Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Financial Times / Η ευκαιρία του Νετανιάχου για προσάρτηση των κατεχομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Η ευκαιρία του Νετανιάχου για προσάρτηση των κατεχομένων

Του Ντέιβιντ Γκάρντερ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να αισθάνεται το κάλεσμα της Ιστορίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που ξεκινάει την πέμπτη θητεία του ως επικεφαλής ενός αταίριαστου συνασπισμού με τον αντίπαλό του, πρώην στρατιωτικό Μπένι Γκαντζ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εβραϊκό κράτος έχει μια «ιστορική ευκαιρία» να προσαρτήσει κατεχόμενη παλαιστινιακή γη στη Δυτική Όχθη και πως σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή. Έχει επίσης ιστορική σημασία ότι ο Μπ. Νετανιάχου δικάζεται για δωροληψία, απάτη και απιστία. Η ισραηλινή Δικαιοσύνη μπορεί να φανεί αδίστακτη με τους πολιτικούς ηγέτες τής χώρας. Ο Έχμουντ Όλμερτ, πρώην πρωθυπουργός, φυλακίστηκε για δωροληψία. Ο Μοσέ Κατσάβ, πρώην Πρόεδρος, καταδικάστηκε για βιασμό. Ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν δικάστηκε εν ενεργεία πρωθυπουργός. Ο κ. Νετανιάχου, που στη σκιά της κρίσης του SARS-CoV-2, κατέληξε σε συμφωνία με τον κ. Γκαντζ μετά από τρεις αδιέξοδες εκλογικές αναμετρήσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έχει λόγους να προσπαθεί να παντρέψει αυτές τις δύο ιστορικές εξελίξεις. Κάτι μεταξύ χαμαιλέοντα και Χουντίνι και συχνά ιδιαίτερα ελαστικός με τα γεγονότα, ο δεξιός λαϊκιστής έχει κάθε κίνητρο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις προτιμήσεις του για αβανέζικα πούρα Partagas και ροζ σαμπάνια Dom Pérignon, δώρα που οι Ισραηλινοί εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι δέχτηκε ως αντάλλαγμα για πολιτική επιρροή.

Ελιγμός Wag the Dog

Ο κ. Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες και μιλάει για κυνήγι μαγισσών εναντίον του ίδιου και της παράταξής του. Τώρα όμως που βρίσκεται αντιμέτωπος με το εδώλιο, ένας ελιγμός τύπου «Wag the Dog» -από την ομότιτλη ταινία του 1997 για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης συνήθως με πόλεμο- μπορεί να του φανεί χρήσιμος. Μπορεί να ισχυριστεί δικαίως ότι υποσχέθηκε προεκλογικά να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κοιλάδα του Ιορδάνη, βάση οποιουδήποτε μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η λύση των δύο κρατών -το Ισραήλ να συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα σε μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και με πρωτεύουσα την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ- πρόβαλε φευγαλέα ως αντικατοπτρισμός με τις συμφωνίες του Όσλο το 1993-1995 ανάμεσα στο Ισραήλ και το Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Χάθηκε οριστικά με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ. Όμως ο κ. Νετανιάχου είναι, παρά τη φήμη του, διαβόητος για τον τρόπο με τον οποίο αποφεύγει τους κινδύνους. Προτίμησε να συνεχίσει τον υφέρποντα εποικισμό τής παλαιστινιακής γης που το Ισραήλ κατέκτησε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Υπάρχουν σήμερα περίπου 650.000 Εβραίοι έποικοι σε κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Τα περισσότερα κράτη υποστηρίζουν ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, που απαγορεύει τις μεταφορές πληθυσμών από δυνάμεις κατοχής. Το Ισραήλ το απορρίπτει αυτό, κυρίως επειδή μπορεί να βασίζεται στο προστατευτικό βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν ο κ. Νετανιάχου προσαρτήσει επισήμως την 1η Ιουλίου το ένα τρίτο της Δυτικής Όχθης, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του. Θα μπορούσε να το κάνει για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του προσφέρει ο προστάτης του κ. Τραμπ, ο οποίος ενδέχεται να χάσει την εξουσία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στη «συμφωνία του αιώνα», τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά ανέθεσε στο Ισραήλ τους εποικισμούς και την αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ ανατρέποντας δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής και διεθνούς συναίνεσης. Αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τον Νοέμβριο, το παράθυρο αυτό μπορεί να κλείσει. Ο κ. Μπάιντεν είναι ένας ασυνήθιστα φιλοϊσραηλινός Δημοκρατικός, όμως αναμφίβολα και επιφυλακτικός απέναντι στον ιό αλυτρωτισμού που διαδίδει ο κ. Τραμπ.

Η προσάρτηση είναι μεταδοτική

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να το άρχισε με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά ο κ. Τραμπ το νομιμοποίησε δωρίζοντας κατεχόμενη γη στο Ισραήλ. Ο ινδουιστής εθνικιστής Ναρέντρα Μόντι κατάργησε πέρσι την αυτονομία του Κασμίρ, που διαθέτει μουσουλμανική πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μοιάζουν αποφασισμένοι να καταργήσουν τις ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ. Η προσάρτηση είναι μεταδοτική… Το συμφέρον του κ. Τραμπ δεν είναι το καλό των Ισραηλινών, αλλά το να προσελκύσει τα εκατομμύρια των Αμερικανών Ευαγγελιστών ψηφοφόρων για τους οποίους το Ισραήλ αποτελεί τοτέμ. Οι Ευαγγελιστές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, πιστεύουν ότι η Δευτέρα Παρουσία θα επιταχυνθεί από την επιστροφή των Εβραίων σε όλη τη Γη του Ισραήλ. Ο κ. Πομπέο είπε πέρσι σε Ισραηλινό δημοσιογράφο ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιτελεί «το έργο του Κυρίου». Αν ο κ. Νετανιάχου προσαρτήσει πράγματι τμήματα της Δυτικής Όχθης, οι Ισραηλινοί θα βρεθούν σε ένα ενιαίο κράτος στο οποίο οι Άραβες θα είναι περισσότεροι από τους Εβραίους - και θα απαιτούν τα ίδια δικαιώματα. Τα σύνορα του Ισραήλ θα επεκταθούν, αλλά η νομιμοποίησή του θα διαβρωθεί. Οι Παλαιστίνιοι θα δώσουν έναν αγώνα τύπου απαρτχάιντ για ίσα δικαιώματα. Θα διακυβεύεται όμως και το μέλλον των Ισραηλινών...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL