Στο Πεκίνο, τα μέτρα της καραντίνας επανήλθαν χθες σε ορισμένες συνοικίες ύστερα από μια αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων που συνδέεται με τη μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων της πόλης. Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες χωρίς νέα κρούσματα, αξιωματούχοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν 79 νέα περιστατικά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, τη μεγαλύτερη εστία κρουσμάτων στην πόλη από τον Φεβρουάριο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL