Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Γαλλία: αριστερές προσδοκίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: αριστερές προσδοκίες...

Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθεί τελικά ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου στη Γαλλία (οι υποψηφιότητες έκλεισαν την Τρίτη): τα διακυβεύματα, τρεις μήνες μετά τον πρώτο γύρο, έχουν πλέον αποκτήσει νέο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει ήδη ξεκινήσει μια ιδιαίτερη εκστρατεία τριών εβδομάδων, υπό πρωτόγνωρους όρους. Γενικά οι τοπικές αυτές εκλογές, από ό,τι φάνηκε από τον πρώτο γύρο, ανέδειξαν αρκετούς αριστερούς συνδυασμούς, με την Ακροδεξιά να μην έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούσε, τη Δεξιά του “Ρεπουμπλικανών” να διατηρεί την πρώτη θέση σε αριθμό πόλεων, το προεδρικό κίνημα του Μακρόν να επιχειρεί συμμαχίες για να διατηρήσει έστω τον αριθμό των συμβούλων του, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να διεκδικήσει δημαρχίες.

Ειδικότερα,το ΚΚΓ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει μια σειρά πολύ θετικών αποτελεσμάτων, στο πλαίσιο μιας νέας κατάστασης. Η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι είναι σε θέση να διατηρήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των 61 πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ υπάρχουν και ελπίδες για νέες “κατακτήσεις”.

“Μπορούμε να κερδίσουμε στη Χάβρη, το Μπομπινί και το Νουαζί λε Σεκ και το Βιλζουίφ. Οι συνδυασμοί που υποστηρίζουμε προηγούνται στην Αριστερά σε πόλεις της Δεξιάς που έχουμε διαχειριστεί. Αυτό αποδεικνύει την καλή μας παρουσία” τόνισε με αισιοδοξία ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του κόμματος. Φυσικά, η μάχη της Χάβρης έχει έναν ιδιαίτερο, συμβολικό χαρακτήρα: αναμετρώνται ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ (που υπήρξε δήμαρχός της) με τον κομμουνιστή βουλευτή Ζαν Πολ Λεκόκ. Ενδεχόμενη επικράτησή του θα αποτελέσει μια πολύ συμβολική νίκη για το ΚΚΓ. Στον πρώτο γύρο ο Λεκόκ, που έχει συμμαχήσει με την “Ανυπότακτη Γαλλία”, πήρε 35,9% έναντι 43,6% του σημερινού πρωθυπουργού. Το πρόβλημά του είναι ότι δεν φαίνεται να μπορεί να αποσπάσει τη στήριξη του συνδυασμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Οικολόγων, που έλαβε 8,3%, και αυτό γιατί οι σχέσεις μεταξύ των ντόπιων κομμουνιστών και οικολόγων είναι εξαιρετικά τεταμένες... Πρόκειται πάντως για εξαίρεση, γιατί κατά κανόνα το ΚΚΓ καταφέρνει να βρίσκει κοινό πεδίο συνεννόησης με τα άλλα κόμματα όταν η Δεξιά, η Ακροδεξιά ή το προεδρικό κίνημα είναι σε θέση να επικρατήσουν. “Τα πράγματα γενικά πηγαίνουν καλά, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που οι υποψήφιοι των Πράσινων συμμαχούν με τη Δεξιά, όπως έγινε στη Νιμ”, παρατήρησε ο Μπροσά.

Στο δημοτικό επίπεδο, το ΚΚΓ είναι τρίτη δύναμη της χώρας, με 1.072 δημοτικούς συμβούλους, που εκλέχτηκαν ή επανεκλέχτηκαν στον πρώτο γύρο του Μαρτίου.

Από την πλευρά του και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μπροστά του μια εκλογική αναμέτρηση υπό ευνοϊκό πρίσμα, εδώ και και αρκετό καιρό. Δεν ανησυχεί για παραδοσιακά του προπύργια, όπως η Ρεν και η Νάντη, όπου έχει τη στήριξη των Πράσινων, όπως στο Παρίσι, με την Αν Ινταλγκό (που προηγείται με σχεδόν 30% έναντι της υποψήφιας του Μακρόν, πρώην υπουργού Υγείας Ανιές Μπιζέν, που συγκεντρώνει 17,3%). Ένα σοβαρό ερωτηματικό υπάρχει για την πόλη της Λιλ, όπου η πρώην υπουργός Μαρτίν Ομπρί βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τους προεδρικούς του Μακρόν όσο και με τους Πράσινους, που αρνούνται να την στηρίξουν...

Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου “έχουν ανοίξει την όρεξη” των Πράσινων, π.χ. στην Μπεζανσόν, το Στρασβούργο, τη Λυών ή την Γκρενόμπλ.

Εν κατακλείδι, ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, η πρώτη σημαντική πολιτική εξέλιξη μετά την πανδημία, στη χώρα, θα δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL