Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ανάποδος Κόσμος / Μια μεγάλη ημέρα για τη Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Μια μεγάλη ημέρα για τη Βρετανία

Ήταν μια μεγάλη ημέρα για τη χώρα του Μπόρις Τζόνσον η περασμένη Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός ανάρρωνε στην επίσημη εξοχική έπαυλη στο Τσέκερς, ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, αναλογιζόμενος τι πήγε στραβά και πώς... κατάντησε, μετά από μια «γριπούλα», να αποκηρύξει δημοσίως τον θατσερισμό και να γίνει υπέρμαχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρέμενε απομονωμένη, για προληπτικούς λόγους, στο κάστρο των Ουίνδσορ, όπου έκανε, λίγες ώρες νωρίτερα, στις 21 Απριλίου, «μαύρα» 94α γενέθλια, με μοναδική συντροφιά τον σύζυγό της Φίλιππο (πρίγκηπα της Δανίας και της Ελλάδας, για να μη... ξεχνιόμαστε), δίχως παράτες και κανονιοβολισμούς. Το φιλοθέαμον κοινό αποζημιώθηκε με ένα φιλμάκι από τα αρχεία του Μπάκιγχαμ, με τα παιδικά χρόνια της Ελισάβετ. (Απουσίαζε, φυσικά, το στιγμιότυπο του 1933, όπου η επτάχρονη Ελισάβετ μιμείται τη βασιλομήτορα και τον θείο της Εδουάρδο υψώνοντας το δεξί χεράκι της σε φασιστικό χαιρετισμό.)

Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες για να ξεκινήσει κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες της Οξφόρδης, με την υποστήριξη μεγάλης πολυεθνικής του φαρμάκου και με επιχορήγηση 20 εκατ. λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση, προχωρούν -παράλληλα με την έρευνα- στην παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου. Αν η δοκιμή πετύχει, θα μπορούν στις αρχές του φθινοπώρου να διαθέσουν στο κοινό ένα εκατομμύριο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Αν όχι, θα πρέπει να πετάξουν όλες τις δόσεις στα σκουπίδια. Είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο, έτσι προχωρά η επιστήμη (και η οικονομία της αγοράς).

Όμως, το πρωί της Τετάρτης, όλα τα παραπάνω επισκιάστηκαν από ένα άλλο γεγονός: Έφτασε επιτέλους στη Βρετανία από την Τουρκία η πρώτη δόση του απόλυτα αναγκαίου υλικού προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ. Μάσκες τύπου PPE, ολόσωμες προστατευτικές στολές μιας χρήσης, γάντια.

Τα αποθέματα της Βρετανίας είχαν εξαντληθεί. Τα συνδικάτα γιατρών και νοσηλευτών προειδοποιούσαν επί εβδομάδες ότι πολύ σύντομα οι λειτουργοί της Υγείας θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με το δίλημμα ή να φροντίσουν τους ασθενείς τους χωρίς τα μέσα προστασίας κινδυνεύοντας να μολυνθούν και οι ίδιοι ή να τους αφήσουν να πεθάνουν. Η απάντηση της κυβέρνησης Τζόνσον διά στόματος της δρ. Τζένι Χάρις, αναπληρώτριας αρχιάτρου της χώρας, ήταν να φερθούν επιτέλους ως ενήλικοι, να μην ξοδεύουν... αλόγιστα τα υλικά μιας χρήσης. Επίσης, αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο γιατροί και νοσηλευτές θα... επαναχρησιμοποιούσαν τις στολές μιας χρήσης μετά από καλό πλύσιμο στους 60 βαθμούς. «Φαίνεται» ότι το υλικό θα άντεχε σε δυο, ίσως και τρεις πλύσεις... Ακόμα και οι δεξιές λαϊκές φυλλάδες επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, βλέποντας πού πάει το ρεύμα της λαϊκής οργής, εξυμνώντας παράλληλα τους 80 γιατρούς και νοσηλευτές που έπεσαν στο καθήκον πολεμώντας τον ιό (οι περισσότεροι ξένοι υπήκοοι ή μετανάστες δεύτερης, τρίτης γενιάς).

Οι υπουργοί του Τζόνσον άλλαξαν τροπάρι. Ο ένας είπε ότι η παραγγελία φτάνει σε λίγες ώρες από την Τουρκία, ο άλλος είπε σε λίγες ημέρες, ένας άλλος κατηγόρησε τους Τούρκους για αθέτηση συμφωνίας. Η Άγκυρα είπε ότι η παραγγελία καθυστέρησε. Στον χορό μπήκαν και Βρετανοί προμηθευτές καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση απέρριψε τις δικές τους προσφορές και προτίμησε τους Τούρκους δίνοντάς τους γερή προκαταβολή. Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, τρία μεταγωγικά της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας τέθηκαν σε ετοιμότητα. Το ένα πέταξε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη. Πάρτε ό,τι σας δώσουν, ήταν η εντολή. Εν τω μεταξύ, στα βρετανικά νοσοκομεία είχαν αρχίσει να βάζουν στα πλυντήρια τις στολές μιας χρήσης.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης το αεροπλάνο επέστρεψε στη Βρετανία με το ένα τέταρτο της παραγγελίας (20 από τους 84 τόνους). Τα κανάλια μετέδωσαν την είδηση σε απευθείας συνδέσεις με την αεροπορική βάση στο Όξφορντσιρ. Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση παραδεχόταν ότι λόγω Brexit είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα προμήθειας προστατευτικού υλικού της Ε.Ε., που έτσι κι αλλιώς κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Η χώρα της Ελισάβετ, του Τζόνσον, των εργαστηρίων της Οξφόρδης και του καπιταλιστικού παράδεισου του Σίτι βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στον ιό, έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Και οι φανατικοί brexiteers να χειροκροτούν τους μετανάστες που δουλεύουν στο ΕΣΥ.

Ήταν μια μεγάλη ημέρα η Τετάρτη για το Ηνωμένο Βασίλειο, για όσους θέλουν να το δουν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL